Česká kniha o LibreOffice (a OpenOffice) – koupíte si ji?

Pro kancelářský balík LibreOffice i OpenOffice není na trhu žádná aktuální kniha. Jediným zdrojem informací pro všechny uživatele je portál OpenOffice.cz a anglicky psané materiály. Rád bych tuto nevyhovující situaci změnil a zajímá mě váš názor.

Před několika lety jsme připravovali knihu pracovně pojmenovanou Mistrovství  v OpenOffice.org. Shodou mnoha okolností nebyla kniha dokončena a napsané rukopisy byly využity jen částečně. Ten můj, týkající se Writeru, nebyl využit vůbec – leží mi v šuplíku.

Udělal jsem si revizi textu a srovnal s vývojem LibreOffice. 70 % textu lze použít bez velkých úprav, 30 % bude třeba přepsat a doplnit. Plus nové obrázky (ale to je pro mě celkem rutina). Zkrátka rukopis je připravený docela dobře a já bych ho rád vydal ve formě e-booku, případně skripta.

Tímto způsobem (jsa zatím lehce poučen metodami lean managementu) zjišťuji zájem trhu. Podívejte se prosím na stránku KnihaOffice.cz a vyplňte prosím dotazník. Na základě jeho výsledků budu pokračovat dále, nebo nebudu dělat nic.  Komentáře vítány, díky.

Přečtěte si více informací a vyplňte dotazník >>

19 komentářů u „Česká kniha o LibreOffice (a OpenOffice) – koupíte si ji?“

  1. Co všechno mne napadlo po přečtení článku:
    Mnoho lidí ani nečetlo ani nepoužilo knihy pro Microsoft Office, ale koupili si je. Jestli bude mít kniha ISBN, tak si ji koupí alespoň knihovny. Jestli to bude typická kniho o kancelářském balíku (stovky snímků nabídek, jak co nastavit), tak to bude na čtečce nepřehledné.

    Myšlenka vydat knihu přichází v době, kdy je k dispozici Khanova škola anebo ExcelIsFun (G+/Youtube). Pravda je, že angličtinu všichni ještě neovládají. Pravda je, že i po přečtení knih formátují studenti VŠ titulní stránku diplomové práce pomocí odřádkování.

    Nejsem v cílové skupině pro vydání knihy, ale držím vám palce a jsem i zvědav na výsledek dotazníku (investice do nové domény). Ačkoliv knihu o Office nepotřebuji, líbila by se mi z principu kniha, kde by byly efektivní postupy spojeny s příběhem, s popisem nějaké životní situace, kdy počítač pomohl a překvapivě nakonec ani nebylo tak složité se něco málo nového naučit.

    Asi jsem zkažen knihami z dětství, ve kterých jsem poznával taje elektroniky:
    https://www.databazeknih.cz/knihy/uz-to-jezdi-leta-pluje-162569
    https://www.databazeknih.cz/knihy/solim-ja-a-tranzistory-149076
    BLÁHA, Jiří. Volá OK 1 KFW. 1. vyd. Praha: Naše vojsko, 1974, 168 s.

  2. ISBN – jasně. Proč bych dělal stovky snímků nabídek, když to bude na čtečce nepřehledné? To je přece nelogické. Čtečku používám a mám představu, jak má vypadat dobrá e-kniha.
    Internetové zdroje – považuji je za jinou ligu, cílová skupina je nezná, neumí nebo nemůže využít. Nepopírám spojitost, ale myslím spíše směrem „papírové skriptum“, nízkonákladový tisk.
    Ty knihy s příběhem – to je myslím úplně něco jiného. Já uvažuji o knize, která čtenáře naučí vytvořit obsah dokumentu a spočítat v tabulce příjmy, výdaje a vložit graf. Vymýšlení příběhů si nedovedu představit, krom toho si myslím, že by to bylo kontraproduktivní. (A já nejsem na takové spisovatelské úrovni.)

  3. zdravim,

    popremyslel bych udelat nekde soupis vlastnosti, co dany kancelarsky balik umi a neumi co se tyce MS Office kompatibility. Pripadne, co bude v nove verzi kancelarskeho baliku.

    Melo by to dvoji dopad:
    – lidi nebudou nastvani, ze jim neco nici dokumenty
    – je mozne ciline sehnat nejake finance na dalsi rozvoj funkci a vis, kolik lidi to chce.

    Kniha je naprosto OK. Popremyslel bych o ceste, ze kazdy 1/2 nebo 1 rok bych poustel posledni a neaktualni verzi zdarma nebo minimalne jeji zakladni podobu (treba 30% veci, kde nepotrebujes nejakou produktivitu prace). Vzhledem k tomu, jak jak se vcelku maka na LO a kompatibilite s MSO, tak podle me maji nejvetsi cenu aktualizace.

    gf

    • Pavle, srovnání balíků je už dva roky na LE a/nebo OpenOffice.cz. A podrobné srovnání s MSO vyžaduje dost intenzivní nasazení a vynikající znalosti MSO, ani jedno nemám k dispozici. Navíc nevím, kdo by to zaplatil. Já nemám vývojářské ambice, chci dělat ekosystém – dokumentaci, školení, maximálně doplňky.

      Verze zdarma – tak daleko nejsem, ještě vůbec není jasné, že nějakou knihu budu dělat, těch pár reakcí, které zatím mám, ještě nedává jasnou odpověď.

    • Ano, to je největší riziko – kvůli němu dělám ten dotazník. Moje hlavní obava je, že to bude ztrátové. Prodáváte i e-booky?

  4. Áno, i e-booky, lepšie sa však predávajú tlačené knihy. 50 kníh Vám nemôže zaplatiť prácu na nich, to by sa ich muselo predať 1000. Vlastne ako pri programovaní – ak Vás nedotuje bohatá firma, programujete skôr pre radosť, pretože dobrovoľné príspevky jednoducho nezaplatia prácu. Lepšie však skúsiť a zistiť, ako to v reále je.

    • @Július> Beru to zhruba takto: Cena knihy dejmetomu 200 Kč, prodej měsíčně v průměru 10 ks, ročně 120, za rok výnos 24000 Kč. Když budu optimista, podle dosavadních reakcí na dotazník mám 40 potenciálních zákazníků, mezi nimi dvě organizace, které koupí více výtisků. Předpokládaná životnost vydání 2 roky, tedy výnosy by mohly dosáhnout 50 000. Považuju to za pesimistický odhad.

      Náklady jsou samozřejmě vyšší, ale každý výnos se počítá, jsem v červených číslech a chci se dostat na nulu.

  5. Po tom, co jsem manželce vypracovával úkol z IT, který spočíval v celkem drsném formátování textu, kdy jsem dělal věci, o kterých jsem ani netušil že je možné s textem dělat, bych knížku uvítal a domu určitě koupil.

    Můj osobní zájem by byl zaměřen na Text, Tabulky (Grafy) a Prezentace. Hodně už jsem toho objevil, ale v LibreOffice se nečekaně necítím úplně jako ryba ve vodě a to bych docela měl.

  6. Z mého pohledu : Mohl by být tájem o typicky úkolové knihy. Třeba : Jak vytvořit seminární práci v LO. Nebo taky : Jak vytvořit Diplomovou práci v LO (no to je skoro stejné).

    Tohle řeším s lidma poměrně často. Pojmy jako formátování, vkládání tabulek, obrázky, vzorce apod. je dost diskutované. Když by se objevila příručka Krok za krokem s pospiem všech úskalí, mohlo by to někoho zajímat.

  7. Já bych spíše zdokumentoval Google Docs, co jsem začal používat je jenom doporučuji i ostatním a vidím docela strmý nárůst uživatelů kolem mě.

    Moc vůbec nechápu, proč využívat Libre Office. Když chci něco jednoduchého, šáhnu po Google Docs, když chci něco fakt složitého, tak by mi Libre Office rozhodně nestačilo a musím použít MS Office.

  8. Jo, díky za názor, vůbec s tebou nesouhlasím 🙂 Nemůžu si odpustit – jak víš, že by ti LibreOffice nestačil? Jinak proti GDocs nic nemám, používám ho taky, ale nijak extra mě nebere…

  9. Pro me by mela takova kniha smysl pouze v pripade, ze by neobsahovala „balast pro seniory“ ale byla pojata tak, aby prinasela hodnotu cloveku, ktery jiz nejaky ten dokument vytvoril.
    Zajimavy by byl popis moznosti nastveni LO, nastineni vytvareni rozsireni, automatizace, headless a podobne veci. Jako uvodni kapitolu bych videl par slov o semantice dokumentu, typografii a o tom, proc delat dokument dobre, kdyz jde delat spatne a vypada na prvni pohled v podstate stejne 🙂
    Osobne bych za knizku v papirove podobe nedal vice nez 200 Kc a za ebook tak 50,-.
    Bohuzel na odkazu jiz zadny dotaznik nevidim, takze neco pisu sem.

Komentáře nejsou povoleny.