Obsahový marketing je nástroj, který používám už přes deset let – ale s chybami

Svoje podnikání jsem nastartoval už před lety, když jsem se ještě podnikat nerozhodl. Začal jsem psát články o Linuxu a open source a jezdit po konferencích. Tehdy jsem netušil, že se tyto aktivity později budou označovat pojmem obsahový marketing. Nevěděl jsem ani, že se budu online marketingem hodně zabývat a ten obsahový se stane mým hlavním nástrojem. Vědomě jsem s tímto pojmem začal pracovat tedy celkem nedávno, protože mi chyběla literatura a rámec.

Zlatý WordPress obsahuje hodně procesů

Spustil jsem online kurz věnovaný redakčnímu systému WordPress. Nečekal jsem samozřejmě, že lidi jen tak budou kurz kupovat. Proto jsem napsal e-book 10 nejčastějších chyb webových stránek. Pokud si ho chcete stáhnout, chci po vás e-mailovou adresu. Jakmile ji vložíte a potvrdíte svůj zájem, přijde vám automaticky odkaz na mou knihu. Za dva dny vám přijde e-mail, kde se vás ptám, jestli vám kniha přijde přínosná. A pak vám každý týden přijde jeden e-mail s radou, jak se máte o svůj web starat. Tohle je prvních šest:

  • Víte, kolik ajťáků je potřeba pro vydání článku na webu?
  • Toto jsou tři důvody, proč si WordPress oblíbily miliony lidí
  • Zjistil jsem, v čem spočívá tajemství úspěšného článku
  • A proč by mělo být publikování obrázků a videí na vašem webu složité?
  • Hledal jsem, ale žádné jsem bohužel nenašel
  • Odhalím chyby vašeho webu v konzultaci přes Skype

V šestém mailu nabízím bezplatnou konzultaci, které už několik lidí využilo. Naposledy to byla paní Milena, se kterou jsem si pěkně povykládal (samozřejmě hlavně o webu).

Co jsem ale nečekal

Příprava na hodinovou konzultaci trvá zhruba hodinu, mám připravený seznam obvyklých chyb, které kontroluji, a obvykle je nacházím. Čili dvě hodiny práce věnuji komukoliv zadarmo. Proč to dělám?

Při spuštění Zlatého WordPressu jsem udělal hodně chyb. Poznal jsem to bohužel už v okamžiku, kdy se objevily. Důvodem byl např. špatný plán, špatná práce s časem, přecenění sil a možností. Ale jednu pozitivní věc jsem nečekal. I když se zatím neprodaly stovky přístupů do kurzu, jak jsem si přál, hodně poptávek na spolupráci mi chodí jen na základě rozesílaného newsletteru. To mě na počátku nenapadlo a nepočítal jsem s tím. A dosud jsem zatím vědomě nevyužil možnosti, které mi nabízí vytvořená uživatelská základna (která se stále rozšiřuje). Ještě se na to chystám.

I obsahový marketing s chybami funguje

Tak tohle je obsahový marketing, byť s chybami. Jednoduše řečeno jde často bezplatné sdílení či předávání know how zejména za účelem budování značky či jména, ale hlavně vytvoření důvěry a důvěryhodného vztahu. Je to investice do budoucna, byť trochu riziková.

U dalších projektů už nechci chyby opakovat a chci se lépe připravit. Proto jsem velmi přivítal první českou knihu, která komplexně zpracovává všechno, co se týká obsahového marketingu.

Jmenuje se Obsahový marketing. Nakrmte Internet svým obsahem a napsali je autoři z projektu Včeliště, který se objevil poměrně nedávno, ale už za sebou má spoustu práce a zajímavého obsahu. Protože jejich odborníci kážou vodu a pijí vodu. Jinými slovy – své know-how dávají k dispozici zdarma, takže se od nich můžete spoustu věcí naučit. (Kniha je samozřejmě za peníze, to myslím nikoho nepřekvapí.)

Než si knihu ale koupíte, chci vás varovat!

Přečtěte si mou recenzi knihy >

 

2 komentáře u „Obsahový marketing je nástroj, který používám už přes deset let – ale s chybami“

Komentáře nejsou povoleny.