Na semináři společnosti PC Help, která chce pomocí aktivity b.Open prosazovat open source

Dnes jsem se účastnil semináře firmy PC Help, která založila tým a aktivitu b.Open. Jejich cílem je cílevědomě prosazovat open source zejména ve veřejné správě a najít funkční obchodní model. Nezačínají samozřejmě na zelené louce.

Společnost asi znáte, pokud jen trochu sledujete oblast IT. Spousta informačních systémů, školení, integrace – prostě velká a zavedená firma. Open source používají a nasazují, například Moodle. Nyní ale oslovili své zákazníky z veřejného sektoru s dotazy, jestli je zajímá open source. Odpovědi byly kladné, takže se mohla spustit aktivita b.Open.

Já jsem byl pozván, abych prezentoval Liberix, shrnul výhody open source, vyvrátil tradiční obavy a strachy a na příkladech z praxe ukázal, že open source je progresivní a patří mu budoucnost. Samozřejmě jsem představil naši metodiku pro úřady a zmínil také aktuální dopis, ve kterém premiér v demisi Rusnok úkoluje ministra vnitra v demisi, aby co nejdříve podepsal rámcovou smlouvu s Microsoftem. Dokonce o tom mluvili na Radiožurnálu a správně uvedli, že je možné použít alternativy v podobě svobodného softwaru. Smlouva, kterou podepsal Langer a která končí, přinesla Microsoftu téměř sedm miliard korun.

Bez ohledu na tuto aroganci moci byl seminář fajn a těším se na další podobné akce, kde člověk potkává lidi „nepřesvědčené“…