Ohlédnutí za konferencí UP Business Camp 2013 v Olomouci, část první

V sobotu 12. října 2013 se v nové budově Palackého univerzity (na Envelopě) konala další konference. za níž stojí Jindra Fáborský. Formálně řečeno Jde o aktivitu Vědeckotechnického parku Univerzity Palackého v Olomouci, konkrétně jde o projekt JsmePodnikání. Podobnou aktivitu vede Jindra Fáborský, stojí zejména za projektem JsmeMarketing a středoevropskou marketingovou událostí – Marketing Festival (koná se v listopadu).

Poprvé jsem byl na takové akci v zimě letošního roku, šlo o Internet Marketing 2013, teď už nevím, proč jsem o něm tady nenapsal. Nechci udělat stejnou chybu, tak bych rád sepsal své dojmy z aktuální akce, které proběhla minulou sobotu: UP Business Camp 2013.

Proč na takové akce chodím?

Na konferenci jsem šel, abych si splnil několik cílů, které považuji za důležité.

  1. Kontinuální vzdělávání – stále mě zajímají nové informace, někdy s nimi rád nesouhlasím, pravidelně se dozvím něco úplně nového.
  2. Networking – po přečtení knihy Nikdy nejez sám sbírám kontakty cíleně, tohle vypadalo jako ideální místo.
  3. Konkrétní osobnosti – tentokrát jsem chtěl vidět Iva Tomana (originální školitel a podnikatel), Václava Muchnu (šéf jedné z mála českých globálních firem Y Soft) a Michaela Rostocka-Poplara (podnikatel a investor).

Cíle jsem si splnil, kromě těchto tří jsem dosáhl i jiných – poznal jsem lidi, kteří mi mohou pomoct v dalším podnikání (nebo já jim), udělal jsem reklamu Zlatému WordPressu.

Dobře vybraní řečníci…

Moderátorem byl Vojtěch Bednář, který psával články o Linuxu. Nyní se věnuje psychologii a sociologii, což je mu podle všeho bližší. Svou roli splnil dobře, i když pár hluchých míst by se našlo. Doporučil bych mu k saku lépe padnoucí kalhoty a zejména – k publiku se moderátor nikdy neotáčí zády!

Milan Jindáček – Lze konkurovat Googlu?

Název mě příliš nezaujal, protože jakákoliv odpověď na otázku znamená, že musí jít o něco speciálního, jinak by o tom pan Jindáček nemluvil na konferenci. Přednáška ale byla velmi zajímavá a pronesená v sebeironickém duchu s nadhledem.  Firmu SmartGIS založili před osmi lety studenti UPOLu, kteří nevěděli skoro nic, věděli, že chtějí podnikat (a pochopitelně měli určité dovednosti v oblasti geoinformatiky). Popsané situace sice byly zábavné, ale legrace to jistě nebyla.

A odpověď na otázku – ano, lze, ale Googlu stačí poslat jeden dopis krajským úřadům a s produktem končíte.

S panem Jindáčkem jsem se pak seznámil, s potěšením si vyslechl, že o Liberixu slyšel a že máme společného známého Jáchyma Č. 🙂 Tak to má být.

Ivo Toman – Silná osobní značka jako základ úspěchu

Je to šoumen amerického střihu. Čekal jsem hlavně zábavu a byla poměrně dobrá. Jeho články tu a tam někde čtu, znám i kritiky rad a doporučení, které dává. Své podnikání vede velmi úspěšně a i když sdělení očeše na jádro, mnohdy to stačí. „Vydělat tady na knihách je strašně snadné!“

Je to stejné jako u Davida Kirše, kuchařů Babicy nebo Pohlreicha. Vy už jejich úspěch nezopakujete, i když se vás snaží přesvědčit, že jo. Ale proč si nebrat nápady nebo inspiraci…

Michael Rostock-Poplar – Jak udělat díru do světa businessu?

Den D jsem nikdy neviděl. Vím, co to je, zhruba vím, kdo tam seděl v porotě. To je vše. Pana Rostocka-Poplara jsem v delším projevu viděl až teď. Přednáška byla věcná až nudná, slajdy příšerné (nečitelné, přehlcené, ošklivé). Zábava nicmoc, celé to bylo takové z donucení.  Bylo tam několik věcí, které mě zaujaly, ale zanikly v rychlém přepnutí. Ale chápu, že i toto je do jisté míry póza, je to „ten zlý chlápek z televize“, takže svůj brand musí stále udržovat svěží. Zklamalo mě vlastně jen to, že vypadal, že je tam z donucení – chybělo mi trochu pozitivních emocí.

Adam Jurák – Marketing v on-line obchodě

Přednášející pracuje ve firmě SportObchod, která je zřejmě jedním z největších e-shopů na českém trhu. Mluvil o tom, kolik peněz vydávají na marketing a postupně jednotlivé segmenty popisoval. Celkem  jde od minulého října o částku cca 4 miliony korun. Na dotaz, kolik milionu tato investice přivedla, neuměl odpovědět. Firma má za loňský rok obrat 103 milionů korun.

Tohle mi připadalo jako důkaz toho, že firmy hážou peníze z oken. Pan Jurák si byl hodně nejistý a bylo vidět, že neumí mluvit před publikem a nijak s ním pracovat. Byl možná špatně připravený, na otázky neuměl odpovědět ani je zahrát do outu. Celkově to pro mě byla nejméně přínosná přednáška. Nekonalo se totiž ani žádné obecné doporučení nebo best practices, byl to jen výčet utracených peněz.

Jindřich Fáborský – [Jak poznat kvalitu]

Jindra téma své přednášky oproti programu změnil a najdete ji na jeho blogu ve formě článku. Na mě moc podrobné, ale oceňuji to jako náhled do jednoho oboru.

Dokončení: Jaká byla konference UP Business Camp 2013 – zhodnocení

(Fotka stěny v aule UPOL použita z fotogalerie JsmeMarketing, děkuji.)

7 komentářů u „Ohlédnutí za konferencí UP Business Camp 2013 v Olomouci, část první“

  1. Vlastimile, díky za zpětnou vazbu.

    Vím o tom, že nejsem dobrý řečník. Nenarodil jsem se s talentem na řečnění, o kterém mluvil Ivo Toman a byl jsem v tak velkém sále hodně nervózní.

    Na otázku, na kterou jsem nedokázal odpovědět, pokud si ji dobře pamatuju, zas tak jednoduchá odpověď není. Je to spíš na delší debatu.
    Jinak si myslím, že peníze z oken nevyhazujeme, právě naopak. Ale to se Vám zvenčí těžko posuzuje..

    Mrzí mě, že pro Vás přednáška nebyla přínosná, sám jsem nebyl spokojen. Takže si to beru k srdci a polepším se.

  2. Adame,
    znám to, když člověk mluví před plnou aulou, je to těžké a zlepšuje se to tréninkem. Tak vám držím palce a v dobrém doporučuji, abyste byl připraven na různé otázky – „nevím“ se špatně vyjímá, když šlo o tak klíčovou věc, jako je návratnost utracených peněz. Máte pravdu, že to posoudit nemohu, ale jasné odpovědi podle mě nezazněly. V celkovém pohledu na přednášku nebylo jasné, jestli to ve firmě děláte dobře a jestli vše uvedené slouží jako příklad dobré praxe.

    Hodně konverzí! 😉

  3. Vlastimile, děkuji za zhodnocení naší konference, je to i pro nás dobrá zpětná vazba. Chci Vás však upozornit, že za tímto projektem nestál Jindra Fáborský, ale tým VTP UP a to nikoli formálně, ale fakticky. Jindra je jistě velmi schopný člověk, což opakovaně prokazuje, ale nestojí za vším, co tady děláme.
    Přeji pěkný den,
    Petr Měřínský

Komentáře nejsou povoleny.