Vytvořte si rychle myšlenkovou mapu pomocí služby Text 2 Mind map

Možná si říkáte, že myšlenkové mapy jsou cosi z psychologie nebo je to nějaké novátorství, které vás nezaujme. A nebo naopak myšlenkové mapy znáte a využíváte. Mně osobně vadí, že během celé dlouhé školní „služby“ jsem se nesetkal ani s pojmem „myšlenková mapa“, nemluvě o tom, že by ji některý učitel vědomě použil.

Myšlenková mapa je pohled na myšlenku

Přitom je to tak skvělý nástroj. A víte proč? Protože je intuitivní, přirozený – nemusíte se nic učit, nepotřebujete nic než něco na psaní – nebo písek a prst. Myšlenková mapa je zřejmě nejlepší způsob pro zobrazení myšlenek, dnes se moderně říká vizualizaci dat. 😉

O jaký pohled ale jde?

Nelineární, nesouvislý – plastický, prostorový. Ani muže, natož ženy, nenapadají myšlenky za sebou ;-), nýbrž paralelně. Proplétají se, odvíjejí se jedna od druhé – a teď jsem si ještě vzpomněl, zatímco to píšu – že spíše než potrubí připomínají pavučiny. Bují, dělí se, štěpí, prorůstají. A špatně se zachycují. A to umí nejlíp myšlenková mapa. Není dnes ještě obvyklé, aby byly mapy „trojrozměrné“, ale to je jen otázka zobrazovacího zařízení. Až budeme mít „třetí rozměr“ ve vzduchu nad pracovním stolem, to teprve budou mapy (viz filmy).

Text2MindMap v akci - nástin aktivit Liberixu
Text2MindMap v akci - nástin aktivit Liberixu

Pomůcky pro vytvoření mapy

Mapou zachytíte hlavní myšlenku, její vedlejší motivy, větve, šlahouny a výhonky až do posledních větviček. Slouží k tomu programy, které si můžete nainstalovat do počítače, ale s rozmachem internetu už ani to není třeba. Našel jsem mezi desítkami služeb jednu, v níž mapu vytvoříte v podstatě ihnedText2Mindmap. Není jediná, ale ihned mě oslovila.

Text2MindMap

Nástroje najdete na adrese www.text2mindmap.com.Vlevo je okno, do kterého zadáte text. Pokud řádek odsadíte tabulátorem (viz také dvě tlačítka nad textem), odsunete ho o úroveň níže. Jakmile máte tento „seznam“ myšlenkových motivů hotový, stiskněte Convert to Mind Map a během okamžiku se vytvoří pavučina vašich myšlenek.

Samozřejmě ne sama od sebe – musíte mít představu, co s čím souvisí a jak to zapsat. Ale díky naprosto jednoduchému ovládání je to otázka tří minut – aplikace má strmou křivku zaučení, tzn. stačí málo, abyste ovládli její zásadní funkce. Nemusíte přemýšlet, jak se ovládá, můžete tvořit.

Výhody aplikace

Není nutné se přihlašovat, ovládání nepotřebuje komentář, pokud tušíte, jak se mapy vytvářejí, jde to samo. Můžete pracovat v režimu celé obrazovky, můžete si změnit obarvení uzlů (uzel je myšlenkový motiv, na němž jsou závislé jiné myšlenky) podle seskupení, nebo podle úrovně, a to i vlastními barvami. Upravit lze také linky a použité písmo.

Mapou lze pohybovat – chyťte některý uzel myší a přetáhněte ho jinam. Ale pomalu, ať se vám to nerozsype. 😉

Výsledek lze stáhnout jako obrázek ve formátu  jpg, což je jediná drobná slabina (jsou vidět artefakty, tj. fleky, protože formát jpg je pro tento účel nevhodný – je to ale zřejmě záměr). Je ale jasné, že lepší obrázek získáte, když sejmete snímek obrazovky pomocí klávesy PrintScreen a souvisejícího programu.

Rychlá pomůcka

Pokud potřebujete rychle vizualizovat myšlenku, někomu něco vysvětlit, ujasnit si stanoviska nebo prostě jen přemýšlíte, aplikace vám rozhodně velmi pomůže. Jen musíte být připojení k netu. 🙂

11 komentářů u „Vytvořte si rychle myšlenkovou mapu pomocí služby Text 2 Mind map“

  1. Pamatuji si že když jsem si pro sebe objevil myšlenkové mapy, bylo to jako zjevení. Vřele doporučuji všem pro třídění svých vlastních ale i cizích myšlenek, záznam brainstormingu apod. Nejčastěji používám FreeMind.

  2. Ještě na toto téma něco napíšu, hlavně proto, že FreeMind považuji za překonaný a poměrně nevyhovující mým osobním požadavkům. Nabídka je naštěstí široká. 🙂

  3. FreeMind je opravdu asi stále nejlepší. Funguje i na Windows a MacOS…

  4. Tak to jsem vůbec netušil, že toto existuje.
    Jak tak na to koukám, říkám si, co mi to jen připomíná? Už vím.
    UML diagramy.
    Sice znám nejlépe jen diagram tříd, ostatní už tolik ne. Ale dovedu si představit, že by se to dalo využít při návrhu základní kostry nějakého projektu. Chtělo by to někdy vyzkoušet.

  5. Super nástroj, určitě ho zkusím. Já osobně stále používám FreeMind, přece jen to je „jen“ organizace myšlenek. A jakási novější verze už umí hezky pozicovat stromy, což mi chybělo.
    Zkoušel jsem i Kdissert, ale nelíbí se mi design. A taky závislosti na KDE…

  6. To je právě věc, která se liší v každém operačním systému a lze ji změnit i uživatelsky. Proto to nelze napsat obecně. Po stisknutí PrintScreen se pustí program, který vytvoří snímek obrazovky a nabídne ho k uložení jako obrázek, případně ho zkopíruje do schránky (obsah schránky můžete získat v grafickém editoru), nebo ho dokonce hned uloží na disk. V Linuxu jsou to nástroje jako KSnapshot, viz tento článek.

  7. Ahoj, rád bych xMind používal, velkou překážkou je mi angličtina, přitom existence české lokalizace je u takového programu pravděpodobná.. přes google apod. jsem jí nenašel, mohu poprosit o radu/link? M

  8. díky moc – našla jsem přesně, co jsem hledala – on-line a bez registrace. myšlenkové mapy obecně mi moc nesedí, jsem spíš „osnovní“ typ (ale nemám problém osnovu do mapy převést když musím) takže text2mindmap je naprosto ideální (a navíc se mi líbí „plující“ rámce 🙂 )

Komentáře nejsou povoleny.