VoIP volání a operátoři – srovnání cen za minutu hovoru

grafMinule jsem si udělal malý přehled VoIP operátorů, díky všem za tipy. Shromáždil jsem různé informace a než se úplně rozhodnu, ještě jsem připravil srovnání cen, což je důležitá věc, byť ne ta úplně nejdůležitější.

Je zajímavé, že i když je IP telefonie levná záležitost, mezi cenami (a cenovou strategií operátorů) jsou poměrně výrazné rozdíly. Až mě to samotného překvapilo. 🙂 Pokud si tedy myslíte, že rozdíly nejsou, nebo jsou malé, vyvede vás srovnání z omylu. Vím, že sedm firem ,které jsem do srovnání zařadil, není extra repre- vzorek, ale jsou to ty, které stojí za úvahu. Pokud byste měli nějaký jiný tip, stále ho přijímám a díky za něj.

Data a ceny pocházejí ze začátku února 2010, je pravděpodobné, že se změnily a měnit budou.

Ceny za volání na pevnou linku ve špičce

To je klíčová věc, člověk volá na úřady, do nějaké firmy apod. Takže tady na ceně záleží.

voip-prehled-pevna-spicka

AXFone 0,44 Kč
802.cz 0,44 Kč
Fayn 0,47 Kč
Ceteris 0,48 Kč
WMS 0,75 Kč
Ha-vel 0,83 Kč
IPEX 0,85 Kč

Rozdíl mezi nejnižší a nejvyšší cenou činí 41 haléřů. Ceny jsou za minutu a bez DPH. Nejlevněji vychází AXFone a 802.cz, těsně následuje Fayn a Ceteris (Sbohempevnalinko.cz), nejdražší je IPEX.

Ceny za volání na pevnou linku mimo špičku (19-7)

Tady jsou ceny samozřejmě nižší a nižší jsou také rozdíly mezi nimi. Nejnižší ceny má Fayn  a (opět) AXFone, nejvyšší opět IPEX. Rozdíl mezi póly je 26 haléřů, což už není tolik, ale stejně je to zajímavé.

Fayn 0,24 Kč
AXFone 0,25 Kč
802.cz 0,25 Kč
Ceteris 0,26 Kč
WMS 0,40 Kč
Ha-vel 0,42 Kč
IPEX 0,50 Kč

voip-prehled-pevna-nespicka

Ceny za volání na mobily

Tady jsou rozdíly velmi velké, napočítal jsem 1,52 mezi póly. Nejlevnější je AXFone (do třetice) se 2,33 Kč za minutu, nejdražší je WMS se 3,85 bez DPH za minutu. To je dost, už to skoro není konkurenceschopné ani vůči některým nabídkám mobilních operátorů.

AXFone 2,33 Kč
Ceteris 2,70 Kč
Fayn 2,74 Kč
802.cz 2,83 Kč
Ha-vel 3,03 Kč
IPEX 3,19 Kč
WMS 3,85 Kč

voip-prehled-pevna-mobily

Nejlevnější je AXFone, konkuruje mu Fayn, Ceteris a 802, rozdíly jsou haléřové. Obávám se, že v případě těchto čtyř bude muset hrát roli jiný faktor než cena. Reputace? Jiné parametry volání jako např. kam lze volat zdarma? Ještě budu přemýšlet…. 🙂

7 komentářů u „VoIP volání a operátoři – srovnání cen za minutu hovoru“

  1. Obávám se, že všichni telekomunikační operátoři dodávají jedno – služby zákazníkům. Nejde tedy o vlastní volání, o tom to celé není. To se jaksi předpokládá, že každý telekomunikační operátor umí stejně dobře (dříve to tak nebylo). Cena by tedy měla reflektovat poskytované služby – customer care. Nějak se mi to ovšem v případě IPEXu nezdá 😉 Spíše to vystihuje opravdu to, jak chce kdo splatit dluhy…

    Doporučuji ještě kontaktovat svého poskytovatele připojení. Někdy mají nasmlouvané VOIP s větším partnerem a produkty přeprodávají s lepšími cenami (a horším supportem). Já to tak mám – mám IPEX, ale od Optinet.cz (za jiné ceny).

  2. „dřív to tak nebylo“ – já jako laik v oboru tohle nepředpokládám, čekal bych technické problémy, stejně jako u poskytovatelů připojení do netu.

    Dobrá poznámka s dluhy.. 😀

    Můj poskytovatel má tragickou komunikaci se zákazníkem, stejně jako web. Nenabídli mi to, já to hledat nebudu – ostatně zkus najít ceny sám: http://www.opavanet.cz Nicméně připojení by mělo být ok a ani s nimi nechci nijak komunikovat, pokud budou dodávat konektivitu, budu platit a čau pipi.

  3. no tak mi to nedalo…
    na webu opavanet opravdu nic nemají – to se musí na http://www.iptel.cz
    tam je „nejpropracovanější“ sekce nazvaná dokumentace 🙁
    při těch jejich cenách bych je nechal opravdu jen poskytovat připojení
    já osobně využívám jak 802 tak ještě Netphone – spokojenost

  4. Nejhorší je asi Riomedia, který kromě toho, že téměř nekomunikuje se zaákazníky, mi dnes oznámil ceny volání: 1,50 Kč ve špičce a 0,75 Kč mimo špičku a to si nejsem jist, zda je to vč. DPH nebo ne, protože mi to nenapsali. Odcházím od nich.

  5. A co takhle Odorik.cz ? Podle mě má nejlepší ceny, účtuje po vteřině, na mobily se s ním bude volat snad jen za 2,50 co jsem tak slyšel. Když je problém, má obchody ve větších městech, nemusí se všechno řešit jen přes telefon a mail. A platit se to da i na terminalech sazka, docela pohodlny.

  6. A este by som pridal jeden dolezity faktor, a to je pocet ucastnikov v danej sieti ktori si mozu medzi sebou volat zdarma = vacsia sanca, ze aj vasi znami budu mat rovnakeho poskytovatela

Komentáře nejsou povoleny.