Dva elektronické přístroje, které mi usnadnily život

V roce 2014 jsem si koupil dvě věci, v podstatě běžné, které mi výrazně usnadnily život. U obou jsem se nejprve rozhodl, že si je koupím, a pak jsem nějakou chvíli hledal vhodný typ.  Výběr byl v obou případech dobrý. Nechci ani moc psát o hardwaru, ale spíš o tom, že jsem asi už ve věku, kdy mě nebere ta hračka jako taková, ale zajímá mě její přínos.

Ano, nedávno mi byly narozeniny. Je mi už 36 let, vypadá to hrozně a to jsem dokonce slyšel, že bude hůř! 😯 Je ovšem pravda, že s elektronikou si nehraju, tak nevím, jestli těm věcem mám říkat hračky. Počítačové hry – možná přesněji videohry – jsem nikdy moc neprožíval a zakrněl jsem u Dooma. Takže jsem si nekoupil hračky, ale elektronické přístroje, které mi zlepšily efektivitu. Haha. 🙂

ÚBM

První z nich je ÚBM, úplně blbý mobil. Blbý ve smyslu „opak k chytrému“. Zakoupil jsem loni na  jaře za 900 Kč telefon Nokia 108 Dual SIM, který umí mnohem víc věcí než telefony v letech 2000-2008, ale prostě je v kategorii „hloupý“. Byla to skvělá investice! Telefon

  • funguje se dvěma SIMkartami (to jsem používal poprvé v letech 2001-3),
  • má MP3 přehrávač (ačkoliv nemá moc místa na data) a rádio,
  • má špatný foťák a špatné fotky a
  • nicmoc ovládání a jako jedinou depresivní hru „hada“,
  • ale má svítilnu (skvělá věc), dostatek zvonění,
  • výdrž jaxfiňa, prostě old school nokia!

Nesnášel jsem nokie. Nikdy jsem žádnou neměl. Měl jsem boschku, ericssony, sony-ericsonny, motorolu a pak HTC. Svou poslední nokiu jsem si pořídil stylově v den, kdy Microsoft ohlásil její odkup. Nesnáším Microsoft. Ale tohle bylo skoro dojemné! 🙂

Shrnuto – pro pracovní volání je to výborný mobil a jsem rád, že nemusím patlat po displeji. Starý HTC Legend mám stále, někdy bych ho vzteky rozmlátil. Telefonování s ním bývá opruz.

Výsledky vyhledávání mobilu Nokia

HChD

Pod druhou vtipnou zkratkou hodně chytrá deska se skrývá moje druhá dobrá investice, a tou je Lenovo Yoga s 10palcovým displejem a nějakým výkonem, který mě moc nezajímá, protože je vyhovující. Yoga je velmi povedený tablet, který má výkon slušného počítače, stačí k němu připojit klávesnici a máte notebook. Však cena taky měla kromě devítky ještě tři nuly.

Chtěl jsem si původně jen udělat radost, ale to jsem nevěděl, kolik mi odpadne práce s neustálým manipulováním s notebookem a kolik díky rychlé přístupnosti stihnu čtení. A taky jsem nevěděl, kolik obsahu je pro tablety k dispozici.

Lenovo Yoga 10"
Zdroj https://shop.lenovo.com/cz/cs/tablets/lenovo/yoga/yoga-10/

Tablet je pořád po ruce, během pár sekund proletím poštu, zprávy nebo sociálky, nejčastěji Facebook. Ano, dal jsem na víc na Facebook, konečně jsem mu našel smysl. Zapsal jsem se do několika oborových skupin, z nichž řekněme tři pro mě mají velký přínos – o podnikání, o WordPressu a open source z jiného konce světa (zdroj nových nápadů).

Yoga se od ostatní produkce odlišuje sklapnou rukojetí. Je to kus plechu, který sedí výborně do ruky, nebo funguje jako stojánek či podpěra (tablet máte na stole a můžete na něm psát). Když není potřeba, přiklapne se k tělu tabletu. Luxusní věc!

Díky tabletu nemusím řešit nabíjení notebooku, ten si prostě nemusím brát. Tablet vydrží až 18 hodin, neměřil jsem to, ale několik dní to je. Online jsem prostřednictvím wifi sítí, ale mám konečně i předplacenou SIM kartu na cestování (zjistil jsem, že operátoři nabízejí extra SIMky s tarify pro telefonování a SIMky s tarify pro data, neuvěřitelné).

Zkrátka tablet mi umožnil řešit pracovní úkoly velmi rychle a díky němu můžu využít volné chvíle, které dříve na nic nebyly; najednou stíhám číst hodně nových věcí.

No a ta zábava…Yoga má skvělý zvuk, nějaké Dolby, což je možná úsměvné, ale sledování filmu je opravdu příjemné. Zjistil jsem, co všechno je na YouTube – ne, že bych to netušil, ale čučet na stolní počítač nebo tahat notebook není ono. S tabletem na gauči je to lepší. 🙂 Takže jsem viděl spoustu věcí na YT, různé přednášky, co jsem kde našel, polovinu produkce Stream.cz a spoustu dalších věcí. Zkrátka – jsem s tím velmi spokojený a jsem rád, že jsem si tohle zařízení koupil.

(Měl jsem dokonce seminář pro učitele na téma „bezplatné aplikace pro tablety“, ale celé to šlo nějak šejdrem, protože nejenže tam nikdo neměl tablet, ale jen málokdo ho měl (doma, ve škole) vůbec k dispozici. Byla to pro mě neúspěšná akce, ale aspoň jsem si trochu udělal obrázek o kvalitě výukových aplikací.)

Takže tak mi dva přístroje pozitivně ovlivnily život. V roce 2013 jsem koupil od Petra Vaníčka čtečku a to byl taky velmi velmi dobrý kup. Tu používám taky – čtu různé knihy, e-booky a poslouchám Toulky. Jak to máte vy?

8 komentářů u „Dva elektronické přístroje, které mi usnadnily život“

  1. Rikam to uz dva roky – hlupak a velka placka. V lednu jsem si koupil ale i chytry telefon a mam dualsim od vf. Tzn kdyz by dosla baterka, nahodim starou nokii

  2. Já jsem 10 palcový tablet zahodil. Tablet beru jako hodně mobilní zařízení a už mi nepřišel tak velký rozdíl mezi 10 palcovým tabletem a 12 palcovým notebookem, který mám v práci. Už rok a půl mám Nexus 7 a velikostně to je pro mě značka ideál. Je fakt, že se to dost překrývá s chytrým telefonem a kdybych ho nepoužíval na sport, tak si dokážu představit, že bych dokázal vyžít jen s tabletem a ÚBM.
    Čtečku mám asi dva a půl roku a pořád ji pravidelně používám. Říká se, že budou nahrazené tablety, ale já pořád raději čtu knížky na čtečce než tabletu. Je menší, lehčí a hlavně e-ink je e-ink.
    Jinak co se týče té výdrže, tak 18 hodin dnes není takový zázrak. V práci mám X240 a to vydrží při běžném provozu 10-12 hodin a když vypnu wifi a stáhnu jas, dostanu se i na 16 hodin. Byl jsem třeba na čtyřdenní konferenci, používal notebook sem tam a nemusel ho celé čtyři dny nabíjet.

  3. Na jedno zařízení, které mi v poslední době vylepšilo život, jsem zapomněl: powerbanka. Malá krabička, kterou mám v batohu a v pohodě strčím do kapsy, a která dokáže můj mobil nabít až 4x, takže už vůbec neřeším, jestli se mi náhodou někde na cestách některé ze zařízení nevybije. A stálo to nějakých sedm stovek.

  4. Jo, to zní dobře, budu na to myslet, třeba se mi to bude hodit. Zatím teda moc necestuju, ale kdoví. 🙂

    Ještě bych mohl doplnit třetí přístroj a to je sušička prádla. Ta nám neuvěřitelně usnadnila život, je to skvělá mašina.

  5. O tabletu také uvažuji neb platí, „Kde notebook nemůže nastrčí tablet“. Proto bych měl otázku týkající se ZIMu. Pokud vím, tak verze pro Android není a asi v dohledné době nebude k mání. Existuje nějaké rozumné řešení, které nevyžaduje instalaci linuxové distribuce do tabletu nebo nákup tabletu s Windows?

  6. To, že nebude, bych s jistotou netvrdil: https://github.com/kcg/Zim4A

    Rodí se to pomalu.. není tam u toho asi klasický vývojář. Jaap na Zim poslední kvartál nešáhl a je potřeba dokončit port na GTK3. Takže chybí programátor..

    Já jsem to ještě úplně neřešil, zkouším Evernote (bez nadšení), ale asi půjdu cestou přímé editace souborů (https://www.droidedit.com/) – dropbox tam mám, takže sdílení je vyřešené.

Komentáře nejsou povoleny.