Proč se tolik lidí tak strašně bojí přihlášení do newsletteru? Přicházejí o spoustu věcí

Newsletter věnující se publikování s WordPressem rozesílám už zhruba rok. Lidé jsou do něj přihlášeni, jakmile zadají svou adresu do přihlašovacího políčka. Za odměnu dostanou můj e-book 10 nejčastějších chyb webových stránek.

Ten e-book je pro mnoho lidí zajímavý a chtějí ho získat. Jakmile jim přijde odkaz, určitá část lidí se okamžitě odhlašuje z newsletteru (který ještě nedostali).

Obálka knihy o chybách na webu
10 nejčastějších chyb webových stránek – kniha zdarma

Jsem rád, že jdou, ale divím se

Už neřeším jejich pohnutky a myšlenkové pochody – já samozřejmě chci někde na konci plánovaného procesu prodat, takže když vypadnou na začátku trychtýře, je to pro mě nejlepší. Tihle lidi nechtějí nic kupovat, chtějí si urvat něco zadarmo a prásknout dveřmi. Nemá smysl do nich vrážet energii, protože je to zbytečné.

Je to jejich chyba, posílám kvalitní newsletter

Spíš přemýšlím nad tím, proč tak panicky utíkají, aniž by zjistili, co jim člověk vlastně pošle. Můj e-book jim za to stojí, chtějí ho, ale přesto nejsou ochotní věřit, že v e-mailu by dostali také další přínosné informace?

Učím se čtením jiných newsletterů

Já odebírám desítky newsletterů, nečtu úplně všechny, ale žádný z nich nemohu označit za spam. Některé mě prostě nezaujaly tématem (moc sebepropagace), formou (příliš složité rozložení prvků snažící se o titulní stránku jako u časopisu), jiné zase frekvencí (každý den hlavně tlak na koupi). Vždycky fungovalo odhlášení, pro jejich provozovatele je prostě nepředstavitelné, že by to dělali na koleně – všechno je zařízené automaticky. Pokud to myslíte s newsletterem vážně, nemůžete ignorovat profesionální nástroje jako třeba SmartEmailing. Neznám žádného provozovatele newsletteru, který

  • jsem si přihlásil a
  • používá profi nástroj
  • by se choval jako spammer

Když mě to přestalo bavit, odhlásil jsem se a nikdy se nestalo, že by mi přišel ještě další mail. Je prostě snazší nechat pracovat software, který žádné spamování nepodporuje. Je výhodnější získávat nové zájemce, než otravovat ty, kteří nechtějí.

Amatéry poznáte hned

Zoufalce, kteří vše patlají v Outlooku, poznáte na první pohled.

  1. Podle formy. Na první  pohled poznáte, že to není kvalitní newsletter připravený ve správném nástroji (už jen podle použité červené).
  2. Podle obsahu.  Chtějí jen prodat, nic jiného je nezajímá. Nemají potřebu vás „ochytřit“, nemají čím. Jsou v podstatě v tomto ohledu hloupí. Nemají žádné know how a bojí se o vlastní židli.
  3. Podle frekvence.  Někdy někde si urvali vaši adresu a teď vám píšou poprvé nebo popáté, ale vždy jen tehdy, když potřebují prodat. Neposkytují informační servis, ale domnívají se, že vám vnutí na dálku své zboží. Neznají princip prodejního trychtýře nebo ho ignorují. Nestojí o komunikaci s vámi.
  4. Podle nemožnosti odhlásit se automatizovaně. Musíte poslat e-mail na nějakou adresu a do předmětu napsat „nezasílat“. Domnívají se zřejmě, že když tam možnost odhlášení nebude, získají zákazníka. (České dráhy, které na odhlášení potřebují 30 dní, jsou excentrická výjimka, kterou nemá smysl popisovat.)
Tomuto pánovi jsem vysvětlil, proč mi to vadí a poradil jsem mu, co by mohl dělat lépe; marně

Kvalitní newslettery, které čtu, mě hodně obohatily a stále obohacují. Nacházím v nich spoustu informací, které bych se jinak nedozvěděl. Chodí mi do schránky, přímo pod nos. Nové newslettery vyhledávám, protože je to snadný a pohodlný způsob, jak se sebevzdělávat. Zatím jsem nic nekoupil, i když jsem byl několikrát v rozhodovacím procesu (ale peníze byly potřeba jinde). Ale informace, které jsem získal zadarmo, mají mnohdy vysokou hodnotu.

V dalším článku shrnu výhody takových e-mailů a seznámím vás s obsahem svého mailboxu.

3 komentáře u „Proč se tolik lidí tak strašně bojí přihlášení do newsletteru? Přicházejí o spoustu věcí“

  1. Newsletter je nastroj se spatnou reputaci. Staci aby se jeden z deseti choval nefer a lide jsou apriori proti. Zkus knizku distribuovat jako appku pro Android, nejaka ta notifikace navic prece nikoho nezabila B-)

  2. No Váš Newsletter mi zase jednou po delší době přistál v poště a hned jsem si vzpomněl na Váš web a prošel nový články. Obecně však spousta Newsletter pro mně hodnotu nemá.

Komentáře nejsou povoleny.