Kniha o LibreOffice Writer dopsána, odevzdána a připravuje se na vydání

Knihu o LibreOffice Writer jsem už před pár týdny odevzdal  nakladateli (kterým je CZ.NIC a jeho Edice).  Měla by vyjít v září a předpokládám, že kritika čtenářů bude hlavně v duchu, že tam není X a Y. Dlouho jsem uvažoval nad tím, jestli některá témata přece jen zařadit…Nakonec jsem je nezařadil z několika důvodů.

  1. Neovládám je rutinně a musím si najít čas k jejich ovládnutí.
  2. Považuji je za okrajová (a to zejména na základě školení uživatelů, loni šlo o několik desítek lidí).
  3. Chci vydat další knihy a materiály, takže nechci vše za každou cenu namačkat do jedné knihy.

Takže předem říkám, že v knize není například vkládání kreseb pomocí panelu Kresba, vzorců prostřednictvím komponenty Math, není tam práce s hlavním dokumentem, ani vytváření formulářů pomocí XForms. Nezabýval jsem se ani průvodci dopisem, převodníkem měn nebo generováním vizitek a štítků. Nakonec jsem vyřadil kapitolu o vytváření „www stránky“ pomocí průvodce, protože tuto funkci programu považuji za naprosto nevyhovující a zralou na přepracování. Našlo by se ještě několik dalších věcí.

Jsem velmi zvědavý na přijetí knihy ze strany uživatelů, hlavně mě bude zajímat počet prodaných kusů – netuším totiž, kolik lidí LibreOffice skutečně aktivně používá jako primární balík, koupí si knihu a bude mít zájem o další. Mám docela dost nápadů, co všechno se dá nabídnout, ale nejprve musí proběhnout ověření zájmu. To asi nebude dřív, než se kniha dostane ke čtenářům.

Možná to vyznělo negativně, co všechno v knize není. 🙂 Takže pripájam pdfko s obsahem, aby bylo jasné, co v knize je (nečekám už výrazné změny, ale stále to považujte za pracovní verzi). A vlastně můžu říct, že kniha o Calcu je předmětem jednání…

 

Stručný obsah knihy o LibreOffice Writer

10 komentářů u „Kniha o LibreOffice Writer dopsána, odevzdána a připravuje se na vydání“

  1. Škoda té stručné „pokročilé“ části. Je mi jasné, že cílová skupina je jinde, ale zrovna nedávno jsem objevil pár užitečných funkcí, o kterých jsem neměl ani tušení (třeba právě hromadná korespondence) a které mi hodně ulehčili práci. A tuším, že jich je určitě víc, jenže když ani nevím, co vlastně hledám (resp. že bych vůbec měl něco takového hledat v kancelářském balíku), tak to ani nemůžu najít.

  2. Nevím, kde vznikl dojem, že by kniha měla být pro specialisty. Naopak, má být pro dělný kancelářský lid, kam patříme asi všichni. Já bych rád pokračoval, takže když budu mít dost know how a odvahy, napíšu další knihu pro pokročilé (nebo to neudělám já, ale někdo jiný, nemám na to patent).

    Tento článek jsem napsal, abych vyvracel fatalistické reakce „Jé, bude kniha, no jo, tam není programování maker, to je škoda, tak to je na prd.“ Není to tam, ale bude to třeba v další knize.

    V první řadě má jít o základní příručku, která na trhu zatím není.

  3. Stěžovat si můžeš, ale „cílovka je jinde“ tak úplně neplatí. Těch knih je v plánu víc, takže příště bude… cílovka jinde. 😉 Jinými slovy – stěžuj si konkrétně, ať vím, o čem psát a co zařadit.

  4. To máš jednoduché, prostě napiš knihu s tipy na zajímavé funkce pro LO, které by se mi mohly někdy v budoucnu hodit 🙂

    Prostě po prohlédnutí obsahu jsem měl pocit, že to zajímavé se odehrává až od stránky 194, že to před tím už znám. Ale třeba mě překvapí i nějaká úplně základní věc. Co by mě zajímalo se dá říct skutečně těžko, protože jsou to většinou funkce, které neznám — sledování změn a styly jsem objevil díky Ivanovi a jeho knížkám, hromadnou korespondenci teprve nedávno a ono se tam určitě schovává spousta dalších hezkých funkcí, o kterých mi nikdo neřekl. Klidně se může stát, že v téhle (případně v navazující) knize najdu desítky užitečných rad, ale taky se může stát, že tam nenajdu ani jednu. S tím ti bohužel nepomůžu.

    Asi jako každý zkušený IT uživatel nehledám knihu, která mi řekne „jak udělat XY“ — to si přeci umím vygooglovat, ale jásám nad spoustou „blbostí“, u kterých mě nikdy nenapadlo, že by šly zrovna takhle udělat.

  5. Ano, chci napsat knihu o LO, kde bude plno zajímavých tipů. Ony jsou podle mě i v této knize, akorát už je znáš. Je potřeba vytvořit referenční příručku, pak ji kritizovat, citovat nebo psát další díly. Chci popisovat workflow, protože ne všechno vygooglovat jde – o mnoha věcech se komplexně nepíše, o některých vůbec (sem patří třeba panel Navigace, automatické texty nebo průvodci).

    Otázka je, kde by se o nich taky mělo psát. U nás je akorát openoffice.cz, pak jsou weby projektu, nějaká diskuzní fóra a občasné články vývojářů. A jednou za čas nějaký mainstream udělá „best of“. Takže kolikrát při řešení problému zjistíš, že není kde hledat odpovědi a nacházíš jen stejné otázky.

    Další věc je, komu by měla být další kniha určená. Kolik lidí řeší rejstříky, proměnné, skryté texty, podmínečné styly nebo makra? Nevím… To, že je to dobrý zlepšovák, neznamená, že o tom má být kniha…

  6. Prosím je již znám termín vydání tištěné verze knihy? Původní termín byl září, poté říjen. Hledal jsem zde a na nic.cz a zatím jsem nenalezl, že kniha již vyšla. děkuji

Komentáře nejsou povoleny.