Píšu knihu o LibreOffice Writer, vyjde letos

Na začátku roku 2014 jsem na blogu vydal článek, kde oznamuji záměr vydat knihu věnovanou LibreOffice. Vedly mě k tomu dvě věci – jednak rukopis knihy psané o OpenOffice.org v šuplíku, jednak přetrvávající absence jakékoliv aktuální knihy na toto téma. Na mou výzvu se sešlo dostatek reakcí, ale hlavně jsem docela rychle našel vydavatele.

Kniha vyjde a bude o Writeru

Původní záměr byl získat v dotazníku na webu KnihaOffice.cz alespoň 50 reakcí do 9. února 2014, kdy mi na rameno poklepaly 35. narozeniny. Nakonec jsem mnohem dříve získal nejenom 150 reakcí, ale hlavně reálnou nabídku profesionálního vydavatele. Tím je společnost CZ.NIC, která mi nabídla výhodnou formu spolupráce, ze které budou profitovat všechny strany. Výsledek pro čtenáře je následující:

  • CZ.NIC vydá knihu věnovanou Writeru
  • rukopis knihy vydavateli odevzdám do konce dubna 2014 a on knihu vydá během půlroku
  • kniha vyjde v papírové a elektronické formě
  • papírová forma bude k zakoupení u CZ.NICu a jeho partnerů
  • elektronická kniha bude ke stažení zdarma

Hodil jsem za hlavu své plány na samovýrobu knihy a její následný prodej. Díky CZ.NICu se mohu soustředit na přípravu rukopisu a zbytek pak nechat profíkům. 🙂

Při diskuzích o spolupráci jsme uvažovali o vzniku dalších knih, což je tedy zatím jen možnost, ale samozřejmě uvažuji, jak ji uvést do praxe. Na řadu by zřejmě přišla kniha o Calcu.

Neplánuji vydat knihu věnovanou komponentám Base a Math. Nepoužívám je, v podstatě je neumím ovládat a nebudu se to učit. Obávám se, že práci autora v tomto případě nikdo nezaplatí, protože počet reálných kupců vidím na několik desítek. Je to nika, kterou může ovládnout někdo jiný (já ne). Kdyby někdo chtěl tuto problematiku školit, rád mu pomůžu s propagací.

Výsledky dotazníku

Ještě zde publikuji výsledky dotazníku, abyste si udělali představu, co jsem se dočetl. E-mailové adresy jsou samozřejmě odstraněny. Stáhnout soubor s reakcemi v dotazníku (ods).

 

8 komentářů u „Píšu knihu o LibreOffice Writer, vyjde letos“

  1. Tak držím palce ať se dílo povede. Třeba už konečně ubudou dotazy typu, jak se odstraní číslování první stránky 🙂

  2. No prostě díky … CZ.NIC prostě dokazuje, že tomu co dělá rozumí a navíc pomáhá s celkovou osvětou IT světa …

  3. Přeji ať se vše daří. Na tento web jsem narazil přes FB. Jsou tu zajímavé články, budu ho navštěvovat vesměs pravidelně. Děkuji za něj.

Komentáře nejsou povoleny.