Jak využít svobodný software ve škole a ve výuce (webinář)

Minulý týden jsem byl hostem webináře, který se pravidelně pořádá na „učitelském“ oborovém portálu RVP.cz. Můj výstup se týkal – asi vás to nepřekvapí – využití svobodného softwaru. Často říkáme „volně šiřitelný“ nebo „nízkonákladový“, protože pro mnoho laiků je pojem softwarové svobody značně nesrozumitelný.

Svobodný software (anglicky free software) je takové softwarové vybavení, které je na základě jeho licenční smlouvy možné používat za jakýmkoliv účelemzkoumat a analyzovatupravovat a volně šířit.

Během webináře, které se účastnilo několik desítek zájemců, jsem vysvětlil základní výhody svobodného softwaru, upozornil jsem na jeho rizika a pak jsem přešel ke konkrétním příkladům vybraných programů. Během hodiny se dalo stihnout jen málo věcí, takže informace byly skutečně vyzobané.

Bohužel jsem řekl několik nepřesností, na což si musím dát příště  pozor. Java není open-source, měl jsem na mysli, že má dostatek dokumentace, příkladů a open-source variantu a je tedy vhodná jako výukový nástroj pro praktické programování (narozdíl od Pascalu).

Příkladem vzorného využití open source je samotný portál RVP.cz, který využívá mnoho open-source technologií (nejen WordPress a další standardní aplikace).

Děkuji paní Hublové a Urbanové za spolupráci – a věřím, že bude pokračovat.

 

Webinář RVP o open source

4 komentáře u „Jak využít svobodný software ve škole a ve výuce (webinář)“

  1. Já to samozřejmě znám. Stále si myslím, že to není v principu dobrý způsob výuky praktického programování. Bezesporu dokáže posloužit, ale proč by se studenti nemohli učit rovnou to, co pak použijí v reálném programování? Proč by se neměli učit Python, Javu nebo nějaký framework pro PHP? Přijde mi to účelnější.

  2. Proč by nemohli použít Object Pascal v reálném programování? V Delphi ze vyvijet aplikace pro Win/iOS/Android. Dalsi platformy budou nasledovat, vcetne Linuxu (jen pro server, tedy bez GUI, alespon prozatim).

    Ono je v podstate jedno co se budou ucit za jazyk. Hlavne by se mely naucit jak zobecnit problem a algoritmizaci.

Komentáře nejsou povoleny.