Jak si plánovat podnikání (bonus: e-book ke stažení)

Ještě než jsem naostro začal s podnikáním, začal jsem intenzivně „načítat“ informace z různých oblastí, abych se na podnikání připravil a věděl, čemu se věnovat při jeho rozvoji. Od počátku se věnuji nejen samotné činnosti (tedy učím lidi pracovat s počítači), ale hodně energie dávám také do budování podnikání. Kolikrát mě to baví i víc. 🙂 A když chce člověk budovat, měl by mít plán.

Plány? Zbytečné!

Na mnoha místech se dočtete, že pro živnostníka a malou firmu jsou nějaké velké plány zbytečné, protože jednak nefungují a jednak… jsou zbytečné, protože něco tak malého, jako je vaše podnikání, žádný plán nepotřebuje. Chtěl jsem zjistit, jestli je to pravda a začal jsem plánovat.

Poměrně rychle jsem dospěl k závěru, že podnikatelský plán se dá shrnout do stručných vět a v mém případě skutečně není potřeba psát žádné dlouhé texty. Prostě mám stanoveny cíle, prostředky jsou dané a k těm cílům za použití určitých strategií směřuji. Koriguji odchylky, maximálně přidávám nové parametry pro ověření, že už jsem něčeho dosáhl.

Měření považuji za extrémně důležité a jsem si jistý, že to dělá málo podnikatelů a firem. Na podnikání s internetem se mi líbí fakt, že všechno jde měřit. Víte, kolik lidí přišlo na můj web díky letákům, jejichž výroba mě stála 450 Kč a které jsem rozdal asi 50 lidem? Nikdo! Že jste to věděli? A proč pořád všude dostáváme letáky, myslíte, že jiným firmám lidé na web přijdou? Chaha.

Ne všechny, marketing si plánovat musíte

Podnikatelský plán tedy moc neprožívám. Jak jste možná pochopili z krátkého příkladu (a dospěl jsem k tomu taky rychle), stěžejní plán je ten, podle kterého

  • o sobě dáváte vědět,
  • přesvědčujete lidi, že jste dobří,
  • vzděláváte lidi ve svém oboru, čímž budujete jejich důvěru ve vaše dovednosti,
  • nakonec jim nabídnete svou službu nebo produkt a vyzvete je k nákupu

Tohle je klíč k úspěchu podnikání, jak se ví už určitě sto let. Kdo dneska jen nabízí k prodeji (čili skáče na poslední bod), dost těžko zákazníky přesvědčí, že má autoritu či odbornost. Obvykle musí zaujmout něčím jiným – a snadné je to s cenou. Cena se stala v mnoha oblastech hlavním parametrem, což třeba v potravinářství vede k různým zlotřilostem.

Funkční plán má měřitelné výsledky

Postupovat v podnikání podle uvedených kroků není sice nijak složité, ale vyžaduje to plán, protože v hlavě se to udržet nedá a tabulka je v tomto případě cennější princezny i s půlkou království. Marketingový plán. Přehled plánovaných akcí, oslovované publikum, seznam použitých médií (např. blogy, sociální sítě, e-book) posloupnost dílčích kroků a samozřejmě jejich vyhodnocení. Marketingový plán se stal jedním z hlavních nástrojů, které důsledně používám.

Udržuji seznam vhodných partnerů, píšu si, koho jsem oslovil a jaký odkaz se mi kde podařilo umístit. Pak sleduji statistiky a vím, který web mi posílá nejvíce lidí. Chodí mi reakce na můj e-book. Lidé mi vyjadřují důvěru a chválí mě. Mnozí dospějí ke pátému kroku, který jsem neuvedl – sami chtějí opakovaně moje služby a doporučují mě dál. Marketingový plán je základní věc, kterou by měl používat každý podnikatel, protože má jasný pozitivní dopad. Pokud ho nemáte, podnikáte včera.

Jak začít s marketingovým plánem

Nevíte, jak marketingový plán vytvořit a jak s ním pracovat? Taky jsem nevěděl, proto vám můžu poradit: Stáhněte si e-book plný návodů a praktických příkladů, který vás naučí s marketingovým plánem pracovat. A nezapomínejte měřit. 😉

 

Tlačítko ke stažení mktg plánu

 

1 komentář u „Jak si plánovat podnikání (bonus: e-book ke stažení)“

Komentáře nejsou povoleny.