Jak jsem dospěl k tomu, v čem budu podnikat a proč chci školit WordPress a psát e-booky

Při startu svého podnikání jsem řešil, čemu se věnovat. Nehledal jsem ale „co budu dělat“, nýbrž „co z toho všeho, co mám v šuplíku, budu dělat“. Mám bohužel moc nápadů a poslední dobou je jenom zapisuju, protože na realizaci (nebo průzkum trhu) nemám kapacity.

Buduji weby na WordPressu

Zatím jsem v pozici, kdy hlavně dělám weby na WordPressu. Jenže to dělá kdekdo  a sám sebe nevidím jako webdesignera nebo programátora. Jsem spíše implementátor, integrátor. Umím hodně věcí, ale netroufnu si říct, že některá dominuje. Dokážu zakázku najít, dojednat obsah i cenu, rozdat úkoly, dohlížet na jejich plnění, umím slušně kódovat HTML, CSS, PHP, pár věcí ohledně SQL nebo jQuery. Poznám odfláknutou práci a vylepšuji komunikaci se zákazníkem.

To ale umí skoro každý freelancer, který staví weby na WordPressu (nebo něco podobného).

Odliším se vzděláváním

Takže hledám, čím se odlišit. A myslím, že moje cesta povede vždy přes vzdělávání, to mě prostě baví. Nemusím se omezovat jen na WordPress, protože slušné zkušenosti a znalosti mám také s Redmine, LibreOffice a v dalších oblastech. Takže mou konkurenční výhodou bude vzdělávání. Ostatně – už to dělám.

Dospěl jsem k infoproduktům

Jenže problém je sehnat dostatek klientů, školení mě neuživí, zas tolik toho není (i když teď mám naštěstí každý měsíc aspoň jedno). Tak jsem ve svých úvahách dospěl k tomu, že musím nabízet e-learning, e-booky a další výrobky či služby, které se označují pojmem infoprodukt. Proč „musím“?

  1. Jednou vytvořený kvalitní kurz bude mít trvalou hodnotu cca 2 roky, aktualizace by pak měla být vcelku snadná a levnější než vytvoření.
  2. Existuje dostatek zákazníků, jen je potřeba správně vyvážit nabídku (obsah vs cena). Dostatkem myslím množství nad kritickou hranicí, která pokryje náklady, a vytvoří zisk.
  3. Trh mi přijde nenasycený, technologie jsou na dosah ruky (pomalu české realitě unikají), ale často je ani profesionálové neumí využít. Chci je to učit.
  4. Začal jsem a získávám zkušenosti, díky kterým bude další produkt lepší a bude snazší ho vyrobit. (Můj první e-book si stáhlo přes 700 lidí.)
  5. Získám konkurenční výhodu, mám dokonce pocit, že vytvářím trh (ve své nice).
  6. Znamená to trvalý příjem. Více produktů – více finančních zdrojů.

Segmentovat a přesně mířit

Další úvaha mě vedla k tomu, že je nutné segmentovat a zaměřit se na zcela typizované cílové skupiny. Nebudu dělat „vše pro všechny“. Moje cílové skupiny jsou, hrubě řečeno, následující:

  • profesionálové na volné noze a malé firmy
  • profesionálové v neziskovém sektoru
  • učitelé
  • zájemci o počítačové sebevzdělávání 

Musím vystoupit z řady

V první řadě, ať zůstanu u WordPressu, chci vystoupit z řady „WordPress vývojářů“, přesněji řečeno, vystoupit o patro výš. Chci nabízet vzdělávání lidem, kteří budují weby na WordPressu, a jejich klientům. To už je skoro hotové, Zlatý WordPress je v první úrovni (pro uživatele) připravený, druhá úroveň (pro správce) by měla být k dispozici zhruba v dubnu (bude to záležet na zájmu).

Budu ho mimojiné nabízet všem, kdo vyrobí web a pak bez nadšení řeší provozní starosti uživatelů, kteří se za pochodu učí WordPress ovládat. Spousta lidí říká, že je WordPress jednoduchý a umí ho každý. První tvrzení je pravda, druhé ne. Já to ty uživatele rád budu učit.

Zaměřit se na další software

Podobným způsobem budu pokračovat v případě jiných aplikací, resp. činností. Mám napsanou knihu o OpenOffice Writer a Calc, protože stále nikdo nic nevydal, možná stihnu být první. Tipuju vydání na únor, poptávka je slušná – hlavně už mám 80 % hotových.

Tímto způsobem chci vytvořit online centrum pro počítačové vzdělávání, kterých je na netu docela dost, ale žádné není dostatečně přístupné pro české (a laické) uživatele.

Jak se vám tyto plány jeví? Budu rád za komentáře a nápady. Díky. Čtenáře blogu chci ocenit nějakou knihou či přístupem do kurzu. Ještě to vymyslím.

Kromě tohoto webu mám další dva, které považuji za „osobní“. Prvním z nich je VlastimilOtt.cz, kde shromažďuji reference (jako správná kobyla chodí bosa, tzn. není moc pěkný a zatím čeká na vylepšení). Druhým je blog zaměřený na open-source  software, kde se chci vyjadřovat prakticky, technicky a odborněji. Rád vás přivítám jako čtenáře.

 

7 komentářů u „Jak jsem dospěl k tomu, v čem budu podnikat a proč chci školit WordPress a psát e-booky“

  1. K bodu 3 Trh mi přijde nenasycený, s tím se dá jen souhlasit, já osobně rád chodím na jeden blog s návody pro GIMP a Inkscape a jsem moc rád, za jeho propracované návody. Jelikož je pro mě WordPress pole neorané, možná by se hodili i návody pro jeden konkrétní problém, který by vysvětloval a naučil práci s nějakým segmentem Word Pressu.

    Ke knize OpenOffice resp. LibreOffice, budete-li chtít, můžete použít můj spisek týkající se použití stylů uveřejněný na webu Linuxveskole.cz

  2. Já bych to uchopil trošku komplexněji, lidé nechtějí učit se WordPress, ale dělat marketing na internetu. A to jsou třeba i sociální sítě, ale také copywriting, atd… Posunul bych se na tvém místě ke komplexnějším školením…

  3. Vladimír> Obecných článků je hodně. Zlatý WordPress je komplexní produkt, tím se má odlišit. Je to online učebnice.
    Díky za nabídku ohledně office, mám to už napsané, tak jí asi nevyužiju.

    Martin> Souhlasím, ale nechtějí to vždy. V tomto ohledu ještě není trh tak zralý, jak bych si přál. Sociálky dělat nechci, tam je přetlak, copywriting mě baví jen okrajově a nepolezu do zelí ostatním… Mám rozepsanou knihu návodů pro pravopis – typické chyby a jak se jim vyhnout. To, co lidi ze základky zapomněli.

    V případě WP mám poptávku i mezi svými klienty, už mě nebaví to vysvětlovat pořád dokola po telefonu.

  4. zdravim,

    napisi par poznamek. Uplne odlisnych nez je cesta, co uvadis.

    Jsi talentovany a nadprumerny. Soude podle toho, co delas. je za Tebou videt hodne prace. Tvuj segment jsou bonitni zakaznici. Taky nadprumer.

    Zkusil bych delat nejakou podporu. Nebo pokrocilejsi dotaz a konsultace za platbu. Levne veci prenechat studentum za par kacek.

    Zakaznici dneska nemaji moc penize a setri. Pokud jim dovedes usetrit, tak se s nimi o usetrenou pulku rozdel. To je co jim musis nabizet. Usetrit neznamena usetrit jen penize ale udelat neco, co klientovi umozno rozvoj.

    Koukal jsem na stranky vlastimilott.cz. Je tam plno textu v kterem musim hledat. Chci hesla nebo velke ikony[znacky] a potmo se nasledne rozhodnu co budu cist. Klidne i obsahle cist. Chci hned ze zacatku jasne videt, co delas. Chybi mi galerie s obrazky. Kdyz uvidim obrazky toho, jak se co pouziva, tak mozna uvidim u sebe ve firme, jak to ci ono mohu pouzit. Prezentace pro sefy jsou dost casto obrazkove. Ma to duvod.

    Podle me je cesta nejaka specializace. Anebo vzdycky neco rozjet a pak to uz jen delegovat. Pripadne udrzovat v pohybu.

    Napady jsem si prestal psat pred par roky. Spise mam nejaky system, jak veci postupne doplnim pri nejake konkretni implementaci. A delam jen par kusu veci najednou. Pred par roky jsem vyhodil asi 15 kilo popsanych papiru. Vse se dalo odvodit. Nebo to resi jedna kniha v knihovne v podstatne lepsi kvalite.

    gf

    • Díky za komentář, který jako vždy nutí k odpovědi 🙂

      Talent, nadprůměr nechávám bez komentáře stranou; mám odmakáno pověstných 10 000 hodin, a to nejen v jedné věci.

      Podpora je ošemetná věc, zatím se mi nedaří najít zákazníky a vlastně nevím, jestli to chci dělat. Za konzultace nikdo platit nechce, co jsem zatím zjistil. V lepším případě barter.

      „Pokud jim dovedeš ušetřit“ – nejsem si jistý, že to pro ně bude mít takovou hodnotu, aby se chtěli dělit. Jeden z nejlepších zákazníků posledních týdnů ocenil, že jsem mu opravil OpenCart, tam to funguje. Ale z jiných realizací nemám dobrý pocit (práci jsem odvedl ke spokojenosti zákazníka, ale dobrý pocit se nedostavil).

      Web vlastimilott.cz je kovářova kobyla a zatím není prodejní, nýbrž dokumentační a [má být] referenční. Pro projekty buduju microsites. Pokud není jasné, co dělám – jako každý zkouším různé věci. Až se něco rozjede, rád to budu delegovat, ale zatím jsem na začátku a tady píšu myšlenky za běhu – ne závěry. Přemýšlení nahlas.

      Nápady si píšu pořád, nemám to srdce je zapomenout. 🙂

Komentáře nejsou povoleny.