Školil jsem v Praze: Svobodný software pro učitele

Na jaře nás v Liberixu kontaktovala paní Kočí ze Vzdělávacího institutu Středočeského kraje a projevila zájem o naše školení svobodného softwaru, konkrétně o kurz LibreOffice, pro grafické programy a obecný úvod do svobodného softwaru.

Naše kurzy svobodného softwaru jsme mírně upravili a nechali je reakreditovat v systému DVPP, protože to je základní podmínka pro uznání takového školení ze strany zaměstnavatele (a zaplacení kurzovného). Akreditace proběhla rychle (přes prázdniny), takže nyní na podzim už se mohly stanovit termíny a první z kurzů se konal 17. října v budově Krajského úřadu Středočeského kraje.

Jmenuje se Úvod do Open-source software – praktické využití svobodného software ve výuce a kromě teorie obsahuje také konkrétní tipy na vybrané aplikace. Jedná se o podpůrné i oborové programy. Více na myšlenkové mapě, která obsahuje vybrané programy, a další informační zdroje, na něž ani třeba řeč nepřišla.

Svobodný software pro učitele

Další školení jsou plánována následovně:

Zveme všechny učitele z Prahy a okolí, které toto téma zajímá, aby se přihlásili. Rádi vás uvidíme!

V této souvislosti hledám(e) v Praze učebnu, která by byla k dispozici od 9:00, její správci byli ochotní nainstalovat dohodnutý open-source software a celé by to nestálo majlant. Pokud máte nějaký nápad, budu rád za tipy. Díky.

Software jsem totiž ukazoval díky PortableApps z USB disků, protože na krajském úřadě nebylo možné dohodnout instalaci softwaru (navíc by to bylo i časově náročné); navíc jsem byl offline (nelze připojovat přinesená zařízení) a v síti jsou blokovány vybrané stránky včetně YouTube, což je problém, když chci ukazovat screencasty. Nezbylo, než se podle toho zařídit – šlo to, ale hledám větší pohodlí.