Jaká byla konference UP Business Camp 2013 – zhodnocení

Navštívil jsem konferenci určenou pro začínající podnikatele – UP Business Camp 2013. Toto je druhá část reportáže, bude lepší, když začnete tou první: Ohlédnutí za konferencí UP Business Camp 2013 v Olomouci, část první

Kamila Zárychtová – Networkuj jako mistr

Po obědě mě nelákala přednáška o vytvoření týmu, tak jsem zamířil na workshop o navazování kontaktů. A dobře jsem udělal. Kromě pár tipů a modelových situací jsem poznal několik dalších lidí a zejména lektorku paní Zárychtovou, s níž jsem si dobře povykládal a pozval ji do Opavy na naše obchodní snídaně. Doufám, že budoucí spolupráce bude prospěšná nám oběma. (I s ohledem na naši aplikaci pro ukládání kontaktů..)

Z časových důvodů jsem bohužel nestihl přednášku Vývoj a řízení produktů v praxi, což mě dost mrzí, ale jdu k tématu shánět informace někde jinde.

Margareta Křížová – Typické chyby v začátcích aneb jak neodradit investora

Chytl jsem jen kousek přednášky. A mrzí mě to, paní Křížovou jsem neznal, ale velmi rychle mě zaujala, pochopil jsem, že je také investorka (pokud ji mám znát z televize, tak si musím doplnit vzdělání). Zaujala mě profesionalitou, šarmem a nadhledem. Rozhodně si její blog zařadím do svých zdrojů a už vím, že ji mám vyhledávat na budoucích konferencích.

Václav Muchna – Financování rozjezdu a rozvoje firmy Ysoft

O Václavu Muchnovi jsem teď několikrát četl různé články, tak mě potěšilo, že ho budu moct vidět naživo. Cesta z Londýna se mu protáhla, takže byl až na konec. Jeho firmu už teď trochu „znám“, ale oni ji budují už asi deset let, takže to není žádný módní startup. Vybudovali pobočky v mnoha zemích světa (což prý přišlo odhadem na 170 milionů korun) a pomáhají šetřit při tisku. Ano, je to jednoduché – každý uživatel tiskárny má svou kartu a na ní kredit. Bez toho nemůže tisknout. To je „vše“. Historek, doporučení a varování jsme slyšeli hodně, pan Muchna vystupuje bezprostředně, nedělá zbytečně show, ale rozhodně je zábavný. Takže velmi kvalitní tečka na konci přednáškového bloku.

Business Catapult

Malý Den D – představení podnikatelského záměru před porotou. Byly čtyři a připravené předem (přece jen akci zaštiťoval podnikatelský inkubátor):

  • Magnetický pohon v praxi. Celá prezentace byla ukázkově nezvládnutá. Velmi chytrý introvertní inovátor-vynálezce, který vlastní x patentů, ale neumí mluvit do mikrofonu a netuší, že mu nikdo nerozumí. Nebyl schopen pořádně formulovat, kolik chce a kdy bude funkční výsledek. Nakonec to z něj vypáčili – 3 miliony a půl roku.
  • Neocam.czwebové kamery z celé ČR s možností ukládat snímky. Ani se nedivím, že porota nerozuměla, k čemu to je dobré, já to nevím doteď. Kluci (a jeden z nich při prezentaci) odvedli kus dobré práce, ale obávám se, že na komerční provoz to moc není.
  • SledujDivadlo.cz. Martin Zavadil nežádal peníze, ale mentoring. Nabídne ke stažení a na DVD představení z různých divadel, přičemž pracuje i na zahraniční verzi. Autorská práva má z většiny vyřešená a připravuje se na spuštění. Toto mi přijde jako naprosto fantastický nápad. Držím jim palce a pravděpodobně budu jedním ze zákazníků.
  • Další projekt byl technického charakteru (opět nějaké průmyslové zlepšováky) a tudíž mě na pohled nezaujal a já jsem konferenci před pátou hodinou opustil.

Ostatní postřehy telegraficky

Hůře namíchané publikum, než by si člověk přál. Je mi jasné, že když je to na univerzitě, bude tam hodně studentů. Ale pro nás nestudenty je navazování komunikace těžší – většina studentů nepodniká a hledat ty, od nichž bych mohl získat zajímavé informace, je těžké. Taky nejsem mistr v komunikaci s cizími lidmi, takže v tomto ohledu mi přišly pauzy moc dlouhé.

Jídlo, kafe, pití v pořádku. Pizza na oběd průměrná, ale jinak vše chutné (koláčky!) a dostatek.

Dodržování harmonogramu. Lektoři byli hlídáni a v podstatě bylo vše podle plánu. Odcházel jsem před pátou, kdy ještě dobíhal Business Catapult, akce měla končit 17:15 a myslím, že to tak vyšlo.

Dostupnost výborná, kousek od nádraží, dost míst k parkování.

Konference mi přinesla mnoho postřehů, desítku nových vizitek a pocit, že jsem sobotu strávil smysluplně. Díky organizátorům i lektorům, těším se na další akci.

 

 

(Fotka stěny v aule UPOL použita z fotogalerie JsmeMarketing, děkuji.)