Jaké to je, když vydáte první e-book (návod, jak napsat a vydat e-knihu)

Vydal jsem svůj první e-book. Začínají mi chodit první reakce a pomalu mi dochází, že jsem snad úspěšně překonal bariéru, která není zas tak nízká, jak vypadá. Napadlo mě, že bych mohl sepsat v pár bodech, co všechno jsem udělal, než byl e-book hotový.

Napíšu e-book. Ale o čem? O čem přesně?

Rozhodnutí padlo poměrně rychle, trochu práce mi dalo vybrat vhodné téma. Problém byl, že témat jsem měl příliš. Vybral  jsem takové, které mi přišlo praktické, přínosné pro hodně lidí a které jsem byl schopen kvalitně zpracovat. Týkalo se tvoření webu a bylo impulsem pro vymýšlení celé koncepce Zlatého WordPressu.

Napsal jsem rukopis (tedy samozřejmě elektropis), nechal jsem Zuzku, ať si ho přečte,  a rozhodl se začít znovu. Zjistil jsem totiž, že to téma je naprosto nepraktické a že ani vlastní ženě nedokážu vysvětlit, jak s tím webem podle knihy má začít. (Tento nultý rukopis není špatný, ale moc komplikovaný; bude součástí Zlatého WordPressu v jiném kontextu.)

Druhý pokus

Pak jsem zvažoval, že se dám cestou psaní o češtině. Chtěl jsem se ale vlastně držet tvorby webů, protože je dost lidí, kteří neumí WP obsluhovat, neumí to tedy ani v jiných redakčních systémech, ale přesto jsou zodpovědní za obsah webových stránek. Chci je to učit.

Tak jsem tedy dospěl k tématu publikování na webu. Jenže k tomu jsem nedokázal sestavit osnovu knihy na aspoň třicet stránek, za kterou mi dají lidi e-mailovou adresu. Dospěl jsem tedy k závěru, že kniha musí být o chybách na webech okolo nás. To by mělo chytnout hodně lidí.

Vybrat nejhorší chyby

Sepsal jsem nejhorší chyby a našel weby, kde se daly „vyfotit“ (je jich až moc, po pravdě – něco by se našlo i tady, blog strašně zanedbávám :-(). Tím vzniklo jádro knihy. Mezitím jsem si načetl, jak by měl e-book být strukturován, např. by měl obsahovat kapitolu „mýty“ (které vyvrátím), srovnání „tehdy-dnes“ a příklad dobré praxe. To mi pomohlo, uvědomil jsem si, že mnoho knih, které se mi líbily, je tak psaných.

Pro koho a jak psát

Ujasnil jsem si, pro koho píšu a že musím za každou cenu udržet srozumitelnost (hlavně slovní zásoby). Díky tomu jsem měl rukopis napsaný docela rychle, protože jsem měl před očima lidi, pro něž píšu.

Obálka knihy o chybách na webu
10 nejčastějších chyb webových stránek – kniha zdarma

Kdo mi pomohl s úpravami a jak jsem postupoval

Dalším krokem bylo vybrat vhodné testery. Jednak  z cílové skupiny, jednak odborníky na kvalitu textu (netvrdím, že zrovna copywritery, ale spíše zkušené redaktory) a odborníky na obsahovou stránku věci. Zapomněl jsem na kontrolu grafiky a sazby, ale naštěstí Michal Hlavatý nevyšel ze cviku a doporučil mi, co musím změnit.

Rozeslal jsem tedy svou finální verzi postupně pěti ochotným lidem (tímto jim děkuji – Dana, Ivo, Robert, Michal a samozřejmě Zuzka). Jakmile se mi dokument vrátil, změny jsem zapracoval (přijal nebo odmítl) a poslal dalšímu. Úkoly směřované k finální verzi jsem si zapsal do Zimu, abych je  vyřešil na konci hromadně.

Finalizace e-booku

Celou práci jsem bez problémů realizoval v kancelářském balíku LibreOffice, oceňuji na něm hlavně možnost sledovat provedené změny a následně je přijmout nebo odmítnout. Společně s poznámkami na okraji je to super nástroj pro týmovou práci na dálku. Sazba ve Scribusu připadala v úvahu, ale chtěl jsem to dělat nízkonákladově a zjistit, jak bude vypadat výsledek.

Samozřejmostí jsou v dokumentu odstavcové styly – pro různé nadpisy, popisky, informační boxy nebo texty v záhlaví a zápatí. Trochu jsem přemýšlel nad výsledným formátem souboru – zda vytvářet také ePub pro čtečky. Nakonec jsem si řekl, že archivní PDF a stránka A5 je natolik univerzální, že se tím dál zabývat nebudu a počkám na případné reakce. (Archivní PDF/A-1a s sebou nese i písma, lze tak dosáhnout stejného vzhledu na všech typech zařízení.)

Grafický vzhled celého kurzu ZlatýWordPress připravuje Michal Hlavatý (tedy včetně obálky knihy).

Vystřelení do světa

Práce kolem toho bylo ještě mnohem víc, protože je to začátek celého online kurzu pro publikování na webu. Například jsem instaloval web a na něj formulář pro sběr e-mailových kontaktů pomocí výborné aplikace SmartEmailing. To už je ale mimo téma samotného e-booku.

Zatím je to freebook, tedy zdarma. V budoucnu chci zkusit i placený e-book, věnovaný češtině, jak jsem zmiňoval. Chtěl bych vám ho nadělit pod stromeček…

Landing page Zlatého WordPressu
Stránka Zlatého WordPressu (tzv. landing page)

Je to skvělá zkušenost

Práce to bylo dost, nechtěl jsem připustit nějakou chybu (jen proto, že je to zadarmo). Pokud něco najdete, prosím, hlaste. Celý proces je na dlouho, je potřeba si taky nachystat web, odkud se má stahovat – např. měřit počty stažení, srovnávat to s počty návštěvníků. Titulní stránka (specifický typ tzv. landing page) jsou snad desítky hodin čtení různých návodů a přemýšlení. Není to úplně easy a pořád nevím, jak moc dobré to bude za měsíc nebo dva. Ale jsem rád, že jsem ten krok už udělal, ty další budou snazší. Těším se na vaše názory a pošlete prosím odkaz na Zlatý WordPress svým přátelům. Díky!

A na svém webu si publikujte sami!

 

8 komentářů u „Jaké to je, když vydáte první e-book (návod, jak napsat a vydat e-knihu)“

  1. Pěkný článek a nápad jak na téma e-booku.
    Osobně jsem při jeho tvorbě toho svého šel jinou cestou. Jelikož již pár let publikuji články o Microsoft Office z komentářů a emailu jsem nasbíral mnoho opakujících se dotazů. Takže téma e-booku bylo jasné – odpovědět na nejčastější dotazy. Což více než půl roce existence e-booku hodnotím jako trefu do černého (pozitivní reakce a počty stažení).
    Váš e-book si jdu stáhnout a přiučit se 😉

  2. celou knihu jsem přečetl takřka jednim dechem možná také proto že není příliš dlouhá. Obsah je opravdu fajn a v mnoha ohledech jsem nemohl nic než souhlasit. Děkuji za podařené čtení.

  3. Jen možná jedna drobnost. Ve své knize popisuješ odkazy a postup jak by čtenář měl dostat odkat aby jej nemusel hledat. přesněji „Čtenář je tak nucen hledat stránku Kontakty sám, ačkoliv to za něj mohl udělat autor webu a přímo ho na ni
    odkázat, pokud by jen trochu chtěl.“ přitom uplně stejnou chybu máš na konci teto stránky. „Těším se na vaše názory a pošlete prosím odkaz na Zlatý WordPress svým přátelům.“ odkaz přitom nevede na web zlatý WordPress ale na tag wordpress takže pokud by chtěl čtenář o tvé knize někomu napsat nezbude mu než odkaz hledat.

  4. Pavel> Sleduju vás, děláte to moc dobře. Mám v plánu se zaměřit na LibreOffice a MS Office – srovnání, dvojité návody. Jestli se mi to podaří domyslet a profinancovat, ozval bych se vám s nabídkou spolupráce.

    Ijáček> Díky za komentář, souhlasím, to mi uteklo. Odkaz je v článku několikrát, ale na konci ne – doplňuji.

  5. Vlastimil: Děkuji. Já zase sledují vás, jsem rád, že píšete nejen o LibreOffice. Kdysi jsem uvažoval o něčem podobném porovnání LibreOffice, OpenOffice, on-line tabulky v google, ale zatím zůstalo „dočasně“ u Excelu.
    Klidně se ozvěte rád pomohu.

  6. Mám to jako jeden ze záměrů, pokud půjde vše podle plánu, budu se tomu věnovat na začátku roku 2014. Část věnovanou Writeru a Calcu mám napsanou, takže to není jen snění… 🙂

Komentáře nejsou povoleny.