Izrael staví úspěch na inovacích a nápadech. Čtěte o tom v knize Start-Up Nation

Byl jsem pár dní v Praze a setkal jsem se s několika lidmi, o jejichž názorech teď přemýšlím. Jedna schůzka se odehrávala v kavárně knihkupectví Neoluxor/Neopalladium na Hlavním nádraží. Byl jsem tam dřív, takže jsem logicky prošel knižní novinky.  Nic moc jsem nečekal, ale znáte ten pocit, kdy na vás kniha volá „Tady jsem! Mě hledáš!“?

Jmenuje se Start-Up Nation a zabývá se „izraelským hospodářským zázrakem“, o kterém se moc nemluví. V Izraeli jsme strávili dovolenou/svatební cestu a ta země je fascinující, něčím mě chytla a určitě ji chci ještě navštívit. Proto mě okamžitě zaujala i tahle kniha, pár přečtených stránek mě přesvědčila, že tohle chci číst.

Víte, že procesory pro notebooky (tzv. „mobilní procesory“) s nízkou spotřebou, ale také nižší frekvencí, což porušovalo tehdejší dogma o rychlosti, vymyslel a v Intelu prosadil izraelský tým? A že jim to dalo práci.

Nebo slovo chucpe. My si myslíme, že má negativní  konotaci, něco, co je zákeřné, neupřímné, arogantní, přezíravé, drzé. Ale Izraelci to vnímají jinak – jde o přímé vyjádření či jednání, které nebere v potaz autority. Ale nejde o pohrdání, „pouze“ o přímost a upřímnost. V praxi to znamená, že zaměstnanci nejsou servilní k šéfům a nebojí se o své místo. Jejich první otázka v zaměstnání (říká kniha) je: Proč jste vy mým šéfem a není to obráceně?

Čtu, bavím se, hltám. Skvělá kniha, protože jde o skvělé téma. Nejlepším šéfem ve firmě je velitel tanku z války proti Sýrii.  Každý  politik má svou přezdívku, kterou veřejně používají všichni. Armáda má málo vysokých šarží, ale hodně nízkých šarží, protože to jsou lidi, kteří nakonec rozhodují.

Ještě jsem nedočetl, ale už nyní vám knihu doporučuji. I kdybyste nechtěli přemýšlet o businessu, můžete načerpat spoustu inspirace a neotřelých pohledů na věc. Protože si taky určitě myslíte, že elektromobil má naprosto nereálný obchodní model. Kdo by si chtěl kupovat auto s baterkou, která vydrží pár set kilometrů a je příšerně drahá…

Taky jsem se v tom mýlil.