Jeden malý důvod, proč může člověka příšerně naštvat i dobrý evropský projekt

V Respektu jsem si přečetl, že podle několika průzkumů vládne mezi občany nových členských zemí vůči EU chladný až nevraživý vztah. Vnímají svazek své země pouze účelově a odmítají stále vidět vyšší hodnoty, které EU reprezentuje. Osobně jsem pro spojenou Evropu, ale poslední roky ze mě udělaly realistu a blížím se skepticismu. Drobná každodenní zkušenost, která mě k tomu vede, následuje.

Projekty financované ze strukturálních fondů Evropské unie, reprezentované převážně Evropským sociálním fondem, mají pravidla, která si těžko dovede představit ten, kdo s nimi nepřišel do styku. Ale dá se akceptovat i to, že vám mění podmínky pod rukama a že je to nekonečná byrokracie nejhrubšího kalibru. Ale některé věci prostě nepřežvýkám a zuřím.

Byl jsem přednášet na jedné konferenci a bylo to kousek, jel jsem autem. Dostal jsem odměnu, jsem srozuměn s tím, že musím vypsat výkaz práce na čtyři hodiny, protože se to dokládá do monitorovacích zpráv. Vypsal jsem si cestovní příkaz a akceptuji, že musím dodat kopii velkého technického průkazu – to je normální a nesouvisí to s projektem financovaným z ESF.

Nechápu ale, proč musím dokládat kopii smlouvy havarijního pojištění (sic!), přičemž – když už na to přišlo – zákonná pojistka se nedokládá a není podstatná. Ještě i to bych skousl. Jenže smlouva je uzavřená na manželku a její osobní údaje se ocitnou v nějakém projektu, v dokumentaci, kterou pročítá x lidí a jejíž výstupy jsou absolutně mimo mou kontrolu. Pomíjím, že jsem „kvůli ESF“ musel nahlásit svou zdravotní pojišťovnu, rodné číslo, adresu, mail a telefon ani nepočítám.

Jinými slovy – dotyčný subjekt zcela bez práce získal osobní údaje nejenom mé, ale i mé manželky. Na explicitní dotaz mi bylo potvrzeno, že jsou data chráněna podle zákona o ochraně osobních informací. V podstatě nevím, co to znamená a jak jsou údaje chráněny. Budou uvedeny v přílohách monitorovacích zpráv, které procházejí několika odděleními krajského úřadu, jsou dostupné v nějaké databázi (minimálně Benefit, zřejmě i Monit a možná i dalších). Všechno se skenuje a elektronicky vkládá do informačních systémů.

A to jsou věci, které mě vytáčí, protože nějaký hyperkorektní bruselský eurohujer vylil s vaničkou i dítě. Ať se pak v Belgii nediví, že podobná šikana znechucuje i někdejší eurofanoušky…

 

4 komentáře u „Jeden malý důvod, proč může člověka příšerně naštvat i dobrý evropský projekt“

  1. Já už jsem také skeptický. Dokonce si myslím, že všechny ty dotace, které k nám plynou, nejenže nemají takový pozitivní vliv, jak se říká, ale mají dokonce vliv negativní. Stačí se podívat do Řecka, tam EU 20 let pumpovala dotace ještě víc než k nám. Pomohlo jim to nějak? Infrastrukturu mají, hotely spravené mají atd. Je Řecká ekonomika efektivní a konkurence schopná? Není a dotace tomu jen uškodily, protože nenutí lidi být efektivní.
    Největším problémem je to, že si lidi myslí, že ty peníze mám někdo dává a proto je potřeba je vyčerpat a to i bezhlavě na věci, které nejsou potřeba. Bohužel to naše peníze jsou. Neberu ani argument, že dostáváme víc než do EU posíláme. Mnoho těch projektů je tak hrubě neefektivních, že ani to nepomůže. Navíc na sebe vážou hromadu dalších peněz formou dofinancování, které by mohly být použity jinde.
    Byl jsem velký fanda EU, ale teď si myslím, že současná EU nejenže největší problémy Evropy nezlepšuje, ale naopak je zhoršuje. Ocenil bych, kdyby všechnu tu byrokracii seškrtali a EU byla víceméně jen o volném pohybu zboží a osob. Vývoj je ale přesně opačný.

  2. Já byl v tomhle odjakživa spíš skeptik a teď se mi to jen potvrdilo. Vidím to i v práci. Různá nesmyslná školení apod. Naposledy školení o tom, jak pracovat podle standardů. Proboha živého! Jako kdybych něvěděl, co a jak mám dělat! Prostě blbosti, kraviny, p…
    Aspoň, že tu ACTu neschválili.

    Co se týče toho Řecka, líbilo se mi vyjádření nějakého řeckého živnostníka. My žádnou krizi nepociťujeme. Každý z nás něco vyrobí, vzájemně mezi sebou obchodujem a máme dobře. Tohle je krize státu a vlády.

Komentáře nejsou povoleny.