Skenování v Linuxu – tipy na programy

Ačkoliv jsme počítačová neziskovka a naše práce probíhá elektronicky, stále je potřeba leccos skenovat. Je to divné, ale je to tak. Takže jsem si dal tu práci a podíval se, jaké programy pro skenování lze v Linuxu využít. Podotýkám, že mi nejde o převod na text, takže OCR až někdy jindy.

Pro skenování potřebujete knihovny SANE. Protože máme multifunkční zařízení, stále se vracím k dřívějšímu návodu, jak v něm skener rozběhat. Postup pořád funguje. Pro skenování s běžným skenerem potřebujete ještě firmware, balíček najdete ve správci softwaru. Pokud by tam váš skener podporu neměl, pak hledejte na této stránce.

Simple scan

Ideální do kanceláře. Skenuje stránku v rozlišení text, nebo obrázek. Ukládá jako jpg, png nebo pdf. Program je bezúdržbový a naprosto srozumitelný pro úplně každého uživatele. Stránku lze otočit, více stránek se ukládá do jednoho souboru. Stránka na wiki Ubuntu.cz.

Jednoduché skenování v Linuxu

 

gscan2PDF

Trochu složitější nástroj, ale stále dostatečně srozumitelný. Domovská stránka gscan2pdf. Dokáže převést naskenovaný text na text upravitelný v editoru – ale čeština činí problémy. Stránky se ukládají do fronty, lze je mazat rotovat, ukládat v PDF nebo rovnou poslat mailem. Okno pro skenování je docela složité, lze toho dost nastavit, např. množství voleb pro rozlišení. Program mi přišel velmi rychlý. Vhodný pro zaučeného uživatele.

 

XSane

Rozsáhlý program pro komplexní ovládání skeneru a udržení kontroly nad procesem a výsledkem. Lze upravit sytost, jas, kontrast, rozlišení a spoustu dalších hodnot, které mají význam jinde než v běžném kanclu. Sympatická vlastnost je rychlý náhled na sken. Domovská stránka XSane.

XSane - složité skenování v LinuxuDalší programy

  • VueScan, poloprofesionální program, není open source, k dispozici pro mnoho operačních systémů včetně Linuxu, nezkoušel jsem.
  • ScanTailor, interaktivní úprava skenovaných stránek, nezkoušel jsem.
  • Skanlite, program pro KDE, nástupce programu Kooka, nezkoušel jsem.

5 komentářů u „Skenování v Linuxu – tipy na programy“

  1. Připojuji svou, možná nudnou, zkušenost. Multifunkční zařízení Samsung jsem připojil k počítači kabelem USB, pustil jsem první program, který jsem našel a naskenoval jsem dokument.
    Stejně jednoduché to bylo na Ubuntu doma i v práci, kde mám již třetím rokem Red Hat.
    Žádné knihovny, žádný firmware, žádný stres. Linux je pro mne snadno použitelný systém.
    VueScan byl kdysi pro mne jediný program, který naskenoval použitelně papírové fotky.
    XSane mi plně postačuje.
    Ještě bych mohl vyzkoušet na multifunkčním zařízení, jestli by šlo snímat s použitím podavače…

  2. Tak to jsem rád, že slyším pozitivní informace. On ten firmware už je obvykle nainstalovaný, takže to netřeba řešit. Obvykle. Ale někdy ano, proto jsem radši napsal tu poznámku.

    Onehdy jsem skenoval fotku a je to samý proužek. Umí to VueScan líp, nebo je to chyba/vlastnost senzoru?

  3. Já mám už několik let koupený Vuescan jsem s ním spokojený. Co na něm oceňuju je i licence – můžu ho používat až na čtyřech svých počítačích a v jakýchkoliv kombinacích (32bitů vs 64bitů, Linux, Windows, MacOS).

Komentáře nejsou povoleny.