Tři věci, které nastavím po instalaci LibreOffice

Zkušenost mě naučila, abych po instalaci LibreOffice na jakémkoliv počítači nastavil několik důležitých parametrů. Ta zkušenost nebyla primárně moje, obvykle jsem byl v pozici „tak mi pomoz, ty tomu rozumíš“. Bohužel – kde nic není, ani obnova ze zálohy nepomůže. Ano, jde o ukládání dat.

Pravidelné ukládání souborů na disk

Všechno ostatní je podružné, v první řadě nastavuji správné ukládání souborů. Nastavuji ukládání každou minutu, protože za minutu někdy uděláte hodně práce a disk se stejně neuspává. Výchozích 15 minut považuji za škodlivě dlouho.

Automatické ukládání dokumentu v LibreOffice

I když text hovoří o ukládání informací pro automatické obnovení, součástí této činnosti je samozřejmě také uložení samotného dokumentu. Uloží se toho ještě trochu víc, aby byla případná obnova bez problému.

Vytváření záloh

Hned vedle je zaškrtávátko pro vytváření záložních kopií, jsou to soubory s příponou bak. Mohou vám velmi pomoct, když je poškozený hlavní dokument. Aktivuji, může se hodit.

Adresář pro vytváření záloh

Ve výchozím stavu jde o adresář v nastavení kancelářského balíku, který nikdo nikdy nenajde, pokud o něm neví. Já nastavuji adresář, který je „po ruce“ a je pravidelně zálohován (uživatele poučím, že to musí pravidelně provádět). Zálohování by mělo probíhat na externí disk a třeba také nějakou online službou, jako je Dropbox, Ubuntu One nebo další (testuji Memopal).

Nastavení cesty pro zálohy dokumentů v LibreOffice

4 komentáře u „Tři věci, které nastavím po instalaci LibreOffice“

  1. Dobrý článek – díky za něj! Hned si jdu své LO nastavit.

Komentáře nejsou povoleny.