Pár softwarových novinek: Katalogizace médií, vyhledávání v počítači, simulátor aut a další

V minulých týdnech vyšly nové verze následujících programů, které mě zaujaly; některé znám už pár let, některé jsou pro mě nové.

Vyhledávač dokumentů

Stále více materiálů je k dispozici ve formátu PDF. S vyšším počtem narůstá také potřeba dokumenty spravovat, vyhledávat v nich, kopírovat části textu, hledat duplicitní soubory apod. Nejen s PDFky vám pomůže DocFetcher. Jedná se o desktopový vyhledávač určený pro správu dokumentů různých typ (office, HTML, TXT, PDF). Nejprve naindexuje zadané adresáře (to samozřejmě chvíli trvá), pak v nich dokáže vyhledávat a pracovat také s metadaty. Podporuje výměnná/vzdálená úložiště, regulární výrazy a nabízí další sofistikované funkce.

https://sourceforge.net/projects/docfetcher/

Katalog médií

V současnosti už možná nemá katalogizování disků takový význam jako před před zhruba deseti lety, kdy CDCat vznikl. Jeho hlavní funkcí je vytvoření seznamu souborů a adresářů, které se nacházejí na výměnném disku (typicky CD nebo DVD). Ačkoliv vývoj pokračuje také v roce 2012, program reflektuje dobu svého vzniku a nelze jej považovat za intuitivní; nicméně svou funkci plní.

https://cdcat.sourceforge.net/

Zavedený simulátor aut TORCS

TORCS také není žádná novinka – naopak, patří ke klasické herní výbavě linuxových systémů. nedávno vyšla jeho nová verze, která obsahuje dvě nové trati jednu káru. Tratě i auta lze získat z mnoha fanwebů a pokud to umíte, můžete také přispět.

https://torcs.sourceforge.net/

Eternal Lands – věčná zábava

Fantaskní příšerky si můžete užít v MMORPG Eternal Lands, která má také novou verzi. Hrát můžete za různé rasy (člověkové, elfové, upírové a jiné), vyžívat se v různých činnostech (práce, útok, kouzlení atp.).

https://www.eternal-lands.com/

Zdroj obrázku: https://www.eternal-lands.com/forum/index.php?app=gallery&image=1091

Přejmenování tady a teď!

Když potřebujete přejmenovat množství souborů, musíte nejprve ve vhodném nástroji najít tu správnou masku, která pokryje všechny možné kombinace. To bývá únavné a někdy taky náročné. Proč by to nemělo jít v reálném čase? Jde to, jak dokazuje program NameTrans. Označte soubory a hledejte jeden rychlý způsob pro jejich přejmenování – program vám ukáže náhledy nových jmen ihned. Jeho nevýhodou zřejmě bude závislost na Mono (.NET).

https://nametrans.sourceforge.net/

3 komentáře u „Pár softwarových novinek: Katalogizace médií, vyhledávání v počítači, simulátor aut a další“

  1. Dobrý článek, díky za tipy.
    Nástupcem, poněkudsi mrtvého projektu, Torcs je Speed Dreams. Bohužel stejně jako Torcs si pořádně neví rady s volantem (force feedback), fyzika má hodně co dohánět a podpora multiplayeru s dedikovaným serverem není (tedy je ale v nějakých test buildech). Zatím je laťka v opravdových simulátorech nastavena softwarem rFactor (mj. používaným 5 teamy z f1) a snaží se jeho kvality dotáhnout vývojáři NetKarts, C.a.r.s., či AssetoCorsa. Toť jen pro doplnění od jednoho bláznivého SimRacera. Ve free softu jsou solidní Driver a VDrift, ale i tam je zatraceně co dohánět, ani nevím jestli ty projekty ještě nějak žijí.

Komentáře nejsou povoleny.