Jak se instaluje software v Linuxu (Ubuntu, Xubuntu)

Instalace softwaru v nějakém linuxovém systému je jednoduchá. Funguje navíc ve všech populárních linuxových distribucích v podstatě stejně. Uživatel spustí centrum softwaru (program pro správu softwaru), kde jsou programy roztříděné do kategorií. Informace o nich se načítají z internetových serverů, úložisť softwaru, kterým se říká repozitáře nebo zdroje softwaru.

Centrum softwaru v XUbuntu - správa softwaru
Centrum softwaru v XUbuntu - správa softwaru

V systému jsou nastavené základní zdroje, uživatel si může přidat další (např. pokud chce novější verze softwaru). Normálně nemusíte dělat nic.

V kategoriích si vyberete požadovaný software a kliknete na tlačítko Instalovat. V ten okamžik je kontaktován zdroj softwaru, stáhnou se z něj soubory a ty se nainstalují na disk počítače. Zároveň se záznam tohoto procesu uloží do databáze instalovaných programů, takže můžete každý balíček zase odinstalovat (včetně všech jeho souborů).

A to je vše. Takhle snadno se do Linuxu přidají nové programy.

Instalace programu gLabels
Instalace programu gLabels

5 komentářů u „Jak se instaluje software v Linuxu (Ubuntu, Xubuntu)“

  1. Instalace aplikací v Linuxu se mi líbila. Rychlé a jednoduché. Jen jsem měl občas problémy, když byly problémy s aplikací a já zjistil, že existuje novější opravená verze, která ale v daném repozitáři není. Potom jsem v tom měl dost zmatek a i když se mi podařilo podle návodů úspěšně doinstalovat co jsem potřeboval, moc jsem se v tom neorientoval. Možná je to taky tím, že jsem používal Ubuntu, které nemělo úplně aktuální verze aplikací.

    Třeba má podobné problémy více nezkušených uživatelů a nějaký článek, který objasní co to jsou repozitáře, jak s nimi pracovat a na co si dát pozor by jim pomohl. Ale to je jen nápad pro další články 😉

  2. Tohle souvisí s úspěchem firmy Apple a jejich App Storem. Všichni se nyní opičí, ale je to koncept, který funguje a líbí se mi. Některé linuxové distribuce však tento „moderní“ způsob ala „App Store“ zatím nemají, a dokonce se to ani neplánuje (Fedora).

  3. Chci se zeptat, nejde mi nainstalovat žádná aplikace z Centrumu software.
    Otevřu centrum najdu si aplikaci kliknu instalovat a nic.Můžete mi někdo poradit.
    Děkuji

  4. Mám ten samí problém nejde mi nic nainstalovat piše mi to provádí se ale nic se nenainstaluje poradí nekdo?

  5. Fakt se nic neinstaluje? Někdy to trvá docela dlouho, než se to provede. Pokud to fakt nejede, pak je asi problém v komunikaci s cílovým serverem, kde jsou soubory uložené.

Komentáře nejsou povoleny.