Přednášky Nebezpečný internet opět pokračují, tentokrát v Brně

Loni v Karviné proběhla série seminářů, které iniciovala karvinská Policie, konkrétně Lukáš Jelínek*. O téma „rizika na netu a jak se jim bránit“ byl zájem i jinde, konkrétně řečeno v Brně.  Zdejší Středisko služeb školám projevilo o přednášku zájem a nabídlo ji „svým“ školám. Včera proběhla první přednáška v režii Liberixu.

Děkuji Lukáši Jelínkovi za nápad, rozvíjíme jej v Liberixu dále. Součástí je film Seznam se bezpečně, povídání o tom, jak internet funguje, co nabízí za služby, stránky – a také nebezpečí a hrozby. V druhé části se snažím vysvětlit, proč je lepší používat legální software, vysvětluji licence a uvádím příklady, co je správné a co ne. Na závěr nechybí soutěž-kvíz o tužky, bloky, CD Ubuntu (příště bych chtěl zkusit jiný systém, ale nejprve musím otestovat, zda bude live CD česky).

Přednáška Nebezpečný internet v Brně

Včera jsem měl premiéru před padesáti šesťáky z Bakalky, příští dvě akce navštíví starší žáci. Aspoň doufám. 🙂 Je to přece jen záhul, jako vždy nefungoval pečlivě připravený mikrofon a už jsem trochu z kondice, co se hlasu týče. Potěšilo mě, že slovo „linux“ děti znají (není se co divit) a že větší zkušenosti měly holky. Kluci zamrzli u herních konzolí. Třeba se to v pozdějším věku změní.

Máte někdo nějaké dobře míněné rady, případně nabídku spolupráce či jiné pomoci? Nebráním se, když tam se mnou někde půjde, nechci to dělat sám – rád bych měl někoho do party.

Nebezpečný internet v Brně - Ott opět za katedrou 😉

* Lukáš Jelínek – nejde o autora linuxových článků, shoda jmen.

2 komentáře u „Přednášky Nebezpečný internet opět pokračují, tentokrát v Brně“

  1. Jako učiteli se mi program líbil. A sám jsem byl příjemně překvapený aktivitou a mírou znalostí některých mých „šestaček“. Jen předváděný film mi připadal příliš dlouhý v poměru k celkové délce akce. Prostě zabral mnoho času, který by se mohl věnovat hlubšímu a osobnějšímu rozboru problematiky. Sledoval jsem obličeje některých žaček a viděl jsem v nich, že prezentované záběry jsou pro ně opravdu drsné a že se s tak otevřeně podávanými problémy setkávají poprvé. I když se v hodinách o kyberšikaně a rizicích také bavíme.
    Problém bych možná viděl v tom, že s uvedeným filmem objíždějí školy i jiné organizace. Třeba naši sedmáci a deváťáci jej již viděli. Takže při příštím plánování podobné akce je třeba zjistit, jestli se obsah nekryje s jiným preventivním programem a případně film vypustit a změřit se více na problematiku licencí, legálnosti SW a pod.

  2. Ten film je volně dostupný, takže ho může použít kdokoliv, nevidím to jako problém. Není v našich silách zjistit, jestli ho žáci už neviděli. Nevěděl jsem ani, které školy přijdou, natož abych věděl, které ročníky. Navíc aktivní v tomto byly školy (my jsme přednášku nabídli SSŠ), mnohé z nich odmítly. Pokud ho žáci viděli, je to vlastně v pořádku, znamená to, že jsou poučení a že je tady naše práce zbytečná. Můžeme aktivity přesunout do jiného kraje. Smyslem je, aby co nejvíce dětí vědělo, že jsou rizika a že se jim mohou bránit. Nejde o soutěž s jinými organizacemi – je mi jasné, že jich je víc. Přesto zájem naši přednášku existuje.

    Film by mohl být kratší asi o deset minut, ale má celistvý scénář, předčasné ukončení by podle mě zničilo celkový dojem. Jiný film neznám a myslím, že jich moc nebude. Prostě bereme, co je – ale nestěžuju si, považuju to za dobrý materiál.

    Přemýšlel jsem, jestli ten začátek není moc drsný, pro šesťáky. Jenže – v tom věku už znají minimálně základy sexuality a přijdou mi nejohroženější. Takže si myslím, že je to sice drsné, ale velmi účelné.

    Přednáška byla zaměřena na rizika internetu, licence a software je téma, kterého se nechci vzdát, proto jej tam zařazuji. Ale měl jsem pocit, že zrovna tohle nebyla ta část, která SSŠ zaujala. Zájem byl právě o hrozby internetu a jak se jim bránit.

    Ale spolupráce nekončí, jak jsme se bavili i my dva. SSŠ má zájem o nabídku dalších přednášek nebo kurzů pro učitele. Takže připravíme něco dalšího, jiného. Co vlastně v této oblasti chybí a na co by školy své žáky poslaly? Co můžeme nabídnout?
    (Díky za spolupráci a za odezvu).

Komentáře nejsou povoleny.