Zkušenosti se zrcadlovkou Nikon po půlroce, jak se zlepšovat?

nikon d3100
Digitální zrcadlovku jsme si koupili zhruba před půlrokem. Nechal jsem si poradit, ale od té doby jsem o ní ani focení moc nepsal. Občas tady vydám nějakou fotku, u které si nechám vysvětlit, proč je špatná (díky :-)) a prostě fotím dál.

Vybrali jsme si Nikon D3100

Koupili jsme si Nikon D3100 se dvěma objektivy a myslím, že to byl skvělý kup. Určitou roli (kromě ceny) hrálo také to, že jsem v zimě v Praze viděl spoustu reklam obchodu FotoŠkoda právě na tento foťák – třeba v metru. Byl jsem si tam přístroj ošahat a srovnat s Canonem. Snažil jsem se tehdy naivně maskovat skutečnost, že tomu moc nerozumím, ale bylo to na mně samozřejmě vidět. Nemám takové stavy rád, potažmo když se něco potřebuju zeptat (jako třeba „Je lepší Canon, nebo Nikon?“), ale obsluha na to je připravená a dostalo se mi kvalifikované odpovědi (něco ve smyslu „Zkuste oba, pro vaše focení [vzhledem k charakteru otázky] je vynikající každý z nich, kromě toho tu máme skvělý model od Sony a Pentaxu.“). 🙂 Canon mi nakonec nesedl do ruky, Nikon mi připadal lepší na držení i ovládání. Byť je to jen subjektivní dojem, jsem s výběrem spokojený. (Pentax ani nic jiného jsem nechtěl.)

Chybí mi ještě výbava

Nemám (ještě?) žádnou další výbavu včetně stativu, ale to, že je potřeba brašna, jsem zjistil brzo. Takže znovu do Vodičkovy, protože se mi líbí možnost podívat se na různé zboží vlastníma očima, přijde mi to jako na veletrhu. Spousta brašen, foťáků, objektivů, baterií, fotoalb, literatury…prostě tolik položek jako v nějakém e-shopu, ale tenhle je reálný. 🙂 Vybral jsem si brašnu VanGuard Up-rise 22, která je zevnitř jasně oranžová (vidíte v ní černé věci), zvenku samozřejmě černá. Vejdou se do ní oba objektivy (18-55, 55-200) i tělo, má vnitřní kapsičky na karty, vnější kapsičky na krytky a další drobnosti. A má pláštěnku. 🙂 Tu jsem využil na Lomnickém štítu.

Lomnický štit, dovolená 2011

Na fotoalba jsme se tam byli podívat před svatbou, protože nudný formát 10×15 jsme chtěli zaměnit něčím lepším (a nakonec jsou to tři různé velkoformáty).

Literatura o focení

Od Zuzky jsem k svátku v březnu dostal knihu Nikon D500, Od momentek k nádherným snímkům od Jeffa Revella. Výborná popisná kniha, obsah je vyvážený mezi teorií a praxí. Hodně taky využívám knížku od Luboše Čevely, kterou mám u počítače stále po ruce a už jsem se z ní leccos naučil (Luboši, dík). Nějakou literaturu ale ještě budu muset nakoupit (a hlavně furt trénovat, vím), asi toho Pihana? A taky filtry a asi ten stativ… Vypadá to na prázdninovou cestu do Matičky. 🙂

Ke stažení zdarma: V Liberixu jsme připravili brožuru o zpracování fotek pomocí open-source nástrojů, stahujte PDF zdarma.

Jak se posunout dál?

Poraďte mi, vy co fotíte, jak se v kvalitě dostat dál. Učit se teorii, chodit fotit… Jak hledáte atraktivní pohledy na místech, kde se pohybujete každý den? Jak fotit město, které znáte a už nevidíte originalitu? Co ještě dělat, aby ty fotky za něco stály?

A nejlepší je, že když už jde člověk do Fotoškoda, má to jenom kousek k Hájkům na zmrzlinu, chlebíčky, pohár nebo zákusky. Nějak do té Prahy jezdím už docela rád. :-p

9 komentářů u „Zkušenosti se zrcadlovkou Nikon po půlroce, jak se zlepšovat?“

  1. „Jak se posunout dál?“ To je dobrá otázka – kladu si ji dost často a nejen u focení 🙂 Delší dobu jsem ve stavu, že většinu fotek co udělám se ani neodhodlám někomu ukázat (/dát na web) nebo udělat na papír.

  2. Tomu jsem se smál včera: https://twitter.com/#!/vlastimilott/status/97236301337722880 Taky se vidím někde kolem „I suck“ 😀

    Blesky> Myslím, že to není můj cíl. Chci získat technickou rutinu a vidět tak, abych zachytil pěknou kompozici. Na fotky ovlivněné technikou nebo ateliérové se rád podívám, ale fotit je nechci. Zajímá mě architektura, stroje, lidi, ulice, civilizace. Chci fotit, co vidím, ne co si našteluju. Samozřejmě beru v potaz, že světla je vždycky málo, ale radši se naučím pracovat ve špatných podmínkách než s raketovým silem blesků… 🙂

  3. Já bych začal u toho Pihana, protože jsem si jej osobně pořídil asi až po půl roce focení a pak mě mrzelo, že jsem na spoustu věcí musel přijít sám (což nebylo tak efektivní). Blesk bych určitě nechal ještě chvíli odpočívat, docela drasticky mění všechno to, co se člověk postupně o focení naučí.

    Ad inspirace – vždycky mi pomohlo říct si před výletem dopředu, co budu fotit. Při procházce městem třeba i taková volovina jako jsou okna nebo lampy může nakonec vyústit v pěknou sérii fotek. Když jsem balil do holandska foťák, řekl jsem si – budu fotit kola. A fotil jsem. Kdykoliv byla možnost. Z bezcílného bloumání jsem nikdy žádné dobré fotky nedonesl.

    Hodně se člověk naučí na obyčejném portrétu, zejména ostření (ruční i automatem), čas, světlo a clonu. K tomu stačí jedna osoba, fotit se může kdekoliv. Já začínal portrétem, nejvíc mě bavil.

    Ad výbava – pořadí by mělo být stativ, filtry. Nikoliv filtry, stativ. 😉

    No a moje osobní zkušenost jak o 300 % zlepšit každý snímek? Začít fotit na kinofilm, to se člověk s jedním filmem v kapse sakra rozmyslí, co, jak a proč bude fotit. Navíc získá dynamiku, o kterém se čipům (i HDR čipům) může jen zdát…

    No a jestli chceš *opravdu* své fotky podrobit (drsnější) kritice, zkus jedno z našich „fotofór“.

  4. Potřebovala bych poradit, jelikož jsem si zde pročítala Vaše komentáře apod. usoudila jsem, že o focení a výběru něco víte. =)
    Měla jsem kompakt Lumix. Focení miluju, a řekla bych, že mi to i docela dobře šlo.Bohužel měl můj foťák potyčku s psím mazlíčkem a nepřežil 😀 . Nyní se minimálně rok nemohu rozhodnout jaký fotoaparát si koupit. V posledních měsích jsem se rozhodla pro zrcadlovku, Canon, Nikon tu otázku si pokládám denně . Nyní mám v hledáčku Nikon D5000+AF-S NIKKOR 18-55mm…. k tomu se ale naskytuje otázka zda to sním budu umět = nějáké rady s výběrem atd ?

  5. Dobrý den mám Nikon D3100 18-55mm.Prosím o rádu jaký a kdy si mám nastavít ISO a co to vlastně je..?Je vhodne ho mýt na Auto nebo je lepší nastavení. Jsem začatečník:)V jakých režímech fotíte nejlepe? Děkují za reakce.Alex

  6. Alexi,

    rozhodně bych ho nemyl! Foťák se s vodou nesnáší. Nemyl bych ho tedy ani v autě ani s autem. Lepší prostě bude nemýt ho vůbec.

    ISO je citlivost, mění se podle světelných podmínek. Čím méně světla, tím vyšší ISO, ale také šum, který vzniká.

    Doporučuji číst např. na https://www.4foto.cz, https://www.fototipy.cz a samozřejmě i na dalších stránkách.

  7. No, ono s tím mytím fotaku – troška hygieny mu občas také nezaskodi, třeba občas vyčistit přední čočku objektivu, nemáš-li na ni jako já téměř porad aspoň UV filtr. Nebo třeba u zrcadlovky občas vyčistit snímač, prostor za objektivem, ale určitě ne vodou, spis to nechat servisu, chybeji-li zkusenosti a vybaveni.

Komentáře nejsou povoleny.