Připravili jsme noviny o open source: studie, příklady z praxe, vysvětlení teorie. Aby bylo rozhodování snazší

Další počin, který jsme v Liberixu začali realizovat, jsou tištěné noviny. resp. čtvrtletník, který obsahuje klíčové informace o výhodách a aspektech open source. Je určen lidem, kteří rozhodují (opinion leaders, decision makers) a má sloužit jako seriózní argument ve prospěch open source. Proč jsme noviny vytvořili a komu tím prospějeme?

Komu tím chceme prospět

V první řadě chceme prospět open-source softwaru. To je jasné, chceme, aby se šířil. Dále pak chceme prospět všem propagátorům, kterým chybí nástroje a pomůcky. OS&P je jednou z nich. Lidé, kteří na poradě říkají, že by se mohlo zkusit otevřené řešení, a nikdo je nebere vážně, teď dostávají do ruky papírový argument a můžou jít za šéfem s dokladem. Na titulce je „Linux na burze“, vevnitř „Linux ve stavebninách“ a „projektové řízení organizace“. Když se Linux hodí pro burzu, proč by neutáhl náš server?

A do třetice chceme prospět sobě, tedy Liberixu a jeho aktivitám. Chceme získat kontakty na lidi z firem, bavit se s nimi, zjistit, co chtějí, očekávají a potřebují. Chceme navázat kontakty s více školami a zapálenými jedinci, kteří se nebojí jít za zástupcem ředitele nebo přímo ředitelem a říct, že poznali někoho z Liberixu a on jim dal tyhle noviny (zdravím do Českého Těšína a díky). A chceme poznávat lidi, kteří mají vliv na vzdělávací systém této země a třeba také na její zákony. U toho všeho chceme být a říkat: dejte šanci open-source softwaru., protože… a tady máte argumenty.

Pro koho noviny nejsou

Jsme upřímní: noviny nejsou určeny pro jednotlivce z komunity a fanoušky. Prostě to nejde. Je to příliš drahé a každý výtisk by se měl dostat k co nejvíce lidem, kteří ovlivňují životy jiných. Takže běžní fandové se k novinám mohou dostat na setkání s námi (např. na konferencích), kde je budeme rozdávat. I tak vás ale budeme prudit a nutit, abyste je někomu dali. Nedáme vám jen jeden výtisk, dostanete jich deset a budeme chtít, abyste nám řekli, komu je dáte a proč. Neděláme další médium pro komunitu, těch je tady dost. Děláme noviny pro lidi, kteří neznají nás a možná někdy letmo slyšeli pojem open source. Jim chceme vysvětlovat, nechceme bavit komunitu.

Dosavadní odezva ze stran firem je velmi pozitivní. Tohle je médium, které tady není a chybí. Okolnosti kolem reálného a komerčního nasazení open source softwaru. Teď to  jen uživit. 🙂

Co potřebujeme

  • Peníze, jak jinak. To asi nebudu moc vysvětlovat. Jedno vydání přijde zhruba na 40 000 a to nám pan Vitásek dělá cenu pod cenou (díky). Jenže je na tom spousta redaktorské práce, hodně času, protože si dáváme opravdu velmi záležet. Vybíráme témata, která zpracovaná nejsou nebo je zpracování zastaralé či nevyhovující. Všechno to stojí peníze. A to nemluvím o nákladech na administrativu a distribuci.
  • Kontakty. Tipy na (potenciální) čtenáře, tipy na obsah: zajímavé firmy, jejich služby či produkty, případ nasazení ve škole, speciální software/hardware, který je open source.
  • Spolupráci. Pomozte nám tyto noviny budovat. Bude to trvat třeba rok nebo dýl. Potřebujeme redaktory, zkušené lidi, kteří dokážou posoudit tu nebo onu oblast. Uvítáme propagační podporu, pomoc s distribucí. Navrhněte nám vylepšení novin. Vydávejte tento a podobné články, dejte si na web logo novin. Není to kvůli nám, zatím nás to stálo zhruba 50 000. Je to kvůli těm novinám.

První číslo distribuováno

Poslali jsme ho na úřad vlády, vybraným poslancům, senátorům,  50 výtisků šlo do Národního bezpečnostního úřadu, další na vybrané magistráty, ministerstva a jejich součásti, na sekretariáty demokratických politických stran. Do desítek open-source firem, na konkurenční portály (žádná reakce krom GF, dík), několika osobnostem, několika neziskovkám. Celkem jsme rozeslali přes 700 výtisků, zbytek rozdáváme a necháváme na konference.

První číslo je ke stažení, další čísla budou ke stažení s určitým zpožděním.

Open source má nabito

Nefňukám tady – prosím o spolupráci. Fakt, vážně. Chcípl tady pes. Korupce je normou, není tady nikdo, kdo by cílevědomě pracoval s tématem open source a upozorňoval na výhody, které z toho plynou. Nová maturita, popisky léků, smlouvy ministerstva vnitra z roku 2008 na dodávku software pro celou státní správu. Všechno má stejný jmenovatel.

Budeme to tedy my, kdo začne nahlas upozorňovat na to, že open source musí stát brát v potaz. Pomozte nám v tom.

Děkujeme.