Konference Počítač ve škole – prezentovali jsme INGOT a Linux (ve škole)

Já s mikrofonem Tuhle akci si nemohu nechat ujít, byl jsem tam už potřetí. Možná největší počítačová učitelská konference. Tři dny strávené v Novém Městě na Moravě ve společnosti lidí, kteří se věnují školství na různých pozicích (ne všichni zúčastnění jsou aktivní jen jako učitelé). Letos jsem neprezentoval svobodný software jako takový, zaměřili jsme se na zcela konkrétní věci.

Moje účast minule a letos

V minulých letech jsem vystoupil s následujícími přednáškami, případně semináři. Podařilo se mi také přihlásit příspěvek do sborníku akce.

  • Představení kancelářského balíku OpenOffice.org 3 (ročník 2009)
  • Svobodný software pro žáky, jejich učitele a rodiče (ročník 2009)
  • Případy nasazení open source v českém školství + Práce se styly v OpenOffice.org Writer (ročník 2010)

Letos jsem se zaměřil na konkrétnější věci, protože jsem měl pocit, že obecné informace o existenci svobodného softwaru nebo našich aktivitách nikoho nezaujmou. Myslím, že to byl dobrý odhad. Do sborníku jsem tedy poslal příspěvek Open-source technologie pro školy (nebyl přijat, podobný článek vyšel tady na blogu – Open source pro vaše podnikání) a vystoupil jsem s přednáškou Software pro správu a vedení projektů (ať už si projektem označíte cokoliv).

Propagace INGOTu

Kromě toho jsme prezentovali projekt INGOT a jednali jsme celou dobu o tom, jak zajistit jeho provoz v dalších letech. Tím „my“ je myšlena Jednota školských informatiků, zájemci o spolupráci z různých škol, Kateřina Nevřalová z firmy Euroface Consulting, která INGOT reprezentuje v České republice, Ian Lynch, který je autorem INGOTu a rozšiřuje ho po světě. Sdělil mi, že nejlepší výsledky vidí v Bulharsku, Německu a České republice. Máme tedy  jeho podporu a rozhodně chceme, aby zde INGOT pokračoval.

Dává totiž učitelům informatiky něco, co jim nedává stát – systematický přístup k výuce informatiky a hlavně zhodnocení toho, co děti skutečně umí. Říká se tomu kompetence a lajkování na Fejsu nebo stahování mptrojky kompetencí rozhodně není. Informatika je klíčovou oblastí a to, co budou děti umět, záleží na v podstatě jen na učitelích (nikdo jiný to děti nenaučí). A ne všichni jsou dobří, dobře informovaní a mají jasno, kam děti vést. INGOT jim umožní stanovit cíle a po dosažení se trochu porovnat. Třeba s jinými zeměmi.

Pro Liberix je důležité, že v INGOTu se klade důraz na otevřené technologie a open source. Krom toho lze celý systém upravit na jiný předmět, než je informatika, nebo zaměřit na jinou cílovou skupinu, než jsou děti. Všechno z uvedeného nás zajímá, proto se tomu věnujeme.

Díky Jardovi za půjčení počítačů a ochotu spolupracovat. Na své škole používá Linux už pěkně dlouho. 🙂

Propagace Liberixu

Z dalších věcí –  nepodařilo se mi moc upozornit na další aktivity Liberixu. Stranou tak zůstal nový web Linux ve škole i noviny Open source & praxe. O novém webu dáme vědět i jinak, noviny jsem rozdával, kde to šlo, přesto jsem jich část přivezl zpět. Měli jsme s JSI společnou místnost, což bylo z praktického hlediska fajn, ale moc lidí k nám cestu nenašlo. Je to riziko konferencí – velká budova, příliš mnoho místností, lidí a informací.

Potěšil mě zájem na přednášce o Redminu. Mluvil jsem o tom, že ve škole je hodně věcí, které lze označit pojmem „projekt“ a podle toho je spravovat. Redmine, který používáme v Liberixu jako ukoly.liberix.cz, je určen právě k řízení takových projektů. A ve školním prostředí to může být třeba organizace školního výletu, pokud zvolíme jednoduchý příklad.

S výsledkem konference jsem spokojený, bylo toho hodně, celé tři dny se pracovalo. Uvidíme, jaké výsledky se dostaví v budoucnu – jak bude pokračovat INGOT a jestli se nám podaří prosadit s webem Linux ve škole a novinami. Nebo se školením? Kdo ví…