Jak si vybrat digitální fotoaparát – zrcadlovku (neboli DSLR – Digital Single-Lens Reflex camera)

Pořádnou zrcadlovku si přeju už hodně dlouho. V roce 2005 jsem si koupil Kodak EasyShare Z700, který mě od té doby provází a nafotil jsem s ním de facto všechny fotky, které mám v blogu a na Flickru. Poslední rok také často fotím Canonem PowerShot SX110, který máme v Liberixu pro pracovní potřeby. Oba jsou to kompakty; s tímto vědomím nedám na Kodak dopustit. Ale kam dál po pěti letech?

Chci zrcadlovku!

Foťák pro mě vždycky byl přístroj, který má mít svou hmotnost, důstojnost a rychlost. Kompakty jsou malé, lze je ztratit nebo dát do kabelky a jsou pomalé. A lesknou se. To jsou samozřejmě absurdní důvody, uvádím je jen pro usmání. Hlavní důvody, proč vlastně chci zrcadlovku, jsou následující. Pokud uvažujete podobně, doporučuji, abyste si to taky ujasnili.

Fakta (?) pro zrcadlovku

  • Chci rychlý foťák.
  • Chci mít větší kontrolu nad vytvořením fotografie.
  • Fascinuje mě okamžik a detail, chci dělat fotky, nad kterými se člověk zastaví s potěšením.

Rizika nebo „proč ne“

  • Zrcadlovka a další příslušenství jsou drahý špás. (Když se dívám, kolik lidí je má jen pro radost, dá se říct, že se máme dobře. ;-))
  • Pokud člověk neumí fotit, technika mu asi nepomůže. To je věc, kde se odpovědi hledají těžko.
  • Nekonečné vylepšování vybavení a fotek.
  • Více teorie – člověk se musí zajímat co a jak funguje, jak to nebo ono nastavit a posléze zpracovat. Cesta fotky nekončí přehráním z karty na disk, práce pokračuje jejich upravením a archivací v různých formátech. Tohle je pro mě osobně největší riziko, nikdy jsem to nedělal. Ale láká mě to.
  • Poznat kvalitu. To je pro mě celkově neznámá. Poznat dobrou fotku, správné barevné ladění, podexponovanou fotku, správně oříznout. Nebo v mnoha ohledech hledat svou cestu? Je to výzva. 🙂

Jsem amatér a chci fotit víc. Jste rádi?

Jsem amatér, který fotí rodinu, výlety, občas jen tak pro radost. Kompakt mi už nestačí – je pomalý, fotky jsou často nekvalitní, chtěl bych zkusit víc. Spousta známých a kamarádů kolem mě fotí, používají různé značky aparátů, takže nemohu říct, že bych k nějaké inklinoval. Nepoznám, jak to mám poznat. Prostě lama. 🙂

Tak jsem se jich zeptal.

Nechal jsem si poradit

Oslovil jsem pět aktivních fotografů a zeptal se jich: Chci si koupit digitální zrcadlovku. Mám na ni maximálně 20 000 Kč a nevím, podle čeho vybírat. Poradíš mi? A oni poradili, za což jim děkuji. Jsou to:

Jejich rady a postřehy vyjdou na mém blogu v nejbližších dnech. Tak, abyste stihli vybrat před Vánocemi. A já možná taky. 🙂

6 komentářů u „Jak si vybrat digitální fotoaparát – zrcadlovku (neboli DSLR – Digital Single-Lens Reflex camera)“

  1. No, jsem zvědavý, co ti poradili. Já osobně bych za ty peníze šel do Pentaxu K-r. Mám pro tuto značku slabost. Je to takový ThinkPad mezi zrcadlovkami, pořád má masivní těla s velkým množstvím kovových součástek, něco to vydrží. Z tohoto důvodu příliš nemusím Canon, jehož zrcadlovky pusobí dost plastovým dojmem. Předpokládám, že ti ale poradí něco od velkých značek – Nicon a Canon – tam bych asi šel do Niconu D90, jehož ceny se pohybují těsně nad 20 tisíci.
    Jinak já procházím přesně opačným vývojem, digitální zrcadlovku už mám skoro čtyři roky, ale na začátku roku jsem si koupil kompakt na „takovéto domácí žvýkání“ a zjistil jsem, že už s sebou beru skoro jen jej. I v Jižní Americe jsem byl jen s ním. Ono je rozdíl běhat po Andách s 1,5 kg nebo malou krabičkou, kterou strčíš do kapsy, navíc se nemusíš v jednom kuse bát, že ti ji někdo ukradne, což je zrovna tam docela aktuální. A ty fotky z mého kompaktu jsou překvapivě dobré, oproti zrcadlovce to má své limity, ale na většinu focení to stačí.

  2. No, tak v cenové kategorii do 20 000,—CZK je snad jedinou rozumnou volbou Canon EOS 1000D (ideálně se vykašlat na standardní setovou optiku a trochu připlatit za set, který udělal Megapixel.cz s optikou Sigma.
    Já fotím staršim Fujifilmem a bohužel zrcadlovka od nich tak nějak není, takže dneska váhám mezi zmíněným Canonem a Olympusem E-600. Fotografie mě neživí, přestože prodaných fotek mám už nějaké netriviální množství.

  3. Díky za názory. 😀 Marku, odkaz na set vede na nějaké japonské kreslené všakvíšco, asi ses překlepl.. doplníš, prosím? Díky. 😉

  4. Foťák je nejlepší takový, který s sebou budeš nosti. Může to být sebelepší zrcadlovka, ale když bude ležet (jako ten můj už dva měsíce :-() doma v regálu, tak je k ničemu 🙂

Komentáře nejsou povoleny.