Mikroplatby pomocí Flattr.com – jak zaplatit za obsah na webu

Je to prostě dobrá myšlenka: Když všichni sdílíme odkazy, nálady, žebříčky, statistiky a trendy, proč nesdílet taky peníze? Co tomu brání? Nic, je to taky soušl [social]. Flattr vám to nabídne: nabijte si účtík a utrácejte. V malém – mikroplatby jsou trendy a když zjistíme, jak  na ně, zbohatneme. My, co nabízíme obsah.

Abba, IKEA, Flattr

„Flatter“ znamená, jak oni ve Švédsku říkají, lichotit. Tento mikroplatební systém je založen na srozumitelném, přesto originálním principu (což potvrzuje tvrzení, že geniální věci jsou jednoduché). Nabijete si účet několika eury a jakmile se vám na webu něco líbí, kliknete na tlačítko Flattr this! (No, budete muset hledat weby, které systém podporují. Zatím choďte ke mně.) Ovšem pozor, neposíláte tím konkrétní částku, pouze podíl z vaší celkové měsíční částky. Čím častěji klikáte, tím méně peněz z vašeho měsíčního rozpočtíku dotyčné weby obdrží.

Je ta jako dort, který je ve videu: máte narozky a jeden dort. Každému chcete kousek nabídnout, ale čím víc přátel přijde, tím méně každý z nich dostane. Na druhou stranu – pokud (jako blogger) navštívím hodně narozeninových oslav, všude dostanu kousek. Od někoho větší, od jiného menší. Tak to přece děláme v reálu, tak to dělejme i na webu („ve virtuálu“).

A to je ono „kouzlo“ sdílení peněz – čím více lidí přispěje mikročástkami (bavíme se o desítkách eurocentů), tím zajímavější je to pro vydavatele i pro samotné čtenáře. Je velmi snadné věnovat někomu dvacet centů za přečtení článku, je to skoro nic. A když to udělá sto lidí, najednou už jsou to peníze, kterých si člověk na svém (Flattr) účtu všimne.

Jak na to?

  1. Zaregistrujte se na Flattru.
  2. Postupujte podle jejich instrukcí, pošlete si tam pár eur – kartou mi to trvalo deset minut.
  3. Vraťte se na můj blog a klikněte u některého článku na tlačítko Flattr this!
  4. Opakujte každý měsíc. 🙂

Pokud chcete tlačítko na svůj blog, přidejte si ve Flattru „thing“. Věc, za kterou byste chtěli dostat zaplaceno. Existují kategorie Psaný text, Obrázky, Video, Audio, Software a Zbytek. Vy jako poskytovatel obsahu určíte kategorii, kam vaše věc patří. Jako čtenář pak získáváte přehled, co kde vyšlo. Nejlepší věci jsou na stránce Top. Jen stále nevidím RSS kanály. Po přidání věci se vygeneruje kód, který si vložíte na stránku, případně do šablony.

Věci, kterým jste polichotili, se vám můžou odesílat na Twitter nebo na Facebook. Vaši followeři budou rádi, nicméně měli byste jim vysvětlit, že jste pionýrem nové technologie. (Mě taky štve Gowalla a 4square.)

Celý můj blog je jedna věc, což znamená, že je výrazně limitován počet lidí, kteří kliknou – každý může jen jednou měsíčně. Nicméně to člověka tlačí k vytváření dalšího obsahu, např. stránky na téma Volání přes internet. Ta existuje jako samostatná věc, takže kliknout lze i tam.

Dále o Flattru

Přečtěte si další články o Flattru – je to nová věc a potřebuje podporu. Čím víc lidí se zapojí, tím větší smysl to celé bude mít.

8 komentářů u „Mikroplatby pomocí Flattr.com – jak zaplatit za obsah na webu“

  1. Toš jsem se registroval. Uvidíme, jak to mají udělané. Nejdřív ale musím dát tlačítko na svůj web 😉

  2. Což Otto, článek se mi líbil a ocenění si zaslouží, ale méně se mi líbí systém porcování dortu na stejné kousky, a už vůbec se mi nelíbí licenční podmínky flattr.com:
    * pravidla mohou kdykoli měnit a já prý mám periodicky skenovat jejich web, zda k tomu náhodou nedošlo
    * účet mi mohou kdykoli z libovolných důvodů bez náhrady zrušit
    * platit musím pravidelně každý měsíc nejméně dvě eura

    Aby se rozjel mikroplatební systém založený na dobrovolnosti, měl by především lichotit a vyhovovat těm, kteří platí. V mém případě by to byly tyto podmínky:
    * nabíjení účtu libovolně vysokou částkou přes Paypal nebo bankovní převod do české banky (žádné inkaso z karty), jako to má vyřešeno např. Skype
    * při mikroplatbě možnost zvolit konkrétní částku, kterou chci přispět
    * nevyčerpané prostředky ponechávat na účtu (žádná „charita dle výběru provozovatele“ na konci kalendářního měsíce)
    * v případě zrušení účtu vrácení nevyčerpané částky

    Těch deset procent provozovateli systému je akceptovatelných, ovšem v případě úspěšnosti služby bych očekával příslib snižování onoho poplatku dle výše obratu až ke dvěma procentům, jako to mají karetní společnosti.

  3. @vitsoft Díky za komentář. Nejsem Otto, ale to asi nehraje roli.

    Netvrdím, že je to ideální, protože tebou kritizované vlastnosti má třeba také ICQ nebo Skype. Dvě eura měsíčně nevidím jako omezení, ale prostě nutnost, aby ten systém za daných podmínek fungoval. Když se ukáže, že je to na nic, prostě ho nikdo nebude používat, já taky nikoho nepřemlouvám. Tzn. nemám potřebu tady vyvracet tvé argumenty, některé pro mě nemají váhu, s některými bych i souhlasil. Názor ať si každý udělá sám, třeba tím, že ten systém vyzkouší. Čím víc lidí tam bude, tím líp.

  4. Ne, nejde. Kartou, PayPal nebo ze zisků. Mám teď třeba zisk 10 eur, takže je můžu převést na fond. Nabíjel jsem tuším deset, takže jsem na nule. 🙂

  5. Nezlobte se, ale do tohoto nepůjdu. Chtěl jsem přes to přispět na esmsku, ale na první pohled mě odradilo, že nemají ani na přihlašovací stránce SSL. Server, který pracuje s penězi a hesla lítají v plain textu? To je asi středověk. A pak ty nevýhody (viz. vitsoft)….
    Myšlenka možná dobrá, ale chlapci to vzali opravdu za špatný konec.

  6. Možná jsem tam špatně listoval ale něco mi není jasné: Já musím platit, i když chci registrovat svůj web, abych na něj mohl přijímat peníze? Tedy budu platit a doufat, že se mi to vrátí?

Komentáře nejsou povoleny.