Zkouším Mandriva Linux 2010.1 – než ho nasadím na pracovní počítač

Dneska v noci jsem se zařadil do fronty stahovačů a do rána si stáhl DVD a dvě CD nového systému Mandriva Linux 2010.1. Hlavně jsem chtěl napomoct jeho šíření. Přes den jsem ho nainstaloval na notebook a otestoval pár věcí, které už by měly fungovat (zejména tím myslím KDE4).

Systém jako takový jede bez problémů, ale je fakt, že už vím, kam sáhnout, když je třeba. Jenže instalace trvala všeho všudy ani ne hodinu, pak jsem jen ručně nastavil wifi (tím se stáhl ovladač) a bylo. Takže jsem si hrál s KDE. V něm už konečně fungují věci, o kterých jsem psal před časem. Takže Gwenview používá značky a komentáře, v Dolphinu se lze na data dívat v časové posloupnosti atakdále. A to se jedná o trochu starší verzi KDE, ta novější toho umí ještě víc.

Celkově pozoruji zrychlení a nárůst stability celého prostředí – během pár hodin jsem to poznal docela výrazně. Na pozadí běží indexace Strigi, nahrával jsem celou plochu pomocí recordmydesktop, přesto nebyl systém zdaleka vytížen (kurzor myši se netrhal). To v předchozích verzích tak snadno nešlo. Paráda.

Tohle jsou jen první dojmy, můžu odkázat na fajne recenze Petra Šafaříka a pár obrázků a taky vám doporučit, abyste si koupili knihu, která vyjde na konci měsíce. Bude stejně skvělá jako ten software….

Zdroj Mandriva Linux 2010.1

6 komentářů u „Zkouším Mandriva Linux 2010.1 – než ho nasadím na pracovní počítač“

  1. Ježiš! Tohle mi nedělejte. Pustit tam takovou tvrvdou hudbu na plný kule. Podíval jsem se na to večer, hlasitost neprozřetelně na max a málem jsem vzbudil půl baráku…

  2. páni, mám Vistu a veľmi premýšľam nad zmenou OS preto sa na Vás obraciam s prosbou o radu:
    -ako je to s ovládačmi
    -funguje Office 2003 v linuxe, prípadne ako je to s prenášaním dokumentov medzi WIN/LINUX
    -kde sa dajú zohnať programy k LINUXu
    budem vďačný za každú radu

  3. Nejprve vás odkážu třeba na tento web: https://pruvodce-linuxem.cz/

    Zdá se, že vám tyto informace přijdou vhod.

    Ovladače jsou součástí systému, případně se doinstalují ze správce softwaru – uživatel nestahuje nic z internetu ručně.
    V Linuxu MS Office nefunguje, používá se OpenOffice.org – viz https://www.openoffice.cz/openoffice-org, ten běží i na Windows, takže dokumenty můžete přenášet bez problémů. Navíc dokáže pracovat i s formáty doc, docx, xls, ppt apod. Je ale lepší používat OpenDocument – univerzální formát pro kancelářské dokumenty.

    Programy se instalují ze správce softwaru, kde si je vyberete, zaškrtnete a stisknete tlačítko – zbytek už se vyřeší sám.

    Dotazy bez obav pokládejte třeba ve fóru Liberixu

  4. Mandriva je opravdu čím dál lepší, ale tento článek nestojí za nic hlavně ten kravál

Komentáře nejsou povoleny.