Rozšířená realita v Tescu

Do nadpisu jsem si vypůjčil překlad pojmu augmented reality (viz Wikipedia). Rozšířená realita je spojení běžného světa s technologií – zamíříte mobilem na nějakou budovu a na jeho displeji se objeví, jaká budova to je, kdy mají otevřeno (případně reklama prodejce) a tak. Prostě popis toho, co vidíte před sebou. Znám to jen teoreticky, nemám takové zařízení, ale myslím, že je to skutečně revoluční nápad. Onehdy jsem ale zažil rozšířenou realitu zcela jinak, bez technologie.. 😀

Coural jsem se Tescem a prohlížel jsem všechno možné, včetně knih. Najednou jsem zůstal nevěřícně zírat. Přede mnou na regálku se mezi kýčovitými barevnými leporely temně vyjímala kniha, kterou jsem do té doby neviděl, natož ve více kopiích a za 99 korun. Malleus maleficarum. Kladivo na čarodějnice.

Malleus maleficarum

Tím samozřejmě nemyslím stejnojmenný famózní román Václava Kaplického, ale původní středověký spis, rukověť obsahující výklad celé problematiky (z dnešního pohled samozřejmě pomýlený). Dílo, na jehož základě byli mučeni a vraždění lidé v celé Evropě, a to nejen katolickou církví, ale i světskou mocí (o tom právě román zachycující dění na Jesenicku).

Malleus maleficarum

Stopy čarodějnických procesů najdete na opravdu hodně místech v Evropě. Já jsem navštívil místa v Šumperku, ve Velkých Losinách, ale také na dovolené v Toskánsku (muzeum ve Volteře).

Přijde mi to absurdní – technicky chápu, jak se toto dílo do Tesca dostalo (vydalo ho nakladatelství Levné knihy), nicméně ve své podstatě je to takové „postmetamoderní“ 😎 Kdo z konzumuchtivých zákazníků si to koupí? Nikdo, já taky ne. Číst se to nedá, je to akademická záležitost, kdo nezná aspoň trochu Bibli, v tomhle si nepočte. Co s tím bude? Neprodá se to, půjde to do stoupy…

Perlička: Kniha je sázena v LaTeXu…

2 komentáře u „Rozšířená realita v Tescu“

Komentáře nejsou povoleny.