Cestujte po světě pomocí panoramatických záběrů měst a míst – 360 stupňů zábavy

Google si dal záležet, aby uživatelstvo nabylo dojmu, že jeho Google Earth a Google Streetview je jedinečná a děsně nákladná technologie a že jen a pouze Google je technicky a ekonomicky schopen dopravit vám na monitor nádherné prostorové fotky města, kde jste v životě nebyli (nebo kde naopak žijete). Tak tomu se říká marketing, milé děti. Existuje spousta jiných služeb (stránek, projektů), které vás provedou světem, aniž byste museli zvednout zadek.

Google pracuje na ovládnutí zmapování světa

Je dost pravděpodobné, že pokud jsou ty služby dobré, za chvíli se na nich logo Google objeví, protože tak to funguje od počátku – Google stejně jako každá jiná firma technologie a nápady nakupuje. Mám profil v projektu Panoramio, což je na první pohled jakási fotobanka, jakých jsou tucty. Jenže Google ji koupil a obsažené fotky umisťuje do svých map a právě do Google Earth. Tak se moje fotky (po schválení) ocitnou mezi jinými na mapě světa, kde je může vidět každý, kdo danou oblast prohlíží (fotky se umisťují přesně na místo svého pořízení).

Ale chci napsat hlavně o panorámatech. Psala o tom všechna média, jak Prahou a dalšími městy projíždí Google auto, později tříkolka (do pěších zón). Psalo se o tom, jak se rozmazávají obličeje, značky aut a další detaily. Nakonec se dnes píše o tom, že Google u nás porušuje zákon na ochranu osobních údajů a že povolení na takové shromažďování dat nemá a možná ho ani nedostane, ačkoliv jsou tato data veřejně k dispozici. Můžete je vidět tak, že si na mapách zobrazíte třeba místo, kde sídlí Liberix (neziskovka, kde pracuji). Postupným přibližováním se satelitní pohled změní na ten pouliční. Týká se to jen několika měst, před časem je vybírali sami uživatelé.

Klepněte na obrázek, načtou se data, použijte šipky a plus a mínus.

Zvětšit mapu

Nejen od Googlu

Tento zápisek ale píšu právě kvůli tomu, že existují také jiné služby, které nabízejí podobný zážitek, a nejsou od Googlu. Narazil jsem na jednu z nich dnes (díky zprávě z Twitteru – thx @scinet). Jde o společnost, která poskytuje technologii pro vytváření 3D panorámat z fotek. Nemají tedy žádnou tříkolku, která by jezdila do zákazů vjezdu a pěších zón. Vše se fotí seshora – z věží, rozhleden apod. Ale výsledky jsou parádní, navíc jsou k dispozici pro mnohem větší počet měst a míst. Bohužel mezi nimi není Opava, ale to jen proto, že to tady nikdo neudělal – jak jsem psal, technologie je k dispozici, může to vytvořit každý zručný fotograf, který má dobrou techniku a ruce. 😉 Tak tedy namátkou:

Zamecka Zahrada Mikulov in Europe

Brno – hrad Špilberk. in Brno

Olomouc in Czech Republic

Je jasné, že tohle není Street View, protože je to statické – nemůžete se pohybovat. Pokud jsou ale fotky kvalitní a v surovém stavu mají třeba 40 GB, pak už to stojí za to (unikátně podrobný pohled na Prahu z Žižkovského vysílače). Tohle je jiný pohled z vysílače:

Žižkovský vysílač in Praha

A do zálohy jsou tady pořád staré dobré webkamery… 😉

2 komentáře u „Cestujte po světě pomocí panoramatických záběrů měst a míst – 360 stupňů zábavy“

  1. Byl tu ještě projekt NORC skoro to samé co google streetview, který měl už na jaře komplet olomouc. Bohužel nějak se mi nedaří na to připojit, ani na jejich ostani národní sekce, takze je mozne ze uz neexistuji.

Komentáře nejsou povoleny.