Poraďte: Výběr ADSL bez pevné linky

Používám pro připojení do netu už hodně dlouho Volného. Poslední dobou mě štvou prodlevy ve spojení, ale nevím, čím to je, tak to na ně nebudu svalovat. Jde o to, že se chci konečně zbavit pevné linky, protože ji nepotřebuju, netelefonuju a prostě mě to už fakt moc štve, že za to musím platit každý měsíc tolik peněz. Jenže, co si vybrat za spojení do netu, když nebudu mít aktivní telefonní linku?

V žádném případě to nebude O2, mám u nich sice mobil, ale už jsem velmi nalomený změnit operátora. Tu firmu nesnáším a nepřipadá v úvahu. Naopak logicky připadá v úvahu právě Volný – jenže. Volný nenabízí „holé“ ADSl (tj. bez aktivní telefonní linky) v Opavě – mapa sice zachycuje Ostravu, ale jinak „hic sunt leones„. 🙁 To znamená, že nabídka Volného pro Opavu je to, co mám teď, maximálně papírové zrychlení.

Několikrát mi volali z Českých radiokomunikací. Zatím jsem je odmítl, protože mi na přímý dotaz nebyli schopní říct, co navíc mi jsou schopní nabídnout a proč bych měl ukončit smlouvu u Volného – nabídli mi v podstatě totéž. A na můj dotaz na „speciální služby pro náročné zákazníky“ se holčina začala smát. Tak jsme si sice pokecali, ale jinak nic. Výhodou jsou dobré reference, třeba od Ivana, což má vysokou hodnotu, bo on je – jak známo – náročný zákazník. 🙂

Abych to měl „jednodušší“, prodaly 16.9. ČRa svůj maloobchod – čti „domácnosti“ – společnosti T-Mobile. Fuck. To znamená, že ADSL pro domácnosti je nezajímá – „České Radiokomunikace provedly důkladnou analýzu svého postavení na trhu a příležitostí k dalšímu růstu v příslušných maloobchodních segmentech“. Takže nechci k O2, proč bych měl chtít k T-Mobilu? Reklamy na cool věcičky, páááárty, připoj se kdekoliv. Kua, já chci sedět doma a mít tlustou lajnu, ne běhat s mobilem po pláži a stahovat nějakou blbou muziku. Kde je nějaká záruka toho, že to bude skutečně kvalitní služba pro trochu náročné domácnosti? Nikde. Out.

Co dál? Lokální nabídky nechci, už jsem tomu odrostl. Nechci se hádat s majitelem, ale řešit věci na hotlajně. Mobilní připojení nechci, nepotřebuju ho. Pevnou zrušit chci, jsou to vyhozené peníze. Jaké máte tipy? Díky.

8 komentářů u „Poraďte: Výběr ADSL bez pevné linky“

  1. Nevím kamaráde. Já bych co nejrychleji uzavřel ještě radiokomunikační Premium ADSL na 20MBit, což je za nějakých 900 s DPH. Co nejrychleji proto, že „vylepšení nabídky“, které určitě bude následovat, to T-mobile akorát pěkně zkurví.

    Radiokomunikace mají vlastní zařízení a T-mobile se jich určitě zbavovat nebude. Volný pokud vím používá hardware a kapacity O2. Možná proto mají ČRa lepší linky.

  2. Je to všechno stejná verbež. Zvol podle ceny a podmínek, kvalitu lepší nedostaneš. Dráty jsou pořád stejné a signál/šum se ti změnou poskytovatele zcela jistě nezlepší/nezhorší.

    Ivane podle čeho soudíš že mají radiotelekomunikace vlastní hardware? Podle mě mají jen „pár“ LLU (což se týká velkoobchodních zákazníku). Zbytek teče via DSLAMy kyslíku.

  3. Hmmm. Nevim, ale u toho volnyho bych byl taky opatrnej. Jeden cas jsem taknejak spravoval linku u znamyho doma, kterej jejich sluzeb vyuzil (odesel od O2 k volnymu, draty samozrejme zustaly O2). Pri vypadcich haze support volny.cz vinu na O2 a obracene. Kazdej Ti rekne, ze mas od nich tu cast, ktera ZARUCENE funguje, ze je problem u toho druhyho. Zbytecny potencialni problemy, ktery se spatne resi. Nejlepsi na tom je, kdyz si jeden z tech dvou usmysli, ze nejak „VYLEPSI“ svoje sluzby. Napriklad zvyseni rychlosti. Tady ji napriklad pausalne zvedli ze 4 na 8 Mbit, cimz automaticky prestal fungovat stary ADSL modem, pry kupte si modem s podporou ADSL II+. Po koupi novyho modemu vysledek uplne stejny. Po velkym uhaneni O2 prijel neochotny technik a na miste prohlasil, ze kvalita jejich linek u zakaznika nema sanci tech 8 mega protlacit… Vyhozeny prachy za modem, neochota na helpdescich obou zucastnenych stran neco resit, protoze od nich nemate cele reseni. Radiokomunikace bych rekl, ze si trosku pohorsily, co se tyce komunikace se zakazniky (ta slecna naprosto odpovida mym zkusenostem) nicmene kvalita celku rekl bych dobra (testovano na zaloznim pripojeni v praci). Toz tak…

  4. Jeee, ja jsem si to spatne precetl, ty uz volnyho mas :o) Tak alespon zkusenost a vystraha pro ostatni…

  5. S tím vylepšením je to pravda – byl jsem na tom podobně, akorát jsem nový modem kupovat nechtěl a ověřil jsem si, že Zyxel 660HW má vzadu i v papírech skutečně napsané ADSL2+. Navíc, pokud se nepletu, Ivanovi právě na ČRa jel v tomto režimu. Trvalo mi pár dní, než jsem se dostal k adrese na hardwarovou podporu výrobce modemu a tam seděl technik, který prostě řekl „jo, víme o tom, pošlu vám firmware“. Poslal, já jsem ten modem flashnul a od té doby to jede. Ale čas mi to vzalo, naštěstí tam byl nějaký efekt zlepšení…

  6. >Ivane podle čeho soudíš že mají radiotelekomunikace vlastní hardware

    Protože jsem někde četl, že mají vlastní DSLAMy (proto nebyly ČRa všude) a protože mi to potvrdil kyslíkovský technik, co u mně „oživoval drát“ (2006). Stejně tak výpadky, nestabilita či jiné problémy pozorované u zákazníků O2 se mne nikdy nijak nedotkly a lidí, kterým jsem ČRa doporučil také ne. Ta zkušenost je všude stejná.

    Vlasto, co toto? U vás je to i v centru, stačí zavolat a zaprudit: https://www.netbox.cz/site/cz/mapa-pokryti.html?mesto=505927

  7. Tak k Netboxu mam taky neco, neb jsem jejich uzivatelem v Brne 🙂 Pokud se jedna o stabilitu vypadky tu a tam probihaji, ale spise rizene :-), obvykle hodku nekdy nad ranem, ja je prakticky nepozoruju uz x let. Helpdesk byval kdysi dost krize, ted uz se mi zda, ze je to lepsi a maji snahu problemy resit. Mozna bych pridal jednu pikosku. V dobe, kdy jsem si u nich zrizoval smlouvu (doby SUSE 8.2) se me technik na miste u KDE 2.x ptal, co je to za skin v tech Windowsech :-). Po sdeleni, ze se jedna o linux mi odvetil, ze s timto systemem nejsou kompatibilni (meli problem nekde v DHCP serveru, ktery mi odmital dat IP adresu). Za timto tvrzenim si tvrdosijne stal a s tim i odesel. Az po x hodinach telefonovani si tu krpu nekde opravili a zacalo to fungovat jak ma. Nicmene to jsou drevni doby Netboxu a od te doby urazili kus cesty. Rekl bych, ze v soucasne dobe je to nejvyhodnejsi internetovy provider v CR, alespon co se tyka domacnosti. Takze za sebe muzu doporucit. Otazkou je, zda se dokazou v nove lokalite vyhnout „detskym nemocem“.

Komentáře nejsou povoleny.