Linuxové programy pro blogování offline

Už jsem psal kdysi, že bych potřeboval program, s jehož pomocí bych mohl psát zápisky na blog. Je to rychlejší, než načítat stránku v prohlížeči. Vím, že bych si mohl dát tu stránku do záložek a jen kliknout na záložku, ale to mi moc práce neubere – zkrátka chci program.

Už také proto, že těch webů obsluhuji více – a někde vydávám jeden článek v podobné verzi, takže bych chtěl jen části textu zkopírovat.

Dlouho se mi nedařilo nic pořádného najít, až dnes. Stále existují programy, o které se nikdo nestará nebo nefungují správně nebo cokoliv. Prostě nevyhovují – Drivel, Gnome-blog, KBlogger, BloGtk, Bleezer. Ty jsem našel opět, a to ve stejném stavu jako minule. Hledal jsem lépe a našel jsem nová řešení.

Webové editory a služby

Tlačítko Sdílet a jeho volbyZajímavá možnost je v Dokumetech Google, což je vlastně kancelářský balík na webu. Stačí kliknout na tlačítko Sdílet a vybrat položku Publikovat jako webovou stránku. V dalším kroku si můžete vybrat mezi dvěma způsoby publikování – první je HTML dokument s nečitelnou adresu na webech Google, druhý je pak pomocí vámi definovaného blogu. Nastavení blogu lze upravit, pokud jsem ale pochopil, blog může být jen jeden. Publikování nemá příliš mnoho možností (kategorie, tagy lze pořešit jen rámcově), ale věřím, že je to velmi rychlá cesta.

Zaujala mě také služba WriteToMyBlog, což je webový editor pro psaní na blog, resp. více blogů. Hlavní nevýhoda je, že to není offline aplikace, kterou byste si nainstalovali. Musíte prostě otevřít webový prohlížeč, načíst si tu stránku a pracovat  tam. To už můžete udělat přímo v blogu, na co ještě spouštět další aplikaci… Jenže když těch webů máte víc, takovou službu myslím už oceníte. Informace o webech a jejich nastavení se ukládá na váš počítač, ne na jejich server.

Jako poslední webovou věc zmíním ScribeFire, což je doplněk pro Firefox. Vypadá a funguje skvěle, ale zase – nechci spouštět webový prohlížeč. Nicméně tohle se mi poměrně líbí; pracuje s více blogy, kategoriemi, tagy apod. Vypadá to na velmi dobrý kus softu a můžete jej používat všude, kde máte Firefox.

scribefire

Programy k instalaci

Tak to už jsou skutečně aplikace, které se spouštějí z počítače, kde jsou uložené. Velká většina takových programů bývá v javě, jsou tedy vyvíjeny multiplatformně. Minule zmiňovaný Bleezer jsem už znovu nezkoušel, vypadá to, že vyhnil. Škoda.

Zkusím ještě QTM, který vypadá moderně a schopně. Zatím se ovšem k blogu nepřipojil s hlášením o chybě (možná na mé straně). Zajímavě by mohl dopadnout Blokkal. Nezkoušel jsem ho, protože jsem nenašel balíček pro Mandriva Linux, navíc je program v prozatím „nulových“ verzích, takže to asi ještě nemá cenu. Je psaný pro KDE4, takže by to s ním mohlo vypadat dobře…

Na závěr dvě milá překvapení. Thingamablog o sobě sice tvrdí, že je to blogovací nástroj, ale protože nepoužívá žádné API, nýbrž FTP, považuji jej za zajímavý editor webových stránek. Řadím jej tedy vedle KompoZeru a budu si jej pamatovat, protože tohle může být velmi zajímavé pro mnoho uživatelů. Ne ovšem pro mě – dnešním testem a hledáním prošel jediný program: Qumana.

qumana

Umí zdá se vše, co potřebuji, je v Javě, vypadá, že to není nedodělek a one man show. Zatím mi trochu vadí, že neobsahuje tlačítka pro vkládání nadpisů <h_cislo></h_cislo> a řeší to jen vizuálně (bold a velikost). Budu taky muset vyřešit stylování (obrázků), ale vypadá to na malé potíže růstu. Je to první dojem. Jak jste jistě pochopili, tento zápisek píšu právě v tomto editoru. Takže to funguje a doufám, že ho budu moct používat intenzivně.

qumana-blog-manager

Nezmínil jsem, ale vím o nich

Blogovat prý jde i z OpenOffice.org díky rozšíření Sun Weblog Publisher, které mi nikdy nerozpoznalo české prostředí a oslovovalo mě čínsky. Blogovat prý umí i prohlížeč Flock, který jsem se už už chystal vyzkoušet. A velmi dobře vypadá Raven. Je ovšem pro Windows a tam se nechci pouštět. 🙂

Pomohl mi zejména článek 15 Desktop Blogging Tools Reviewed. Thanksalot.

3 komentáře u „Linuxové programy pro blogování offline“

  1. Takže nyní máme čekat smršť zápisků? Chápu to dobře?!? 😀

  2. Tak jsem si stáhl a nainstaloval Sun weblog publisher a na mě zas mluví německy… Že by vychytávka programátorů? Nebo se jazyk generuje náhodně?

Komentáře nejsou povoleny.