Běžní lidé počítačům stále nerozumí

Dneska jsem vedl několik zajímavých hovorů. Byly sice o technologiích („o počítačích“), ale v podstatě se jich zas tak moc netýkaly. Přemýšleli jsme nahlas, jak se život v posledních letech změnil, přibylo techniky a lidé nevědí, co s ní. A že nechtějí myslet.

Případ první – počítač jako takový

Povědomí nebo dokonce vědomost o počítačích je (u nás?) bídná. Formálně se tomu říká počítačová gramotnost a patří mezi znaky znalostní společnosti, kterou chceme být. V podstatě to znamená, že starší ročníky spočítají z hlavy průměrnou rychlost rychlíku z Prahy do Brna, pokud znají čas a kilometry (a nezapomenou na průměrné zpoždění). Ani je nenapadne hledat to mobilem na webu a netuší, že jízdenku jde koupit přes web, a to ještě se slevou.

Mladší ročníky netuší, že na tak složitou operaci jim vůbec stačí mozek a že na to existuje jednoduchý vzorec. Nepotřebují ho, jednak je průměrná rychlost nezajímá (co s takovým údajem?), jednak na to použijí stroj – mobil, kalkulačku, notebook nebo někomu zavolají. (Jsem na rozhraní, vzorec si nepamatuju, ale zřejmě bych se k výsledku dopracoval trojčlenkou… 😉 😉 ;-))

Kolega mi vyprávěl, že ho jako „viníka“ předvolali do místní knihovny, kam „vnutil“ počítač s Linuxem. Asi si dovedete představit podmínky – jeden dva starší počítače, paní odpovídajícího věku, lehce zaprášené regály ze kterých vypadává Rosamunda, Danielle a když máte štěstí, tak Viewegh. (Buďme rádi, že takové knihovny jsou.) Byl předvolán, protože „ten Linux“ je na nic a nefunguje a paní knihovnice s tím má problém.

Na místě zjistil, že paní knihovnice si myslí, že na internet se dostane pouze z počítače, na kterém běží Windows, „modré éčko“ a kde je nastavené domovská stránka centrum.cz. Zkusit to na vedlejším PC s ikonou Firefoxu a nápisem Webový prohlížeč ji nenapadlo – nevěděla jak a bála se, že to rozbije. Kolega odkroutil hodinu dvě základního školení, protože zjistil, že ženská neumí s počítačem pracovat!

Pokud mě paměť neklame, od roku 1999 do (odhadem) 2003 probíhal projekt cílený na seniory a knihovny. Za stovku dostali pár hodin výuky, knihovny dostaly jeden dva kompy a konektivitu. Jak je možné, že knihovnice neumí pracovat s počítačem?! Dneska se přece není možné odvolávat na to, že tomu nerozumí nebo nemá k počítači přístup. Má ho jednak v té knihovně a kdyby ho moc chtěla, za pár tisíc ho může mít doma. Nejsme v roce 1992.

Případ druhý – Facebook

Facebook jsou stránky, kde si vytvoříte profil, zadáte tam o sobě informace a pravidelně přidáváte údaje o tom, co zrovna děláte, nezapomeňte přihodit fotku nebo video z mobilu. Je to móda asi jako kdysi mrkváče, dlouhé vlasy nebo céčka. A stejně jako kdysi to „staří“ nechápou, odsuzují to a bojí se toho. Italský parlament chce FB zakázat, europoslanci se klepou jako sulc a sbírají argumenty. Mainstreamová média se předhánějí s titulky jako Facebook maže fotky kojících žen – www.lidovky.cz nebo Blesk.cz | V Itálii chce vláda zakázat Facebook a YouTube. Drtivá většina politiků – ve věku 50+ – není schopna logicky a hlavou pobrat, jak tyto technologie fungují a co s nimi lze nebo nelze dělat. Průměrná sedmnáctka taky nepobere vzoreček. Problém je, že politici a úředníci, ačkoliv drtivá většina vůbec netuší, která bije, mají moc a myslí si, že z principu své funkce tomu rozumí. Jsou to titéž lidé, kteří chtějí zakázat na internetu porno, chtějí nechat platit lidi za každý e-mail jeden cent nebo internet v případě krize vypínat, jako si to plánují s mobilní sítí.

Co je těžké pochopit na tom, že to technicky není možné?

Ti lidé na to nemají myšlení, neznají to, osobní zkušenost nemají. Počítač používají taktak, programy zřejmě neumí moc ovládat, na internetu se neorientují. Ale bohužel rozhodují.

Případ třetí – technologie

Chápu, že je to pochopitelné s velkými obtížemi. Vysvětlete nepočítačovým lidem, a to těm nejbližším, co je to RSS a proč to člověk používá. Vysvětlete, jak funguje LinkedIn a proč je Jabber lepší než ICQ. Uveďte argumenty, proč je Skype do jisté míry nebezpečný program. A zkoušeli jste objasnit pojmy svobodný software, open source? Pokoušeli jste se o výklad pojmu licence a jeho významu? A co Linux, jak ten se liší od Windows? A proč to všechno existuje a proč mě s tím zatěžujete?! Já chci první, rychlé a nejjednodušší řešení.

A tak to funguje. Výhodnější je zakazovat než tolerovat a myslet. Ještě je tu hodně práce…

6 komentářů u „Běžní lidé počítačům stále nerozumí“

  1. Já se občas radši ani nezmiňuji o tom, že třeba používám Linux, Jabber, že si nechávám sledovat weby pomocí RSS v Google Readeru, že používám GMail a ne mail od Seznamu a spoustu dalších věcí, protože vzápětí bych viděl nechápavý výraz a já dostávám nepříjemný pocit, že dotyčný nemá šajn o co jde a já mám nutkání to vysvětlit, ale nikdy nevím jak to udělat správně a pochopitelně, mám tendence vnucovat své nadšení z věcí které používám, jenže ono je to na člověka těmito záležitostmi nepostiženého dost dobře nepřenositelné, takže má snaha o jednoduché vysvětlení se zvrhne v odbočku k 10. jiným věcem, přičemž původní zálezitost už jsem stihl stejně dost zamotat ..

    Kdysi na základce se na mě koukali jako na blázna, cože to melu o nějakém ICQ. Teď, každá lolita má mocinky nejvíc nejlepší nick a píše jak o život. Teď na mě pro změnu koukají jako na blázna kvůli „cože to jako má být ten twitter, co se tam píše, proč tam mám psát že jsem si třeba zrovna vyčistil zuby a proč maximálně 160 znaků“ .. jistě, zrovna Twitter je možná kravina, je to aktuální snad „móda“ já nevím, ale je to stejný princip, jako Facebook nebo naše libimseti.cz, lide.cz, cokoli. Netuším kde se bere ta touha o sobě zveřejňovat osobní informace, třeba na twitteru, nebo s větší možností chránit svá data třeba na Facebooku, nerozumím tomu, ale baví mě to, snad toho jednou nebudu litovat.

    No, trochu jsem se rozepsal, trochu mimo téma, snad to nevadí.
    Co se týče starších lidí a počítačů, je to stejné jako u všeho jiného, když člověk chce, naučí se to, když k tomu jde s přístupem „proč já bych se něco takového učil, k čemu mi to bude“ tak je to v háji, stačí chtít, prostředky jsou.

  2. krize vypínat, jako si to plánují s mobilní sítí.

    Co je těžké pochopit na tom, že to technicky není možné?
    Tak dáš prostě ISPčkům povinnost vypnout jejich routery a máš „vypnutý Internet“ v zemi.

  3. Ono umět dělat věci tak trochu postaru může být někdy výhodou. Já se například skoro nevyznám v jízdních řádech, ale hledání na WEBu mi nedělá problém. Až jednou nebudu mít připojení, nebo elektřinu, jsem nahranej 😉 .

  4. Přílišná specializace hold zabíjí, proto by se člověk měl učit a věnovat tak nějak všemu co mu vleze do cesty…

  5. Dle mého je celý článek zavádějící a nesmyslný. vše je otázkou peněz – koupě PC ( atd. ).
    Když si běžný člověk koupí PC ( atd. ) , na vše příjde sám, víceméně intuitivně.
    Jedná se o cíleně jednoduché a snadno zvládnutelné technologie pro širokou veřejnost.

Komentáře nejsou povoleny.