Jak legalizovat Windows Vista?

Médii proběhla zpráva, že lidé, kteří nelegálně vlastní operační systém Vista, budou postupně konfrontováni s faktem, že jsou v podstatě piráti a bude jim zablokován počítač. Neplatí zde výmluvy ani omluvy – neznalost zákona neomlouvá a neoprávněné užívání softwaru prostě není v pořádku.

Připadá mi to nedůstojné a trapné. Tedy ne z hlediska výrobce tohoto operačního softwaru, ten je jistě v právu. Trapné je to z hlediska uživatelů. Nebylo by mi příjemné, kdyby mě někdo osočoval, že používám software v rozporu se zákonem. Snažím se chovat podle zákonů, i když se mi nelíbí nebo s nimi nesouhlasím. Cítil bych se trapně, kdybych zjistil, že tato akce míří proti mně. Domnívám se, že používat software nelegálně je v naší relativně bohaté zemi přízemní a nedůstojné.

Mně to zkrátka nestojí za to. Kdybych chtěl software používat, tak si ho prostě koupím, peníze na něj si vydělat umím. Styděl bych se shánět vypálená DVD po kamarádech a žebrat u nich licenční kódy na zprovoznění, nebo software stahovat kdovíkde. Vědomí, že „se to prostě nedělá“ by mi nedělalo dobře, nemám na to žaludek.


Mandriva Linux 2008.1

Můj operační systém

Naštěstí tento problém řešit nemusím a reportáže v televizi, kde reportér nazývá operační systém „programem“ (snad z podlézavosti průměrnému divákovi, snad z neznalosti), mě nechávají téměř chladnými. Přesněji řečeno se jim směju, protože mě to nezajímá a vím, že můj operační systém a software nikdo pomocí jakýchsi „skenovacích programů“ kontrolovat nebude. O tom, co operační systém a software na mých počítačích dělá, rozhoduji já. Stačilo ho v podstatě nainstalovat – předtím jsem jej spustil z CD a podíval se, jak vypadá a funguje – a od té doby ho používám.

Taky viry, antiviry, malware, antimalware, šmejdi z vesmíru a jiná sebranka mě nezajímá. Mám trochu problém s nevyžádanou poštou, ale umím ji filtrovat tak, že automaticky končí v koši – jen se občas podívám, jestli nepíše někdo známý, ale podle jazyků, kterými jsou maily psané (čínsky, rusky a podivnou češtinou), jsou to samí záškodníci. Ale to je problém všech uživatelů, takový je holt dnešní internet.


Mandriva Linux 2008.1 nastavení systému

Nastavení mého operačního systému

Ano, uhodli jste, nepoužívám Windows. A budete se divit, normálně pracuji, dokonce ve středně velké IT firmě. Posílám maily různým lidem a také je od nich přijímám včetně různých příloh. Píšu rozsáhlé dokumenty a pracuji s tabulkami, kde provádím výpočty a tvořím grafy. Čas od času také stvořím nějakou tu prezentaci a jdu se někam předvádět.


Mandriva Linux 2008.1 - instalace softwaru

Takto instaluji programy, pokud je již v systému nemám

O víkendu, obvykle v noci, když mám čas, se podívám na nějaký ten film – třeba na ten, který vyšel s nějakými novinami a stojí kolem 50 Kč. V neděli v poledne se pak přes internet dívám na ČT24 na Vaška Moravce. Odpoledne pak volám pomocí Skype rodičům – nebo oni mně. Na počítači mají stejný systém jako já, mě to těší hlavně proto, že nemám obavu z jeho zavirování. Se sestrou jsem v kontaktu přes ICQ nebo Jabber stále, také ona má stejný operační systém. Sice má starý počítač (380MHz a 192 MB RAM), ale jede.

No zkrátka, jsem rád, že mohu v klidu poslouchat muziku ze svého oblíbeného Jamenda, obvykle se ji pak vypálím na cédéčko do auta. Nemusím se bát, že mi někdo nebo něco prohledává počítač a zkoumá, co v něm mám. Nemusím se bát, že by mi přestal operační systém fungovat. Je to prostě pohoda.

Používám Linux.

Na mnoha místech jsem četl, že v něm nic nefunguje a celé je to na nic. Někde však dělám nějakou závažnou chybu – funguje mi totiž už několik let výborně. Docela mu dávám zabrat, onehdy jsem instaloval zhruba 9 gigabajtů softwaru, prostě celé DVD s novou verzí operačního systému. Jenomže můj Mandriva Linux je pořád stále stejně rychlý, jen nabídka s programy je tak velká, že když na ni klepnu myší, zakrývá velkou část displeje. Postupně je zkouším a hledám co nefunguje. Nerad bych něco posuzoval bez vyzkoušení. A nerad bych měl nějaké předsudky, přijde mi to nedůstojné, chci si všechno vyzkoušet a udělat si vlastní názor.

Nechci, aby za mě rozhodoval někdo jiný. Rozhoduji o sobě sám. A vybral jsem si Linux.


Mandriva Linux 2008.1 - kancelář

Nabídka kancelářských programů – součást systému

24 komentářů u „Jak legalizovat Windows Vista?“

  1. Moc pěkný článek. Nemohu než souhlasit. Také jsem si vybral Linux, používám jej už cca 5 let a jsem spokojený.

    Je smutné, že se nelegální užívání softwaru stalo de facto běžnou záležitostí. Přitom existence alternativ pokořuje častý argument, kterým se mnozí v porušování zákona hájí, tedy, že „nemají jinou možnost“. Jiné možnosti ale existují a pro mnohé z nás mohou být i lepší. Jako třeba pro mne. Stačí jen trochu otevřít oči a mysl.

  2. A viděli jste včera tu reklamu v TV na legalizaci Windows? „Když Vaše plocha zčerná, znamená to použití nelegální kopie Windows. Ta vám může do měsíce přestat pracovat.“

    Napadá mě dodatek: „Je čas přejít na jiný systém.“ 😀

  3. Pekne napsane! Ja se taky vzdy stydel, kdyz jsem neco mel nelegalne a kdyz jsem jeste v dobach, kdy jsem jel na placenych systemech dosel do obchodu a chtel si koupit DR-DOS, tak se na mne prodavac divne cumel a rekl, at si nekde radsi sezenu disketu 🙂 Proste kdyz si autor preje penize, ma je mit, kdyz si preje dobre slovo, ma ho mit… A v dobe PayPalu prispet par kacek na dobry projekt – Linux neni o tom, ze je zadarmo, ale ze je podle meho gusta!

  4. jj, linux (jadro) pisou z vetsi casti (90%) placeni vyvojeri…ale koncovy uzivatel za nej nic platit nemusi 🙂

  5. Pak Vlastimil měl asi na mysli, že za všechno se platí. Chci-li mít spolehlivý a funkční operační systém, musím do toho něco vložit. Je to úsilí a čas, přece jen
    některé věci se instalují ve Windows snáze (ne vždy). Uživatel Linuxu (tedy ten, který jej instaluje a udržuje) musí toho vědět víc než ve Windows. Proto není Linux zadarmo. To je třeba si uvědomit, když někdo na Linux přechází a počítat s tím.

  6. Mě na Vistách docela popuzuje fakt, že když si je koupím a nainstaluju, ještě je nemůžu vlastně začít neomezeně používat, ještě se musím spojit s výrobcem a získat od něj aktivační kód. A protože nemám připojení k WEBu, musel bych výrobci zatelefonovat a nadiktovat mu nějaký číslo a on mi zpátky nadiktuje jiný číslo, kterým pak aktivuju OS. Před tím bych se měl pěkně pomodlit, abychom si s operátorem dobře rozuměli a v nějaké té číslici se nespletli. U další verze Windows možná se už bude hlásit RČ uživatele a trvalá adresa a při přestěhování bude povinnost do desíti prac. dnů ohlásit změnu bydliště. Tyhle restrikce možná mnohem víc motivujou lidi k provozování nelegální verze než nutnost zaplatit za SW.

  7. „Uživatel Linuxu (tedy ten, který jej instaluje a udržuje) musí toho vědět víc než ve Windows.“

    – Windows jsem nemusel spravovat již hodně dlouho (nikomu, komu se starám o počítač, jaksi nechybí), takže nemám podrobný přehled, nicméně domnívám se, že toto prostě není pravda

    většina velkých linuxových distribucí má grafický instalátor, kde při instalaci na nový (čistý) počítač stačí odklikat next, next … takže instalace není náročnější než u Windows (ani se nemusí zadávat nějaká sériová čísla a provádět aktivace ;-))

    co se „udržování“ týče … s linuxem není třeba vědět nic o firewallech, antivirech, antispyware apod., takže mi z toho vychází, že naopak „udržovatel“ Windows toho musí vědět více

    samozřejmě netvrdím, že pro práci v linuxu není potřeba vědět nic, to naopak – mám aktivní zkušenost s jedním nepříliš technicky zdatným uživatelem, který nedávno začal zkoušet, jestli dokáže mít Linux místo Windows … ale naprostá většina dotazů pramení z toho, že chce dělat věci jako ve Windows – což se přeci taky musel naučit: například to, že se Winampem dají ukládat shoutcast streamy se musel nějak dozvědět, to není informace kódovaná v genetické paměti 🙂 takže říkat, že se v Linuxu musel (znovu) učit, jak to udělat, a tedy „musí toho vědět víc než ve Windows“, by byla hloupost

  8. Souhlas, tento mytus se tahne uz drahnu let a porad zije. Pritom u bezneho uzivatele je tomu prave naopak, kdejaky uzivatel Windows umi stahovat software, vyuzivat p2p, pouzivat cracky, vyuzivat virtualnich mechanik, sem tam nejake systemove nastaveni, instalovat programy apod. a prijde jim to samozrejme. V Linuxu spoustu toho delat nemusi a to co musi, je vetsinou lehci nez ve Windows. Ale mytus zije dal. Samozrejme pri sprave systemu uz musi admin byt vice gramotny v pripade Linuxu nez v pripade Windows, ale to uz je na samostatny clanek. PS: aktivne zaroven pouzivam i Mac OS X a bezny uzivatel Windows by s nim bojoval mozna vice nez s Linuxem.

  9. Mohu se zeptat, jak jste docílil té lišty s ikonami dole nad panelem, co je u prvního obrázku?

  10. Fantomas: Imho spravovat Windows a Linux tak, aby byly srovnatelně zabezpečené, funkční atd. je zhruba stejně obtížné. Rozdíl je v tom, že někdo na spravování domácího desktopu na Linuxu se shání daleko hůře než pro Windows. Ale i tohle si myslím, že je jen zdání – tady zas hraje roli to, jak se snaží Windows přesvědčovat běžné uživatele, že adminem systému může být kdokoliv. Takže pak se stávají takové věci, že Win stroj je „spravován“ (rozuměj až po uši ve spywaru a co půl hodiny restart) naprostým BFU, kterému když někdo řekne o Linuxu, tak to vyzkouší a zjistí, že je úplně ztracený, protože mu zmizeli ty jeho ikonky atd. A tak prohlásí, že Linux je pro něj moc složitý a že to nefunguje atd. A celý problém je jen v tom, že se BFU snaží dělat admina.

    Jinak taky jsem už na pár desktopů pro „domácí“ použití nahodil Linux – a můžu zodpovědně říct, že z uživatelského hlediska neměl nikdo problém (a to byly testovací subjekty cca v rozmezí 6-60 let). Nějaké dotazy samozřejmě byly, ale ty byly i v minulosti, kdy tam ještě běžely Windows.

    • Souhlasím. Jenom dodám, že vzhledem k tomu, že (jak vyplývá z prvního odstavce) BFU by tedy nikdy neměl být ponechán napospas nástrahám správy systému, vyvstává otázka: Kdo to tedy bude dělat? Ve většině případů, které jsem za svou dlouholetou praxi „našeho syna co těm počítačům tak rozumí“ totiž byl vždy jen ten který systém a jeden nebo více BFU.

      Jako nejčistší řešení se mi jeví použití OS, který buďto správu skoro nepotřebuje, nebo je k ní použito natolik jednoduché a intuitivní rozhraní, že to dotyčný BFU v dostatečném rozsahu zvládne sám. S takovým systémem jsem se bohužel setkal jenom na Macintoshích, které jsou bohužel cenově mimo rozpočet „normální“ domácnosti.

      O to víc mne těší obsah 2. odstavce. S „nahazováním“ Linuxu mám zatím (kromě sebe :-)) zkušenost jenom u sestry (32) s Ubuntu na Lenovo, kde bohužel sice všechno šlape, ale stále přetrvává několik menších problémů.

      Rád bych se tedy zeptal: říkáte-li, že jste už pár Linuxů nahodil, se kterou distribucí máte nejlepší zkušenosti?

  11. ahoj,

    prosimtě mohl by jsi mi poslat názvy těch dvou motivů v superkarambě na horním sreenu plochy?

    Díky

  12. Existuje problém, proč na linux nepřejít…je jím bohužel software firmy Autodesk, který, bohužel, nemá konkurenci… :-

    Osobně doma používám linux již několik let (nepočítám to, sorry), ale v práci se bez tohoto (samozřejmě legálně koupeného) software neobejdeme…linuxová náhrada za tento konkrétní software bohužel zatím neexistuje…snad se brzy dočkáme!

  13. 2Radim> podobnych sidebaru do Superkaramby je hodne – stavi se mrknout na https://kde-look.org/ do sekce Karamba. Je v podstate jedno jake vyberes – spis je obtiznejsi (no jen trochu zdlouhave) ho upravit podle svych potreb. Pri te prislezitosti si prihreju svoji polivcicku (stravil jsem upravou Sidebar With Clock (Laptop Version) skoro cely vikend) – https://www.mzidek.net/wp-content/gallery/Screenshoty/Notebook/nb_02_sidebar.gif V pripade zajmu zaslu upraveny motiv mailem 🙂
    Ja bych spis potreboval do toho jejich Weather.com widgetu ziskat kod pro Prachatice 🙁

  14. Jsem uzivatelem Windows od dob 3.11 az po Visty. Jednu dobu mi kapka trpelivosti pretekla a tak jsem se rozhodnul upgradovat svuj pocitac tenkrat jeste na Linux Mandrake. No jo, ale spousta veci se v nem jeste delala pres prikazovy radek, textove, a ac jsem pokrocilejsim uzivatelem delajici jednu dobu i spravce site (tenkrat jeste se systemem Windows 2000 samozrejme 🙂 ), tak jsem 4CD s Linuxem zahodil do skrine a dodnes se na ne jen prasi. Proste bylo to na me moc slozite, nemel jsem chut se to ucit a tento operacni system jsem nemel v umyslu pouzivat pouze ja. Ale na Linux jsem nezanevrel, stale jsem doufal, ze jednou prijde doba, kdy bude jednodussi, privetivejsi pro obycejneho uzivatele, napr. pro me rodice, kdy otci maximalizuji okno a on po me pak krici, ze jsem mu preinstaloval Windows, protoze se mu to zobrazuje jinak :DD Pak prisla doba Vist. Reklama ktera me rozesmivala, ktera po cele Praze na vsech moznych zastavkach hlasala: Udelejte Oooo!! Prisli Windows Vista a maji pruhledna okynka! Pri myslence, ze toto meli pred kolika lety uzivatele Mac OS X na svych 486 mi vhanelo slzy smichu do oci 😀 Po case me usmev presel, kdyz jsem si chtel koupit notebook a dal se sehnat pouze s Vistama! Takze si to shrneme, clovek si koupi rychly notebook za 30 tis s OS Vista a beha mu to pomaleji nez 486. 2 hodiny mi trvalo odinstalovat zkusebni verzi Microsoft Office a dalsi 3 jsem instaloval plnou verzi. A tak je to se vsim! Prace ve Vistach je 3x delsi nez na XP. A to jste jeste nezkouseli pripojovat flashdisk, 20x se vas to opta na to jestli to opravdu, ale opravdu chcete spustit a pak to chce neco kontrolovat a opravovat. Jako co? Chce snad Windows rict, ze spatne fotim, kdyz tam mam sve fotografie? Nikdy jsem tuto nabidku radsi nespustil, nevim co dela, nechci aby mi to nahodou nevymazalo 🙂 Po 2 mesicich pouzivani to jede jeste pomaleji, pada to, haze modre obrazovky s vypisem RAM, krici na me, ze program neodpovida a ze bude vypnut, samovolne se vypina pocitac… Proste co dodat? Pohar trpelivosti uz jen nepretykal…

    A nahle se v me hlave vynorila myslenka. A co Linux? Neni nahodou od te tobu uz privetivejsi a lehci? Zacal jsem patrat a dopatral jsem se k Ubuntu a Kubuntu, okamzite jsem zkusil LiveCD a druhy den instaloval. Pracuji v nem tyden, jezisi to je nadhera! Tak 5 hodin jsem si tu ruzne preklikaval a uz se v nem citim jako doma a kdyz narazim na nejaky hacek, napoveda pomuze, a kdyz ne, online napoveda, a kdyz ne pan Google to vyresi, a kdyby ani to ne, online podpora na ICQ. Synaptic je dokonalej! WineHQ me zachranil i v tom ze muzu hrat hry, ktere bezi jen pod Windows a svete div se! Ve Win XP mam 20 FPS, ve Vistach 6-8 FPS a v Ubuntu s WineHQ 40-50 FPS!! A vse je tu tak krasne prehledne, jednoduche, stabilni, bezpecne, i s tema grafickyma blbinkama co kopiruji Visty od Mac OS, nikdo mi do meho OS necpe keyloggery, ActiveXy, nepodepsanymi ovladaci atd. Neprudi me neustale potvrzovani jestli to opravdu chci spustit a jestli to opravdu chci odblokovat firewallem. Proste me srdicko plesa radosti!

    Jen skoda, ze se proste obcas musim k Windows vratit, jak bylo vyse napsano, Adobe je Adobe, Autodesk je Autodesk, Zoner je Zoner atd. a ani velice kvalitni GIMP ho zatim neumi nahradit. Takze kdyz chci delat v parametrickem modelari, upravovat foto, skladat hudbu, musim bohuzel do Win, ale snad jednou prijde doba kdy ani to nebudu muset. Hrozne se na ni tesim!

    Jo a i my rodice uz delaji na Ubuntu, dal jsem jim tam prostredi KDE a ani poradne nepoznali, ze uz nedelaji ve Windows.

    Sorry za delsi clanek 🙂

  15. 2 mello: Človeče – mám pocit, že ten článek psalo moje druhé já 😀 Mám přesně stejnou zkušenost – taky jsem začal s Mandrake (ještě stále nosím doma modrý a bílý triko s tučňákama) a taky jsem to asi po 14 dnech zahodil … A taky jsme začátkem letošního roku koupili do firmy notýsky – světe div se – s instalovanejma Vistama. Protože se to sotva hejbalo (a kouřit jsem přestal asi před 10 roky, takže jsem se u toho vyloženě nudil), strávil jsem asi 14 dnů korespondováním s českou frakcí Microsoftu a snažil se jim vnutit, ať mi povolí downgrade na Win XP. Nakonec to nepovolili, tak jsem ukecal šéfa a koupil ke každýmu notýsku tzv. legalizační sadu Win XP za necelej tácek a nainstalil si to tam. Ale paralelně s touto snahou jsem začal opět pošilhávat po Linuxu a taky objevil Ubuntu. Derfagoval a zmenšil jsem Win partišnu na své stařičké Acer Aspire 1360, koupil knížku Ubuntu – prakrická příručka uživatele Linuxu a přes dual boot jsem si to nainstalil. Pohybuju se v tom už asi 14 dnů a zatím mi (krom her – jsem totiž ve svých 42 letech pořád ještě děcko nevyhraný a chytlo mě GW a WoW) nic podstatnýho nechybí. Linux urazil za tu dobu od Mandrake hodný kus cesty a stává se z něj opravdu plnohodnotný OS i pro nás „klikače“ … Nyní pomalu pronikám do tajů příkazové řádky, páč jsem to od dob ZX Spectra, Sharp MZ-821 a DOSu na své první 386 už zapomněl … Příkazy se mi sice pletou (poád chci psát dir míslo ls) ale snažím se. Už jsem natáhl (opět přes dual boot) na notýsek v práci Mandrivu ale mám tam problém s DHCP připojením, takže budu zkoušet jiný distro (Ubuntu mi tam zatuhlo – asi díky integrovaný ATI grafačce v chipsetu). Jsem pevně odhodlanej na Linux přejít …

  16. To jsem si dal, ale nelituju…

    Neni tomu tak davno, co jsem byl pozadan v praci sefem, abych navrhl reseni realizovat jeden z nasich produktu (dochazkovy terminal) na novou, AT kompatibilni, platformu. Tento ukol byl ve me spusten s pozadavkem “ –levne –co-nejvice .“
    Nakonec jsem navrhnul realizovat stavajici software na malych PC krabickach, bezicich na mandrive, v emulatoru wine.
    Vynecham veskerou omacku: po tydnech uporneho ladeni SW jsem nakonec usoudil, ze prostredi wine je pro prechod stavajicich produktu na linux „jak delane.“ Vetsina nekompatibilit totiz spocivala pouze v tom, ze moji soudruzi vyvojari nekde udelali chybu. Navic SW odladeny pro wine bezi na widlich nesrovnatelne lepe nez jeho puvodni verze.
    Jelikoz to mrkvosoft posledni dobou prehani, zahajil jsem migraci vsech produktu na Linux. Sbohem okna, zavirame vas.. Abychom videli ven, nepotrebujeme vistu…

  17. Není co dodat; wokna od M$ jsou jen parodií na OS, ono již zmíněné Visty to dokazují… Nikdy jsem nebyl zastáncem woken. 1. skutečný OS byl u mně Amiga OS (na Amiga HW – A500 a pak A1200 posléze vytuněna do toweru a lepším CPU) a po té Win32 na P166@32MB RAM, později AMD A. XP 1800+ s WinXP. Mezitím měl otec Mac OS 8.? na PPC 603@200MHz a to bylo také zajímavé kafé 🙂 Nyní již používám doma na PC a i na notebooku jen Linux Ubuntu po té, co mi definitivně odešly Win2k (prostě se sesypávaly a sesypávaly a až z toho byl jen popel na nějakým HW). Plánuji si sestavit nové PC se 4-jadrovým CPU a bude testování; s jakým OS asi, Vista… ? 🙂 (blbý fór :-D)
    Musim opravdu smeknout nad autorem výše zmíněného článku a i nad super komentáři…

Komentáře nejsou povoleny.