Nová verze Jamenda

Můj oblíbený portál Jamendo, kde můžete získat skvělou hudbu legálně zdarma, má nový kabátek. Neměl jsem sice ještě moc času jej protestovat nějak extrémně, ale přece jen budu schopen pár řádek napsat. A hudební tip na závěr. 🙂

Nový vzhled Jamenda

Kosmetika

Původní verze se mi vcelku líbila a dobře se používala. Trochu mě překvapilo, že jsem v prosinci zahlédl možnost vyzkoušet novou beta verzi. Věděl bych totiž o minimálně pěti věcech, které se vzhledem nesouvisejí, ale přesto mohly fungovat lépe. Tím nechci říct, že se Jamendo ovládalo špatně – jen to mohlo být o krapet lepší. Pořád ale patří k těm lépe ovladatelným webům (k těm druhým řadím příliš rychle bující Google, který se ovládá opravdu špatně, ale o tom jindy).

Nová grafika je oranžová a fialová, což mě překvapuje, protože jsou to barvy nekontrastní a Jamendo v mých očích rozhodně nezískalo nějaký extra ultimátní vzhled, kterým si ho vryju do mozku. Prostě nicmoc. Naštěstí nejde o vzhled, ale o muziku.

Nahoře jsou záložky nebo karty – prostě taby – pojmenované Home, Music, Members, Community a About. Každá z nich má své podpoložky, hudba (Music) obsahuje Albums, Artists, Tags. Slouží k náhledu na poslední obsah z několika pohledů: na poslední alba (podle popularity za poslední období, abecedně a podle dalších kritérií), umělce podle posledního přihlášení na Jamendo (nebo abecedně), podle tagů – značek (značky charakterizují hudbu) a podle licence, se kterou je hudba vydána.

Na kartě Home vidíte populární alba v posledním týdnu a umělce ze své země, vpravo potom své přátele, tagy pro hudbu a další informace.

Umělci z ČR na Jamendu

Pokud najedete kurzorem myši na album, už se nezobrazí malé menu s různými akcemi jako Poslouchat či Stáhnout. Nyní se nic neděje a je třeba normálně kliknout – buď na jméno interpreta (hodí vás to na jeho stránku) nebo na jméno alba (pak jdete na stránku alba); pokud kliknete na malý čudlík se šipkou, otevře se Jamendo Player a album se v něm začne přehrávat.

Jamendo motor

Zmizely AJAXové efekty, které mi vcelku vyhovovaly – dávaly stránkám punc módnosti, který se mi docela zamlouval. Přibyla jedna pro mě negativní vlastnost, chápu ale pohnutky, které ke změně vedly. Dříve stačilo kliknout na Stáhnout, vyskočilo AJAXové okno (takové to bílé, které se rozbalilo po ploše a uprostřed se točily šipečky). V něm se pak vybrala volba Stáhnout jako torrent, odkaz vedle na torrentový soubor, který si přebral KTorrent, předvolen byl OGG; a už to frčelo.

Stažení alba

Ne tak s novou verzí. Po kliknutí na tlačítko Download vyskočí hnusné primitivní okno, ve kterém chvíli bliká, že za chvíli začne stahování – ovšem nachystaný je hnusný ZIP, který obsahuje MP3 soubory. Chápu to druhé, ale to první?! Na co ZIP, když je torrent tak úžasný? To fakt jdou ideály do prdele a leze se do prdele lidem, kteří nejsou schopní nainstalovat pořádného klienta, doprdele? Doprdele, teď jsem se s tou prdelí trochu zamotal…

Okno pro stažení alba

No zkrátka, všechno je mi putna, ale že mi to cpe zipy klasickou metodou… to mě teda štve, hodně. Myslel jsem, že princip legálního sdílení hudby je v torrentu. Když stáhnu zip, mám ho -ale nemám možnost ho nějak šířit ostatním. A to jsem myslel, že je jeden z pilířů Jamenda. Ale buď to nefungovalo, nebo jsem mimo já.

Hledal jsem osobní nastavení, kde bych si předvolil, že preferuji stahování torrentů a OGGů. Nenašel jsem. Také je celý web pouze anglicky a francouzsky, původní překlady zmizely v černé díře historie (jo, jde to přepnout zpět). To se mi nelíbí, resp. je to škoda.

Zůstaly možnosti vložit kód pro přehrání do vlastní stránky, třeba na blogu. Ale dosud jsem to netestoval, tak to zkusme tady:

Stejně tak je možné jako dříve psát recenze, tvořit buzz teamy a využívat dalších možností portálu. Vypadá to, že se „jen“ změnil vzhled. Ještě to chce trochu práce, aby uspěl v dnešním světě 2.0.

A bonus na závěr

Protože jste dočetli až sem (nebo jste přeskočili očima na konec článku, to je taky námaha ;-)), doporučím vám hudbu k poslechu. Samozřejmě netuším, jestli se vám bude líbit, ale mně se líbí hodně.

Projekt SaReGaMa vydal na Jamendu několik alb, každé je jiné, ale každé skvělé. Oblíbil jsem si velmi a velmi rychle album se čtyřmi tracky Honky Fonky. Jeden z recenzentů v reakcích píše: „Funky, groovy, all you need“. A já dodávám. „Check _this_ out!“ (Ještě se k nim vrátím.)

Yeah.

5 komentářů u „Nová verze Jamenda“

  1. Jen bych podotkl, že stará verze Jamenda je stále dostupná na https://blue.jamendo.com/cz/

    A k těm MP3 v ZIPu: Já ten ZIP teda plně chápu. Má-li se Jamendo rozšířit, tak prostě nelze používat torrent, protože ten lze ve výchozí konfiguraci stahovat jen v Opeře. A většina lidí neumí používat torrent a ani nechápe jeho princip, přiznejme si to. Není důvod, aby bylo Jamendo jen pro „elitu“.

    Kromě toho ten ZIP také vítám, protože se mi často stávalo, že se mi přes torrent stáhlo 95 procent souborů a na ten zbytek jsem čekal i několik dní – někdy marně. Ten ZIP je jistota.

    Co ale nechápu je proč do něj dali MP3 a ne OGG. Vždyť OGG má lepší kompresi a není patentově chráněný, jinak je to to samé.. Bral bych to alespoň jako alternativní možnost stahování. Teď je OGG dostupné jen přes torrent (a kolik lidí to asi bude sdílet, když si každý stáhne ZIP?).

    ZIP se mi zdá jako krok dopředu, MP3 jako krok zpět.

  2. Díky za tip na skvělý web. Jen k tomu torrentu: když klikneš na stahování, tak v tom okně máš i:

    Also available on P2P networks : BitTorrent MP3 or BitTorrent OGG

    Takže vám nic nebrání stahovat ogg po torrentu 🙂

  3. Ano, ale v prohlížeči mám nastavené automatické (=bez ptaní) stahování souborů. Takže než kliknu na OGG, tak je kus archivu v zipu na pozadí stažen. Nebo už celý.

  4. Vzhled se mi líbí a některé vlasnosti ne, v podstatě to Vlasta shrnul všechno…

  5. Jak se teď dívám, asi jsem již dlouho na Jamendu nebyl (dost jsem si toho nastahoval, tak teď delší čas už jen poslouchám). Díky Vlasto za článek. Večer se na Jamendo podívám.

Komentáře nejsou povoleny.