Česká politika a moderní technologie

Nedělám si moc iluze, že by naši politici nějak propadali moderním technologiím, z velké části jsou konzervativní, a to „napříč politickým spektrem“, jak tohle klišé čas od času někteří rádi používají. Nicméně se mi vcelku zamlouvají aktivity alespoň některých z nich. Pohříchu je to opět pouze Zuzana Roithová, bývalá ministryně zdravotnictví a senátorka. „Pohříchu“ znamená, že její aktivity opět eviduji jako ojedinělé, nesouvisí to nijak s mými sympatiemi nebo antipatiemi – zkrátka na ni nemám vyhraněný názor. Zřejmě svou práci v Evropském parlamentu dělá dobře.

Je to opět Roithová, která pochopila, co hýbe dnešní moderní společností. Ona byla ta, která naslouchala v případě problematiky softwarových patentů. Je mi jasné, že o tom sama třeba zase tak moc neví nebo je jí to jedno, ale jako politička prokázala schopnost naslouchat lidem. I kdyby to mělo být populistické (jakože si to nemyslím), byla jedna z velmi mála politiků, kteří k tomu zaujali postoj. Ne tak naši zvolení. 🙁

K meritu věci – Zuzana Roithová dnes na Youtube.com zveřejnila první ze svých videí. Sice začíná větou o Vánocích, což mi přijde trochu úsměvné, ale opět je vidět, že se pouští do problematiky téměř okrajové – jedovatých hračkách. Z hlediska hrubého domácího produktu a vývoje amerického dolaru marginální, ale – nezajímá to náhodou 99% mamin malých dětí v republice? Stejně jako patenty zajímaly 99% fanoušků FOSS…?

Myslím, že tohle je cesta pro české politiky, aby se vymanili z přízemnosti „východního bloku“ a postavili se na úroveň kolegů z jiných zemí, kteří těchto možností běžně využívají – a nikdo se nad tím nepodivuje…

4 komentáře u „Česká politika a moderní technologie“

  1. Ahoj Vlasto,

    opravdu touzis po tom, aby youtube bylo plne politickych kydu? Koukni na blogy na aktualne. Z blogu Jiriho Paroubka jsem si precetl asi tri clanky a je to katastrofa. Zrejme tam posle to, co mu nikdo neotiskne. To neni problem v chapani technologii. Tady neni o co stat. Politici maji dost prostoru kde se vyjadrovat, bud rad, ze nejsou vsude.

  2. Vlastně můžu odpovědět všem třem naráz – blogy na aktualne.cz nečtu, už vůbec ne ty politické. Mě zaujalo to, že Roithová využila platformu screencastu – myslím že velká většina našich politiků (a možná nejen našich) vůbec neví, co to screencast je. Proto je mi ta její aktivita sympatická – nezajímá mě ona jako politička; věřím, že se objeví bohatý progresivní politik s názory, které se mi budou líbit. A nebudu mít problém ho volit. Sice to bude nějakou dobu ještě trvat, ale těším se na chlápka/ženskou, který bude mít hodně peněz, takže nebude mít smysl ho/ji uplácet, který/á použije internet jako součást prezentace svých názorů. Zřejmě mu/jí budu naslouchat.

    Proto jsem napsal o Roithové. Věřím, že ač první, není poslední.

Komentáře nejsou povoleny.